Soundscape- Det Är Dags Att Börja Lyssna På Naturen.

Forskningen inom landskapsanalys och hur vi upplever en omgivning har de närmsta åren främst varit baserade på visuella intryck. Detta kan tyckas begränsa vår förmåga att förstå en omgivande miljö då kommunikation och interaktion sker på olika vibrationella nivåer.  Vetenskapen inom Soundscape/ Ljudekologi strävar därför efter en utveckling av alternativa  forskningsmetoder och deras fascinerande tolkningar av miljöer Endast baserat på hur dessa miljöer rent ljudmässigt "låter" är verkligen värda att prata mer allmänt om!

Men först måste jag få bjuda på en inspelning från en tidig oktobermorgon.
Tranornas ängsliga kall får mig alltid att stanna upp och aktivt ta in min verklighet :)

 

I studien av B. Pijanowsk uppmärksammas hur alla typer av interaktioner & händelser bär med sig sitt unika ljud. Vissa är mer uppenbara ex. vägarbetarnas oändliga borrande (ingen kritik ni gör ett fantastiskt jobb =) och vissa är mer subtila, Har ni tänkt på ljudet av ert andetag?

Ljud är i slutändan endast en blandning av vibrationer, vibrationer som dock har en förmåga att skapa musikaliska mästerverk. Jag minns specifikt tillbaka till en stund då jag själv fick närvara under en komplex symfoni skapad av  gräshopparens parningssång, blandat med vindens knarrande träd & vattnets porlande klang. 

Kanske kan du just nu i denna stund också minnas en liknande symfoni ?

 Foto: Vara med Naturen

 Foto: Vara med Naturen

Det jag inte visste innan jag började att studera Soundscapes teorier är att hur en omgivning låter är aktivt länkat med hur hälsosamt området är. Genom att studera vilka ljudvågor & vibrationer som existerar i en omgivning (om dessa så är skapade av biologiska organismer insekter, djur (biophony) skapade av naturliga element ex. vatten (geophony eller ljud skapade av människor (anthropophony) ) & studera hur dessa integrerar och samverkar med varandra. Så kan forskare uttyda harmonin och balansen i den specifika omgivning och resultaten i dessa studier är oerhört fängslande.

Visste ni om att de flesta djur (dessvärre inte människan) i symbios med varandra alternerar sina ljudnivåer. Alla fåglar väljer ex, inte att Trudilutta samtidigt utan tillåter olika arter att få just sitt unika ”samtalsutrymme”. Tänk om samma symbios kunde uppenbara sig på olika kontorsmöten?

Resultaten från Soundscapes analyser förtydligar dock  vår mänskliga ignorans! Genom  vår förmåga att orsaka olika ”ljudföroreningar” ex, vid parker tvingas flera arter av fåglar att sjunga mycket högra än de brukar. Vissa klarar av att Trudilutta högre men många kan inte anpassa sig till de höga ljudnivåerna och tvingas därmed att flytta på sig. Vilket för oss människor innebär mindre återhämtande fågelsång i våra parker.

Jag måste erkänna att jag ibland blir helt matt, och funderar på när vi rent strukturellt och förkroppsligat ska inse hur vår påverkan förstör delar av en omvärld som med aktiv samverkan istället skulle kunna verka för vår hälsa.

Foto: Vara med Naturen

Foto: Vara med Naturen

För den som rent teoretiskt vill fördjupa sig i detta verktyg är wfae.net en fantastisk källa för djupgående rapporter och vill du hitta forsknings artiklar har Alnarps universitet aktuella studier inom området.

Tycker även ni ska ta och lyssna ( mycket lyssnande i detta inlägg ) på en intervju med Hildegard Westerkamp som med mycket hjärta förklarar hur ett aktivt lyssnade kan ses som en revolutionerande handling som öppnar upp till en ny sorts kunskap och förkroppsligad samverkan med vår natur och omgivning. 

"Listening will help us reconnect to the environment. If we can understand what listening can do to reconnect us to our environment, we can understand what's happening to our environment."


Har ni som läsare också era egna källor så snälla kommentera och ge mig era tips, kunskaper & uttryck.

Eller så går ni nu ut och själva gör era egna observationer? Hur många Arter & Naturliga element finns just nu i din närhet? Vad kan du lära dig genom att aktivt lyssna på den?

Att lyssna är att stanna upp &
Att lyssna är att aktivt med hela din kropp närvara!

Liknande inlägg:
Låt Naturen Väcka din kropp till Liv
Fraktaler för dig som vill uppleva känslomässig harmoni.

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen <3