Naturbaserad stresshantering- Observera rörelser

Skrev ut en övning som en del av mitt nyhetsbrev och tänkte att ni bloggläsare också skulle få ta del av detta. För vissa dagar är det svårare än andra att hitta in till lugnet. Det är som ni kanske vet, så lätt att även i naturen bara rusa. Detta är därför en övning att ta fram när du känner att du måste vara din egen livscoach ( vilket ofta är fallet) och guida dig själv till ett det är okej “att bara varande.”

Observera Naturens rörelser

Gå till en ställe i naturen där du känner dig trygg. Platsen du väljer spelar ingen roll, en park, trädgård, skog eller vattenmiljö. Det viktigaste ära att du känner till platsen, känner dig trygg på platsen och vet att detta är en miljö där du kan koppla av. Försök att inte ta med mobilen, bara vetskapen om att du har den i fickan distraherar. Är du dock orolig för att ”tappa bort tiden” i övningen, ja men ställ då ett alarm, men lämna sedan telefonen på flighmode. Jag lovar det underlättar.

När du kommer till ditt valda ställe, brukar jag alltid känna in platsen och se över exakt var jag sätta mig. Oftast hamnar jag med ett träd som ryggstöd. Gärna med någon form av utsikt. Bekvämlighet är viktigt och kom ihåg att du inte ska prestera genom en kvalificerad meditationsposition.

När du satt dig till rätta. Landa på platsen. Har du svårt att landa, för många "att-göra" tankar? Försök då att andas djupt i magen. Andas in fem sekunder och ut fem sekunder. Är du stressad, kryper det lite extra i kroppen? Vet med dig att allt är som de ska och att pirret ofta är ett tecken på att vi kanske behöver denna stund lite extra idag!

Börja sedan att observera vad som är i rörelse. Till en början kan det vara svårt, kanske upplevs världen som helt stilla. Försök ändå att kolla upp, ner och åt sidan. Kanske ser du då ett moln som blåser förbi, kanske rör sig ändå det där trädet, kanske kluckar vattnet i en speciell rytm? Följ det du ser, se flödet i detaljerna, se ifall vissa rörelser upprepar sig, se ifall vissa rörelser triggar igång andra rörelser. Var nyfiken

upload.jpg

Börja sedan att fråga ifall du själv påverkas av rörelsen? kan du känna vinden mot din hud? kan du känna naturens rytm i din egna kropp? Vänd fokus inåt, kanske kan du känna din egna puls, hur känns den? Kanske känner du starka känslor i kroppen, de kan ibland kännas stelt, ömt och ibland som ingenting. Allting får finnas, lägg tankarna åt sidan och tillåt dig istället att bara checka in! Även här hjälper det att vara nyfiken!

Sen kan jag tycka det är skönt att växla mellan just ett utåt-tittande ( kolla hur naturen rör sig) med ett inåt-tittande (där jag känner in hur kroppen mår).  

Ibland skriver jag även ner det som kommer upp, inga fina böcker,utan mer anteckningar, på gamla kvitton. Att bara sätta ord på tankar och känslor blir en slags påminnelse om hur livet är just idag.

För glöm inte att lära känna sin egna kropps signaler, är en av de viktigaste aspekterna av stresshantering och gör att vi blir bättre på att hantera yttre och inre påfrestningar i framtiden.

Kom också ihåg att va er bästa vän, ge er själva en kram och omfamna ditt kaotiska men ändå strålande jag💚

Just de, glöm inte att signa upp för mitt nyhetsbrev.
Inget spam utan extra material för dig som är intresserad av Natur och Hälsa!