Emma Marris: Naturen finns överallt

Jag kan komma på mig själv med att i samtal om ”naturen” endast prata om miljöer som är av människan ”orörda”. Det är som att just den vilda naturen och de mest nordligaste naturreservaten är de som i talspråk lätt klassas som ”äkta natur” medan ogräset som sticker upp längs med trottoarkanten nja, den är lite så där

”halv naturlig”.

Men ska de verkligen vara så? Jag menar även den skitiga soptippen innehåller ju sina delar av naturen och i staden finns det tusentals olika typer av natur som bara väntar på att få någon typ av uppskattning.

Genom att separera vad som är natur och inte blir även frågan om naturkontakt svåråtkomlig och endast för de som lever bredvid just den ”vilda naturen”. Det kanske därför det ofta blir just svårt att prata om & egentligen inte något som den urbana delen av vår befolkning känner att de kan involvera sig med.

Det är dags att börja reflektera över vad definitionen av naturen gör med människors förmåga att relatera och skapa en relation till den. Följ med på detta intressanta TED- talk av Emma Marris som kritisk granskar detta tema och diskuterar vidare vad detta gör med vår nutida samvaro och även vad det kommer att göra för framtidens barn. Emma är en amerikansk författare som fokuserar sitt arbete på processer inom "modern" ekologi. Hon skriver i sin biografi att målen med hennes berättelser är att hjälpa oss att förstå det förflutna så att vi kan utöva meningsfulla aktiviteter i nuet. Hon hoppas att henne bidrag ska kunna verka för en grönare, vildare, lyckligare och mer jämställd framtid

Se på klippet och kommentera gärna hur du relaterar till budskapet.
För svensk text klicka här.

Vill du veta mer om Emma samt läsa mer artiklar eller böcker som rör detta ämne gå in på.

http://emmamarris.com/

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen <3