En Natt i Naturen: Rädsla, frid, helhetsskapande

Att övernatta utomhus har på grund av en barndom med fjällvandring och camping för mig, alltid symboliserats med trygghet. Som barn var allt också paketerat som en ”bekvämlig holiday” där varken planering av sovsäck, tältplats eller tilltro till naturen var något jag behövde ifrågasätta. Det var självklart att…

…här ute i Naturen här ska vi bo i natt och ingenting kommer att hända, utan vi kommer att ha det skönt !

Som vuxen kan jag faktiskt sakna acceptansen som naturligt fanns där och även längta till känslan av frihet som kommer ifrån att inte behöva kontrollera och styra upp allt. Jag skriver detta då faktum är att övernatta utomhus just nu är en mer komplex aktivitet som ofta bidrar med stresstankar, oro och ibland även rädsla.

29.JPG

 För mig kommer dessa stresstankar redan i förberedelse momentet, där väderlek, säkerhet & komfortabilitets frågor dyker upp. Det gäller att innan övernattningen säkerställa att allt material håller, och kommer att ge mig en bekväm natt sömn.

För helt plötsligt är barndomens mjukhet bortblåst och viss kan ni hålla med om att det kan vara lite stelt och hårt att sova på marken. Här har jag och min partner funderat mycket och just nu är tält med bra sovsäckar och liggunderlag allt vi behöver, Men i framtiden så vankas det nog husvagn, eller kanske till och med glamping upplevelser.

När alla orostankar antingen praktiskt blivit hanterade eller praktiskt ignorerade så är det äntligen dags och helt plötsligt är allt som vanligt, då varje övernattning verkligen har sin genuina charm. Jag kan minnas stunder där jag glatt legat och myst innan mitt insomnande och just känslan av den friska luften som fyller varje andetag.

P1000266.JPG

Självklart finns det vissa stunder där jag rent ärligt varit skiit rädd att något djur ska komma och rycka i tältduken, men oftast så är stillheten i naturen lugnande på så många plan. För oavsett hur rädd jag kanske är så vet jag alltid med mig att på morgonen när jag vaknar, oavsett stelhet eller eventuella sömnsvårigheter, så är den frid och samvaro med naturen som jag känner värd all möda.

Att vakna upp i utomhus i naturen och känna att jag är en del av den mångfald av arter som också möts av en ny dag. Det är för mig helhet.

Tips för dig som också vill att övernatta utomhus?

  • Hitta ett ställe som du skulle vilja sova på och se över att det är godkänt genom allemansrätten eller på en aktiv campingplats.
     
  • Fundera över vad du är bekväm med. För vissa räcker det med bara en sovsäck eller bara sig själva medan andra behöver en högre nivå av bekvämlighet. Det finns absolut ingen prestige i att ligga och frysa, vara stel och rädd utan du ska lägga dig på din nivå.
     
  • Förbered det som du måste förbereda beroende på hur du planerar att övernatta och var. Är du långt hemifrån är viss säkerhets utrustning nödvändig som tex förbandslåda. Ge dig sedan iväg och låt vissa så kallade "orostankar" som inte är praktiska utan helt irrelevanta bara passera.         

Våga ge dig ut!

Känslan kommer att vara värd all möda, och är det inte det så prova igen, eller sov inomhus och hitta på andra vägar till naturkontakt :)

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen <3