Rendez-vous svamp: Utforskande, Glädje & Intention

Hitta blåbär och kantarell i samma veva.

Hitta blåbär och kantarell i samma veva.

Ibland kan jag tycka att hela upplevelsen av att vara ute och aktivt söka och plocka exempelvis svamp kan kännas så väldigt tråkigt, understimulerade, hopplöst, blött, meningslöst, ifrågasättande av vad jag egentligen gör med mitt liv och ja, jag tror att ni förstår poängen. Ofta är som ni också kanske förstår dessa tillfällen väldigt länkade till de stunder där jag faktiskt inte hittar någon svamp att plocka.

Jag hittar mögliga soppar, vita svampar, skivlingar som får mig att tänka på maginfluensa och ibland väldigt slemmiga historier som jag faktiskt undviker att ens titta närmre på. Som den reflekterande människa jag ändå upplever mig själv att vara har jag därför anammat en ny strategi för att undvika just ovanstående känslor.

Jag plockar inte längre svamp,  jag Rendez-Vous svamp.

Ibland får tröjan bli en svamppåse fast glädjen över "hittandet" har översikt med sådana bagateller.

Ibland får tröjan bli en svamppåse fast glädjen över "hittandet" har översikt med sådana bagateller.

Vad är nu detta för konstigt osvenskt ord tänker ni? Jo det innebär att jag under de säsonger som sannolikheten för "svampplock" är stor så väljer jag att gå ut på naturpromenader. Istället för att tänka på svamp är min intention istället att titta på träden, undersöka mossan eller lyssna på det senaste sommarpratet. Det är då det magiska händer nämligen... Jag Rendez-vous Svamp!

Otaliga gånger under mina "ostrukturerade" "skogspromenader" så har jag nämligen helt spontant stött på både kantareller och Karl Johan. Och vet ni...

Det är så mycket roligare att helt impulsivt hitta svamp än att frustrerad gå runt att leta.

För helt plötsligt fylls då min kropp av känslor som endast infinner sig i mötet med en kär vän och jag är först så tacksam och nästa överväldigat över sammanträffandet. Dessa känslor övergår sedan till en slags barnslig lycka lite som när jag var liten och vann på choklad hjulet. Jag klappar i händerna och hurrar för mig själv medans middagsplanerna nu slängs åt väggen. Inne i hjärnkontoret formas nämligen beroende på kvantiteten av "rendez-vousen" en ny föreställning där den krämiga karl Johans omeletten, eller den timjansmakande kantarellsoppan är underhållare.... eller strunta i allt det där.. jag går hem tar fram smör och steker den direkt.. Då är livet skönt!

Tips för dig som också vill rendez-vous svamp.

Först och främst håll koll på "svamp perioderna" för ditt område. Eftersom Sverige är ett stort land så kan säsongerna för svamp variera. Generellt sätt är perioden efter högsommaren och gärna efter lite regn den bästa.

Välj ett område som du känner till väl, t.ex. en skogsstig som du vandrat flera gånger eller ett litet närområde som är bra för promenad.

Säg till dig själv att du ska bara ut och andas lite och ta klivet ut.

OBS ! Innan du plockar se till att du är 100% säker på att svampen är ätbar.

Här är också lite mer tips för dig som vill få mer kunskap om svampplockning och faktiskt plocka svamp :)

Svampkonsulent.se/plocka-svamp/

Naturplats.com/svamp/plockasvamp/nyborjarsvampar

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen <3