Att Aktivt Närvara Med Månens Reflekterande Ljus

Ett Minne Från Oktobers Full-Måne: Jag sitter ihopkrupet på soffan med en kopp rykande te. Jag älskar dessa stunder på kvällen, då kroppen är skönt trött efter dagens aktiviteter och det dova mörkret skapar en stämning av vila. Jag tar den fluffiga filten som vi fick i julklapp av min syster och virar den runt min redan varma kropp, fast det är inte värmen jag vill åt utan mer tryggheten av att ha en filt nära. Jag hör plötsligt hur ytterdörren rycks upp och hur en röst som jag känner till så väl ropa

- Josefin, Josefin, kom ut i trädgården du måste se detta

Jag tror att ni är många som kan relatera till känslan av att inte alls vilja röra sig från sin plats.
Eller är jag den enda lata i detta forum?

- Måste jag ? Frågar jag därför med riktigt patetisk, pipig och trött röst.
-Ja, Du kommer inte ångra dig! Du måste komma Ut & Se!

Då mannen jag håller kär kan vara oerhört envis, insåg jag ganska snabbt att den konfliktfriaste vägen tillbaka till att få njuta i soffan var faktiskt att gå ut. Jag ställde demonstrativt den olivfärgade tekoppen på hyllbordet och nu gillar jag egentligen inte att skriva denna mening men det visade sig att min partner hade sååå mycket rätt. Detta var definitivt ingenting som jag senare skulle ångra…

Jag gick genom ytterdörren och förenas med mörkrets kyliga vind. Jag ruskade om min kropp för att i nästa ögonblick se att min partner stod i det klaraste av vita ljus, som likt en strålkastare lyste upp trädgårdens av höstens mörkröda löv. Det tog mig en stund att anpassa mig till vad det faktiskt var jag såg på, men med kisande ögon närmade jag mig ljuset och min verklighet blev allt mer greppbar.

För jag insåg där och då att min käresta inte infångats av en gigantisk ficklampa och inte heller fått ett ärofyllt besök av världens alla änglar. Istället var det solens strålar som med månens vibrerande reflektioner fått vår trädgård att lysa….

 vilken vacker måne det var!!!

Foto: Vara med Naturen

Foto: Vara med Naturen

När jag väl lyckats justera mina ögon till dess skarpt skinande form så stod jag i flera minuter och fixerade min blick på dess vita djup. Dess mörka fläckar signalerade till mig liv och struktur och dess "onåbarhet" påminde mig om naturens oändlighet. Jag kände hur jag sekund för sekund blev mindre och mindre och hur min verklighet likt universums himlakroppar snurrade runt och runt.

Månen har definitivt en typ av mystik över sig och kan i aktiv närvaro uppfattas som ett magiskt och övernaturligt fenomen. Traditionellt sätt har dock månen varit mer betydelsefull än vad man kan tro då vi i det gamla bondesamhället utnyttjade ljuset från månen till olika utomhusaktiviteter som skörd, jakt och fiske.
Speciellt fullmånen har sedan länge också varit en källa för olika ritualer och i flera kulturer är månens olika faser en grund för spiritualitet.

Forskningen har i modern samtid bevisat relationen mellan månens faser och akuta sömnsvårighet något som även bekanta till mig gäspande kan bekräfta. Det verkar dock vara svårt att säga exakt vad det är som gör att månens olika stadier påverkar oss men enligt studier så verkar Månen orsaka energirubbningar för både människor och djur.

Just den vetenskapliga forskningen på detta område är faktiskt otroligt fängslande men vill du få en enklare överblick kan jag rekommendera hemsidan Manen.nu. Där finner du förutom en utmärk månkalender intressant fakta samt ett forum för diskussion tillsammans med andra "månfantaster" eller bara andra likt mig själv nyfikna. 

Personligen så tycker jag att både forskning och ritualer kring månen är fascinerande men egentligen så spelar teologin och vetenskapen kring månens uppenbarelser för mig inte någon roll.

Det viktigaste för mig är framför allt sanningen i mina upplevelser och det faktum att jag inte en sekund under de minuter som jag stod och stirrade på månens vita ljus önskade mig tillbaka till den mjuka filten eller till den varma koppen te som sedan länge blivit kall.

En morgonmåne Foto: Vara med Nautren "

En morgonmåne Foto: Vara med Nautren "

Lite Snabb fakta om månens faser.

Ps: Månfaser kallas de olika utseenden som månen har under loppet av en månad, eller rättare sagt 29,5 dygn.

Fullmåne: När hela månens skiva är belyst av solen. Inträffar en gång i månaden.

Halvmåne: När halva månens skiva är belyst av solen. Det sker två gånger i månaden och kallas ibland för första kvarteret och sista kvarteret.

Nymåne: När månen är helt mörk. Inträffar en gång i månaden.

 

Ok! Allmän uppmaning till alla är nu att under dessa mörka tider gå ut och betrakta med närvaro Månens magiska ljus.

 

PS: Säg till dina barn och de du håller kära att följa med & berätta sedan gärna för mig vad Månen betyder för just er!
Gillade du också det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det!  Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen <3