Vårdagjämning: 5 orsaker till att fira

Jag tycker det är viktigt att vi uppmärksammar och firar naturens rytmer. Minns ni exempelvis Champagnefesten i Vintras? Tycker liksom att vi firar ju allt annat. Det är kanelbullens och våfflans dag blandat med halloween, men enligt mig borde vi  kanske puscha lite extra för de traditioner som vi alla, oavsett religion, kön, etnicitet, kultur, norm, pengar på kontot är påverkad av.

Jag menar, det som händer med vår jord den 20 mars kl 16.15 svensktid är enligt mig för bra, för att bara ignorera & missa.

vårdagsjämning

Det är nämligen Vårdagjämning & Jag ger dig 5 orsaker till varför just du ska fira.

Men  först vad är egentligen vårdagjämning? Jo nu är det den tid på året då jordens syd- och nordpol exponeras precis lika mycket mot solen. Jorden står därmed helt rakt upp och syd- och nordpolen står lodrät mot varandra i jordens omloppsbana runt solen.

Väldigt enkelt uttryckt, så innebär detta tillstånd att natt och dag ungefär är lika långa, men att dagarna framöver blir längre.

För den som vill veta mer om Vårdagjämningen i detalj, är detta en Toppen bra sida.

Men jaha, is that all, tänker du. Låter vårdagsjämningen kanske inte tillräckligt häpnadsväckande för att fira.
Well, du bestämmer men låt mig i allafall  få ge dig min lista.

5 orsaker till att fira vårdagjämningen.

1. Våren är på väg: I England kallar man faktiskt denna tid på året, Vårens första dag. Är inte det härligt! Själv är jag lite trött nu på vinterns drippande och droppande, för att sedan komma tillbaka och även fast snön verkar hålla i sig ganska länge, så får ordet vår mig att tänka på all den grönska som nu väntar. 

Jag var faktiskt ute här om dagen, hittade en icke-snötäckt bit av mark och stoppade mina fingrar i jorden. Jag kände kraften som finns i det nya, i det som väntar och på våren upplever jag det som att vi alla tillsammans är redo att växa.

Är inte denna bild helt magisk, livet kan växa på varje gren.

Vårdagsjämning

2. Snart dags för sommartid! Helt sjukt egentligen att vi kontrollerar tiden så här, men under natten från lördag 24 mars till söndag 25 mars så får vi äntligen ställa om klockan. Förutom att vi får sova en timma mindree, glöm nu inte detta! Så får vi även fram till midsommar njuta av att varje dag blir Längre! Åhh, tankar om ljumna kvällar utomhus med mat och trevligt sällskap, strömmar igenom hela min kropp. Vill börja boka in dessa redan nu!

3. Dagarna blir i tid längre och därmed också varmare. Då jag valt att flytta ifrån staden så kan jag verkligen, känna i luften hur den kalla kylan sakta förlorat sin skärande känsla. Det finns, trots minusgrader, en underliggande värme i luften, som nu smälter en spänd kropp och

" The winterwind is definitely starting to loose it's grip”

Som Matthew utropade i köket förra veckan. Själv, fylls jag av en känsla av tacksamhet, då just värmen är så viktigt för min kropp.

4. För att skapa nya traditioner: För mig är det viktigt balansera upp social media, eget företagande och jobb med rutiner där jag minns hur naturen är en del av hela mitt kretslopp. Både du & jag är av naturen och inom slit och släng samhället, känns det viktigt att ta upp gamla traditioner som dels förlorats. Det handlar inte om att gå tillbaka och leva som nomad utan blanda upp. Ta det bästa från vår kultur men minnas all den visdom som finns i vårt ursprung.

BIld: Karoline Jönsson

BIld: Karoline Jönsson

5. Som en KICK-OFF till att starta något nytt! För att fira blir det denna gång ingen champagne, utan istället ska jag grodda. Mina fingrar är nämligen inte så gröna, men som en klick-off på att faktiskt försöka att börja odla lite mer, så låter groddning som en bra start. Har ännu inte bestämt vad, men blir så peppad varje gång jag läser inlägg från bloggen självhushållningsprojektet där Karoline förmedlar ett enkelt sätt att leva. Göra lite här och lite där. 

Jag menar, kolla bara på ärtskotten som groddats på bilden ovan. Det är väl något även jag borde klara.

Detta blev ett väldigt "peppande" inlägg och jag vill bara skriva, att jag personligen känner människor som upplever att våren/ ljuset och allt det som nu händer, också kan vara jobbig. Det är viktigt att alla känslor uppmärksammas.

Så nu vill jag höra från er, hur tänker du kring våren?
Har du tänkt att exakt kl 16.15 vara med och känna rotationen eller har du några andra orsaker till att fira?

Fler inlägg:
Henrik Hallgren: Människor är också natur
Eva Sanner: Bli vän med mörkret
Alla våra hjärtans natur
Vintersolståndet. Missa inte årets viktigaste julfest
 

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen