Spartansk vandring: Återhämtning, Okomplicerat & Närvarande

Jag kan inte riktigt minnas när jag startade med denna aktivitet och faktiskt var medveten om att den hade ett namn, en vision, ja faktiskt likt en religion en hel organisation runt omkring sig. För mig har vandringen nämligen varit en del av min barndom som mest handlade om att försöka pilla bort myggen från det smälta Bregott-paketet och dricka av en stolt pappas Norska "icke EU-vatten". Först i vuxen ålder blev därför vandring något jag själv definierade mig med att göra och jag minns att jag aktivt googlade vandrings tips och idéer.

SAM_0545.JPG

Sedan dess har jag varit en av de religiöst frälsta. Jag älskar vandring! Det är en av de aktiviteter som fyller mig med reflektion, så mycket glädje, fysisk hälsa men även med ett specielltlugn som med adjektiv kan vara svårt att förklara. En av orsakerna till att vandring än idag är det sökord jag använder mig mest av på Google är att det är så anpassningsbart. Du kan vandra i en timma, under flera dagar, du kan vandra i din hemmiljö eller på semester. Vandring kan därmed anpassas till just dig och ditt liv och därmed göras på så många sätt, under så olika timmar och på så olika bekvämlighetsnivåer.

Det är dock modigt att våga vandra då vandring också  handlar om att inte med säkerhet veta vad som kommer att hända. Du kan nämligen befinna dig i den vackraste av omgivningar och tänka att livet inte blir mycket bättre för att sedan slängas in i hunger, ösregn samt bråk om tältpinnar (tro mig detta har hänt). Att vandra innebär för mig därför att kunna möta stunden och nuet och helt enkel bara "vandra på" oavsett vad detta nu är

För visst är det lite synd att vi vuxna genom att benämna, identifiera och reglera har gjort vandring till en mer komplex aktivitet än vad det faktiskt är. Självklart kan det vara bra att tänka på vissa saker innan du går ut på en tur men du behöver verkligen inte tänka på allt eller ha allt Allt ALLT som säljs. Dina första vandringar om de är mindre sådana föreslår jag ska vara mer spartanska. Dina gamla jogging skor och en hyfsad regnjacka duger långa vägar och blir du blöt, får skavsår går hungrig, ja då vet du det tills nästa gång. Jag har en vän som vandrade i Converseskor och fick sådant skoskav att hon fick åka helikopter tillbaka från fjället men vet du? Hon älskar fortfarande vandring för vi lär oss av våra misstag.

Det viktigaste är istället att du som människa förbereder dig mentalt på stunder som handlar om att vara och våga möta nuet & snälla låt inte dyra vandringskängor stoppa dig från att utforska de magiska i detta.
 

Tips för dig som är intresserad av att läsa mer om och prova på Spartansk Vandring.

  • Börja enkelt, leta upp en vandring i din närhet som är en väl markerad led och inte allt för lång.
  • Sätt på dig ett par skor som du vet att du kommer att vara bekväm i under några timmars gång.
  • Ta med dig kläder för alla väder. I Sverige finns inga garantier så se till att du har en regnjacka som håller för rejäla skurar samt, varmare tröja och eventuellt ombyte av sockar om dina skor inte är vattentäta.
  • Ta med dig en vattenflaska som har minst 1 liters kapacitet men se även över ifall det finns vattenkällor längs med vandringen.
  • Ta med enkel och god mat som ger bra energi. Det är otroligt viktigt att hålla humöret på topp samtidigt är det en del av vandringen att äta gott, då mat utomhus ofta smakar så mycket bättre. Tänk dock på att ta med plastpåsar för eventuella sopor.
  • Försök att även ta med laddad mobiltelefon om du är lite osäker. Att vandra ska kännas tryggt.

Men framför allt & detta är Viktigt.
Ta det som du har hemma och mår bra av att ha runt omkring dig.

Gå ut & Våga möta nuet :)
 

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen <3