En medveten promenad. Kroppsnärvaro, Fokus & Nyfikenhet

people-2596589_960_720.jpg

Vi människor är vana vid att ta ett steg framför det andra och en klassisk promenad är en del av vardagen.

Promenaden stärker våra kroppar och reducerar vår stress. Men allt för ofta handlar den bara om att ta sig från punk A till B & snabbt ska det gå. Forskning bekräftar att aktiv närvaro i våra handlingar förbättrar vår sömn, förmåga att fokusera och även gör oss allmänt positivare. Så varför inte kombinera dessa element?

Vara med Naturen erbjuder här en övning , där fokus inte ligger på målet utan istället på själva närvarandet i kroppen.

 

En medveten promenad

Välj ut ett promenadstråk eller en sträcka som du känner dig bekväm och trygg på. Gärna en sträcka där det inte är så mycket människor så att du istället kan lägga full fokus på dig och dina upplevelser.

Börja med att stå på det ställe du valt att starta din promenad och känn hur dina fötter håller dig stadigt på jorden. Vi glömmer ofta bort vad som krävs för att vi ska kunna stå och uppskattar därför inte de små muskelrörelserna i kroppen som aktivt verkar för att kunna hålla oss upprätta och i balans.

Tag sedan ett djupt andetag och börja promenera på det sätt och i det tempo som du vanligtvis använder dig av.

Lägg fokus på dina fotsulor och bli medveten om hur både vänster och höger fot i symbios med varandra går från att, känna den hårda kontakten med marken till att färdas genom luften, för att i slutändan återigen komma i kontakt med marken. Bli medveten om alla de olika förnimmelserna som dina steg i en återkommande process bidrar med.

Stanna i denna medvetenhet en stund, för att sedan observera och känna upplevelsen av kontakten mellan dina tår samt hur de aktivt jobbar på insidan av dina skor. Känn även dina anklar och hur de ständigt korrigerar dina steg för balans och styrka.

DSC_0040.JPG

När du själv känner dig redo låt sedan ditt fokus vandra upp i kroppen och bli medveten om dina vader. Känn hur intensiviteten i dessa muskler förändras i processen av din rörelse och hur de arbetar för varje steg du tar. Upplev ävenhur vinden, luften eller kläderna rör sig kring dem i deras arbete och hur detta skapar antingen värme eller kyla.

Vill du kan du även spänna och slappna av i musklerna samt testa ett annat rörelsemönster eller tempo och upptäcka skillnader i din direkta upplevelse.

När du önskar gå sedan tillbaka till din normala takt.

När du själv känner dig redo, låt nu ditt medvetande vandra upp genom kroppen via dina knän, lår, höfter, längst med ditt bäcken, ryggrad, mage, bröst, rörelsen i dina armar, halsen och nacken, för att sedan avslutas med närvaron av ditt ansikte.

Bli på ett liknande sätt som i vaderna medveten om dina muskler och förnimmelser. Du kan även inom dessa olika kroppsdelar förändra ditt rörelsemönster och tempo och uppmärksamma om du känner någon skillnad.

Under din resa genom din kropp, uppmärksamma även om det finns vissa tankar eller känslor som dyker upp i speciella kroppsdelar. Gör dock inte någon bedömning eller reflektion av dessa utan bara uppmärksamma att de just nu, i denna stund finns där.

När du själv känner dig redo, tillåt dina rörelser att komma till ett naturligt slut. Avsluta promenaden med att återigen stå stilla på en viss plats och andas in ett djupt andetag.

 

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen <3