Naturdesign i ditt hem. Harmoni, Kreativitet & Funktion

bloom-1840303_960_720.jpg

Jag känner flera personer i min omgivning som inte skulle definiera sig själva som ”utomhus människor”. Det intressanta med detta är att dessa personer inte per automatik hatar naturen eller att de aldrig vill gå ut, utan det är mer så att de faktiskt

Älskar sina hem

Forskning visar hur vi genom att stimuleras av naturensmaterial oavsett miljö sänker vårt blodtryck och ökar förmågan till återhämtning. Till glädje för alla er ”inomhusmänniskor” så behöver vi alltså inte gå utomhus för att ta del av dessa hälsoeffekter utan kan istället ta in naturmaterial och göra dessa till en del av våra redan existerande hem. Oavsett om du bor i hus eller lägenhet så finns det oändliga möjligheter för att ”naturdesigna” just din bostad & i detta inlägg ger Vara med Naturen fem enkla tips på vart just du kan börja.

1. Skapa möjligheter för naturligt ljus
Att få in mer dagsljus gör underverk för vårt välmående och forskning visar hur humöret blir mer positivt desto mer tid vi spenderar i dagsljus. För oss som bor i dessa nordliga delar är det kanske ännu mer viktigt att vi därför i våra bostäder ser över vilka ljuskällor som finns. Det enklaste du kan göra är att prioritera de rum som du/ni befinner sig mest i och se ifall dessa har tillräckliga fönster. Reflektera då inte bara över storleken på fönsterna utan se också över så att det inte är för många prydnadssaker eller för mycket gardin som tar över stora delar av ljusinsläppet.

Genom att sätta upp speglar på rätt ställen av bostaden så kan du också hjälpa ljuset att reflekteras och där med expanderas till större ytor av bostaden. För större projekt går det även att se över planlösningen på bostaden. Genom att ta bort onödiga väggar så ger vi möjlighet till öppnare och mer inbjudande ytor och ett projekt som detta förändrar hela känslan i en bostad.

2. Dekorera med naturens säsonger
I Sverige har vi fortfarande glädjen av att få njuta av olika säsonger. Låt inte dessa stanna utomhus utan genom att just nu ta in klarvibrerande röda lönnlöv, nötter av olika dess slag eller varför inte torkade rönnbär på en tråd så kan du förhöja återhämtningsnivån i ditt hem. Det finns ingen årstid som stoppar dig och även under vintern finns vitmossa, kottar, eller varför inte hänga upp olika mistlar i hopp om en saftig kyss. Genom att pyssla eller utöva det mer trendiga Do– It -Yourself (DIY) så kan du också involvera barnen, eller dina middagsgäster i en aktivitet. Saknar du inspiration så kan jag verkligen rekommendera Diysweden.se som under sin kategori naturpyssel kan hålla dig ockuperad i timmar.

Rönnbärsslinga och foto  karinevelina.se

Rönnbärsslinga och foto karinevelina.se

Bild och inspiration  DIYSWEDEN

Bild och inspiration DIYSWEDEN

3. Sätt upp naturen på dina väggar
Jag kan själv fastna i oändligheten på internet när jag går igenom de olika fascinerande utryck av natur som fotats världen över. Vissa bilder känns så overkliga att jag inte riktigt kan tro på dess skönhet och därför också sporrats till att åka till stället själv och se med egna ögon.

På väggarna i våra hem ska vi välja objekt som just berör och får oss att känna och det finns ett stort utbud av naturfotografer som säljer sina inspirerande bilder för detta syfte. Jag vet dock att många av er därute är ”halv-proffs” själva på att fånga fantastiska naturmotiv och även har era egna små smultronställen. Så varför inte välja ut ett foto som du själv varit med och upplevt och få detta upptryckt på fotoprint eller på canvas. På så vis kan du genom tanken också minnas den speciella känslan, smaken och upplevelsen som just denna stunden representerar för dig.

4. Möblera med Naturen
Se över de möbler du har och se ifall du kan använd dig av element från naturen i ditt redan förtänkta möblemang. Det handlar nämligen om att ta in mer känslor och mer naturlig struktur än de kala, färdigslipade och färdigsammansatta möblerna som rent generellt säljs. Leta runt på internet då flera individuella affärer säljer möbler som bevarar naturens form men med en klar och praktiskt funktion.  Eller…

Varför inte själv skapa en stol av en stubbe?

 Genom att läsa inspirerande artiklar liknande denna ifrån Lantliv så kan du bli din egen möbelfabrik. Vem vet kanske du öppnar upp till ett nytt fascinerande intresse. Har du dock ingen egen mark med träd så finns det också sidor på nätet som blocket eller facebook köp & sälj sidor som just säljer obehandlat träd.

book-691407_960_720.jpg

5. Elda inomhus
Detta är inte så farligt som det låter utan rubriken förtydligar hur otroligt tillfredställande det är med en vedeldad braskamin. Att använda sig av ved som värmekälla i bostaden gör inte bara underverk för din elräkning utan forskning visar hur basala naturaktiviteter som tar oss tillbaka till vår biologiska grund skapar en ökad tillfredställelse och sammanhang.

Den sprakande elden tar oss tillbaka till minnen då vår art var beroende av elden för överlevnad och elden har därmed en förmåga att bilda en helig samlingsplats för gemenskap, sagor och berättelser. Det kan också vara oerhört stimulerande att bara själv ensamt få stirra in i brasans flammande lågor då ingen eld beter sig likt en annan utan har sitt speciella sätt att röra sig och sprida värme.

Som sagt naturkontakt och de hälsoeffekter som det bidrar med finns tillgänglig för alla!
Så försök att anamma några av dessa tips eller har du kanske egna förslag?
Kommentera & dela med dig av dina bästa naturinredningsidéer! För...

”Nature never goes out of style”

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen <3