Lilian Svensk: Naturen är mitt liv

21886657_10155120650678789_1736575261_o.png

Lilian Svensk är en naturälskande kvinna som lever för och av Naturen. Uttalandet syftar på att Lilian inte bara älskar att vara i naturen utan att hon även främst äter det som naturen har ett erbjuda samt att hon också försörjer sig ekonomiskt på Naturen genom att erbjuda föreläsningar och workshops om dess goda och hälsofrämjande skafferi. Lilian beskriver sig som en kvinna med både humor och allvar vilket jag personligen fick uppleva när vi träffades på en av hennes inspirerande workshops. Jag har sedan vår första träff velat utforska mer om denna kreativa kvinnas perspektiv på naturen och nu kan även du ta del av hennes fascinerande tankar.

Vad betyder ordet Natur för dig?
Ordet natur betyder så många olika saker för mig då det liksom till stor del är min drivkraft igenom hela livet. Det är liksom mitt skafferi och mitt jobb men även min meditation.

Vad är det som fascinerar dig mest med Naturen?
Naturens växtkraft och hur detta skapar olika typer av natur. Även väderväxlingar kan vara förtrollande.

Hur är Naturen en del av din vardag?
I vardagen är den närvarande hela tiden fast på olika sätt beroende på säsong. På vintern är det den vita snön och kylan som skapar tystnad och vila. På våren haha ja, då är det lite stressigt då det är mycket som ska planteras och göras men jag njuter av att sätta nya lökar och odling.  På sommaren då börjar svampen komma och det är även skördesäsong på många olika vilda växter… eller skördesäsongen börjar nog redan på våren 😊 .
Fast vänta nu när jag tänker efter så kanske jag skördar ännu mer på sensommaren/ hösten för då bor jag i skogen och försöker att ta vara på allt som växer där. Så ja, som du märker är Naturen en del av min vardag mest hela tiden 😊

21850454_10155120642898789_1812932158_n.png

När började du intressera dig för Naturen och vilda växter?
Redan som barn sprang jag med växter och svampar till min mamma och frågade vad dessa var och hur man kunde använda dem. Min mamma kunde mycket om vad som gick att plocka och hon brukade skickade mej till skogen för att hämta svamp till middagen. Jag minns också ifrån barndomen att jag ofta låg och tittade på orkidéer samt studerade olika ängsblommor

Hur använder du dig av Naturen för att öka välbefinnandet i ditt liv?
Jag känner att det inte behöver vara så komplicerat utan jag gillar visserligen fysisk aktivitet, som att vandra i skog och mark men det kan räcka med att bara stirra ut mot havet eller att lukta på en blomma.

Varför tror du att Naturen upplevs som mystisk?
Naturens mystik tar fram mitt ”barnsliga jag”. Jag tänker på historier om de olika skogsrårna och om Näcken. Jag tänker på att naturen till viss del fortfarande anses vara outforskad vilket skapar sagor, myter och ger utrymme för trolldom.

Vilken är den bästa medicin växten enligt dig?
Det är svårt för mig att endast nämna en typ av medicinsk växt då det finns så oändligt många, men Älgörten är fantastisk. Du kan använda den som Magnecyl / Alvedon då den lindrar både värk och feber.

21903616_10155120637548789_16131673_n.png

Hur kan man göra om man är intresserad av vilda växter, och vill börja plocka själv, har du några enkla tips, förslag på böcker?

Vildplockat: Ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den svenska naturen av Niki Sjölund
Annas örtagård : om glädjen att odla och använda kryddor av Anna Bergenström
Kan man äta sånt? av Inger Ingmanson

Utgå ifrån rekommenderade böcker och börja med att inskaffa en flora så du inte plockar giftiga växter eller fridlysta. Läs på om allemansrätten så att du inte bryter kvistar eller gör något annat tokigt 😊

Tror du att vi har glömt av bor Naturens potential i dagens samhälle?
Jag tror att det finns mycket stress i samhället. Det kan vara svårt att hantera sitt jobb, samt att det uppstår en problematik genom att allt fler bor i staden. Det stora utbudet av shopping, bio och ja, alla lockelser samt att vi befinner oss i ett informationssamhälle gör att vi inte helt enkelt är för uttröttade och överstimulerade och dessvärre förlorar vår längtan till att gå ut i naturen. Detta är dock synd då det verkar som att allt fler blir utbrända och får psykiska problem av att vara så avskärmade från naturen. Genom att vi värdesätter naturen i våra liv så kan vi upptäcka ”pysslandet” med jorden har en antidepressiv verkan. Samma positiva effekter och lugn kan även komma ifrån varandet med skogens tystnad.

Vad är det du vill att människor ska ta med sig ifrån dina föreläsningar?
Jag vill att besökarna ska återupptäcka sin inre lust och det faktum att vi människor kan må så mycket bättre genom att plocka och laga mat ifrån naturen. Naturens smaker går nämligen inte att köpa och genom att vara ute i naturen så får du så många fler äkta upplevelser som inte går att finna i den vanliga mataffären. Jag vill också väcka en slags nyfikenhet hos de som kommer till mina föreläsningar så att de också efter föreläsningen ska känna sig ”triggade” att upptäcka mer.

Vill du dela med dig av ett recept som ett litet smakprov? Rönnbärs chutney som är god till det mesta

rowan-1575141_960_720.jpg

Ingredienser:

2 dl rönnbär
2 st. gul lök(ar)
2 st. vitlöksklyfta(or)
1 st. äpple(n)
1,5 dl socker
0,5 dl äppelcidervinäger
2 tsk timjan
50 gram smör
Salt för att smaka av

1.      Lägg rönnbären (färska, ska vara förvällda) i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och sila bort vattnet.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka äpplet.
3. Blanda alla ingredienser och sjud massan i ca 10 minuter.
Smaka av med lite salt och lägg chutneyn i rena burkar.

Måste nämna även enkelheten med olika Örtsmör. För då väljer du själv vilken ingrediens från naturen, trädgården som du har hemma och bara rör ihop denna med vanligt smör. Det kan vara gott att även ta i nån chili som kanske börjar bli lite trött, eller lite pepparrot. Du kan fräsa upp lite svamp och röra ihop med smöret också, ja bara fantasin stoppar en.

En favorit som jag gärna bjuder på är en paj med en blandning av kirskål och nässlor Jag tar helt enkelt hälften, hälften. Förväller och fräser ihop med lök. Jag rör sedan ner lite grönmögelost och häller blandningen i ett förgräddat pajskal. På med vanlig ost, valfri krydda salt och peppar, in i ugnen tills det ser gott och klart ut. Haha som du märker sker det mesta på en höft men det blir ofta också de bästa resultaten.

Vill du veta mer om Vilda Växter och hur du kan använda dig av dess växtkraft i ditt liv kontakta Lilian på
  liliansvensk@gmail.com

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen <3