Julklappstips & Hur Naturen Kan Förgylla Julen

Nu är det för många ( främst vit-medelklass) tid för en av de stora högtiderna nämligen Julen. Jag ser framemot att träffa min familj, värma mina fötter vid en brasa, känna lukten av julmat, men också

Förgylla Julen med en extra kryddning av Naturen.

Jag vet dock att julen kan vara en svår tid & att detta inlägg baserar sig på att julen är så där idylliskt (som ingen egentligen lyckas uppnå) men hoppas ändå att ni läsare kan ta till er av de tips som kanske går att applicera på just er tillvaro.
Låt oss Börja!

christmas-2991508_960_720.jpg

1)      Julpynta med Naturen:
Jag har skrivit lite Här om att inreda med naturen och hela December månad är verkligen perfekt för att överösa ditt hem med vitmossa (som egentligen är en lav), enris & framförallt ta in den lite citrusluktande granen!

Passa även på att "slänga/dekorera" lite kottar, lingonris & ljung på middagsbordet och skapa den där extra mysiga stämningen. Ett förslag är att även ge julklapparna ( om ni väljer att ha sådana) en dos av natur då jag själv tycker att presentpapper med skrikiga färger och tomtar faktiskt kan ge mig huvudvärk (Någon som håller med?).

En liten uppmaning är att ta hänsyn till Naturen när ni plockar för att se vad som gäller läs vidare Allemansrätten här eller speciellt om Mossa Här

2)      Tid + Natur = Ge bort  en vandring
Vi lever i ett hektiskt samhälle och en av de finaste julklappar att ge en annan person kan vara att ge dem ens Tid!
Enligt flera studier så förbättras våra relationer till varandra i Naturen då det upplevs vara enklare att samtala, komma in på djupare ämnen och även samarbeta i en utomhusmiljö.

Så varför inte kombinera den värdefulla tiden med hälsofrämjande natur genom att ge bort en Vandring. 

Genom att ge bort en vandring så kommer du och dina nära kunna spendera en längre tid med varandra och även uppleva ett unikt äventyr ihop. För en mer lyxigare variant så kan du  "slå in" vandringen i ett exklusivt charterpaket, där allting är förberett och en extra "fin" fika eller exklusiv naturmåltid ingår. Lägg de på en nivå som du vet att mottagaren / mottagarna klarar av och varför inte göra sträckan lite hemlig för att hålla äventyret vid liv.
 

Andas frostig frisk luft. Foto: Vara med Naturen

Andas frostig frisk luft.
Foto: Vara med Naturen

3)      Byt ut Carolas-jul mot återhämtande fågelsång.
Julen kan vara oerhört lugn, rofylld & full av goda smaker men kan också för många bli kaotiskt, full av krav och oaptitlig p.g.a. av stress. Det är många som ska ses, barn som ska vara glada och med stor släkt är det många munnar som ska mättas. Vet du om att de kommer att bli lite stressigt (och att du kommer att spendera mycket tid i "görande") varför inte sätta på fågelsång eller porlande vatten (finns flera varianter på Youtube) i bakgrunden mitt i julstöket. Jag menar det jag tror att det är många som likt mig ganska snabbt tröttnar på julklassikerna.

Genom att spela naturljud så ger du istället din kropp en tidig julklapp där parasympatiska systemet får både blodtryck och kortisolnivåer att stillsamt vaggas till ro.
Mat smakar bättre när den är gjord i stunder av närvaror & harmoni glöm inte det!

4) Frossa I Dina Naturliga Sinnen
Det finns många olika sätt där julen påverkar och aktualiserar känslosamma intryck på våra kroppar. Se därför till att under hela december månad frossa i dina sinnen.  Låt den goda maten sätta alla de 10.000 smaklökar på din tunga till verkstad, använd hela ditt somatosensoriska system, känn värmen från olika kramar, använd luktsinnet och andas in den eldiga doften från brinnande ljus, lyssna på den individuella skörhet som spricker ut i julens alltför höga tonarter, se in i ögonen på de du älskar & slutligen Tacka hela din biologiska kropp för denna närvaro.

Finn Ro eller dans i Skogen.  Foto: Vara med Naturen

Finn Ro eller dans i Skogen.
Foto: Vara med Naturen

5)      Dansa Kring Skogs-Granen.
Ja, visst är det härligt att dansa kring julgranen men man behöver ju inte göra detta inomhus. Ta med hela tjocka släkten eller de som orkar efter all julmat direkt till närmsta skog. Välj där bland oändligheten av träd att dansa er själva igenom. Räven rakar genom skogen, var det inte så sången gick? Bland gran och Tall kan vi alla få plats och finns de inte ytor för ringdansen så varför inte börja en ny tradition med en evigt långdans som slingrar sig över mossa, berg och dal.

Har du som läsare något Juligt Natur Tips? Jag vill höra från er!


Tyckte du om det här inlägget? Så värmer det mitt hjärta att veta det!  Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen <3