Naturen är inte bara en hobby!

En sak som förbryllar mig lite, när jag föreläser och pratar om naturens hälsoeffekter, du kan läsa mer om dessa HÄR, är att människor verkar tro att jag är där för att snacka lite gött om en slags hobby.

Naturen ses som ett intresse och något som främst lämpar sig för ecohippies eller sådana där friluftsälskare med neongröna regnfodral.

Lyckligtvis, brukar det vara vissa som efter föreläsningen kommer fram till mig med ändrad inställning. Först pustar jag ut, skönt att någon har lyssnat :) Men sedan fylls jag även av tacksamhet av att några få ändå har snappat upp hur

Naturen kanske rent av är grundläggande om vi vill leva ett liv med närvaro och energi.

naturen ett hälsommare liv

Låt mig förklara. Vi är alla ganska medvetna om och kanske till viss del lite uttråkade, av att höra om hur viktigt kost och fysisk aktivitet är för vårt välmående. Vi lever i ett privilegierat land och vi har därmed redan nu, mycket kunskap om hälsa och hur vi kan ge våra kroppar rätt förutsättningar till att faktiskt må bra.

Hälsosnacket har verkligen sjunk in i vardagen och även förändrat många beteenden. I allt från släktmiddagar, till på  jobbets APT:N så uppkommer samtal om friskvård och Tabata, samtidigt som skvallerpressen förmedlar om goda val för just din tarmflora.

Att vi fattat att hälsa är viktigt är därmed ingen Nyhet

Många av oss tar också medvetna val i vardagen riktade mot just att stärka sina kroppar för att ge dem kraft och energi. Efter ett tag minskar motståndet och valen slutar att bli just val, utan ses istället som en uppskattad vana, vi faktiskt ser fram emot.

Det är väl där jag vill att även naturen ska landa och prioriteras, liksom inte bli ett val utan en del av en livsstil. För börjar vi med kunskap förstå de vetenskapliga effekterna av naturen så kanske vi med denna kunskap också kan förstå att naturen, likt kost och träning bör ses som en vald hälsostrategi.

Mitt mål är därför inte att tvinga folk att rent magiskt börja älska naturen. Nej, det intresset kan jag ha för mig själv! Och jag är inte här för att snacka om att alla ska upp på Kebnekaise, eller spendera sina helger i vindskydd med bränd korv.

Istället vill jag höja nivån på sättet vi pratar om naturen så att den inte bara blir en hobby utan en del av ett hälsosammare liv.

Är detta viktigt? Vet inte de flesta detta?

Dessvärre inte. Se bara på sjukvård, äldrevård, psykiatri eller inom grupper för stadsplanering. Det känns som att vi har vetat om naturens hälsoeffekter under en lång tid, ändå tas dess unika kvaliteter inte på allvar! Varken i offentlig sektor eller i samhällsdebatter kring hälsa. Enormt frustrerande!

Därför är det nu är så fantastiskt att forskningen inom naturen kopplat folkhälsa äntligen skapar kvantitativ data och rena forsknings resultat. 

Nu ska ropen över hela landet skalla!

1 (56).JPG

Okej, verbal orddiarré är officiellt över 😊

Nu vill jag höra från er läsare! Många av er har jag ju inte träffat och jag är så nyfiken! 

Ser du naturen främst som en skön hobby? Inget fel med detta men hur ska vi göra för att stärka naturens krafter i hälsodebatten?

Mer om mina föreläsningar finns HÄR

ÄVEN ETT STORT OBS, känner att jag måste få med detta här!!! Hälsa är alltid individuellt och endast du vet exakt vad som bör prioriteras i ditt liv. Har skrivit om det HÄR, och jag hoppas därför att ni inte tar detta inlägg som hälsohets♥️

Liknande inlägg:
Fraktaler: För hälsa & känslomässig harmoni
Forskningsrapport: Bli kvitt prestation och stressfyllda krav.
Forskningsrapport: Sluta älta i naturen

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen

Forskningsrapport: I Naturen bli kvitt prestation och stressfyllda krav

I både möten med människor samt inom vetenskaplig forskning understryks att naturen läker när vi är som mest sköra. Skörheten kan komma ifrån många, olika sorter händelser i livet om det så är allvarlig sjukdom, utbrändhet eller ett irrationellt mörker som skuggar varje steg i ens blick.

Jag försöker aktivt se detaljerna och sammanhanget i dessa olika subjektiva beskrivningar och inser att många vänder sig till naturen, då denna miljö inte upplevs vara lika kravfylld som många andra delar i livet dessvärre är.

I naturen blir vi kvitt prestation
och stressfyllda krav.

För visst kommer i stort sett alla miljöer vi befinner oss i och alla de relationer som dessa miljöer stöttar med vissa villkor. Jag menar om vi börjar med den ”minst” kravfyllda miljön (som tydligen ska vara vårat hem) så möts vi där av disk som inte lever upp till väninnans instagram och hur hemmets olika relationer, trots att de är fulla av kärlek, kommer med flertal premisser & kompromisser.

Naturen prestationskrav

Om vi sedan fortsätter in i arbetslivets värld så läggs ännu mer prestationsbaserade handlingar på våra axlar. För att inte tala om de sociala normerna som trots deras osynlighet kommer med en väldigt klar lista.

I en vetenskaplig artikel av Kaplan & Berman diskuterar författarna hur mycket energi det faktiskt går åt i vår vardag för att förtycka alla våra instinktiva beteenden. Vi kan inte på en arbetsplats gå efter vår egna klocka och äta, vila, eller röra oss exakt när och hur vi vill.

 Det är helt enkel energikrävande att få finnas till och passa in.

Normerna i sverige innebär också att vi inte heller bör visa ilska, sårbarhet eller för mycket glädje då det är ytterst irriterande att vara mer än Mr/Miss lagom. Det gäller istället att vara tillräckligt ledsen tillräckligt känslosam, ha lite problem men samtidigt väga upp dessa med en rolig helg resa.

naturen prestationskrav

 Undra egentligen vad som skulle hända om vi var exakt oss själva?

Kanske blir rent kaos :)

VI skyller ofta på att mycket mail, telefonsamtal, dagishämtningar och vardagspussel är det som orsakar stressen i vårt liv. Men aldrig hör jag människor säga - Idag känner jag mig HELT SLUT på grund av de normer som jag tvingades leva efter.

Vi kanske inte är lika medvetna om hur mycket kraft dessa osynliga regler ändå tar?

Att förtrycka kroppens naturliga instinkter samt att konstant följa osynliga normer går enligt forskning att sammankoppla med en stark energiförlust och mental utmattning. Jag nickar igenkännande, då jag inom vissa sociala sammanhang känner mig som en nedtryckt vattenpöl.

Naturen är dock vetenskapligt bevisat en kontrast till dessa miljöer då dess sensoriska intryck, relationer med fåglar och träd inte får oss att känna oss lika formade, kanske eventuellt mer fria. Vi får till och med leka, slänga våra tunga kroppar mot mjuk mossa, dansa & göra vårskrik

I naturen får du vara precis som du är utan krav på att prestera.
En oas i dagens samhälle.

naturen prestationskrav

Tycker detta är ett intressant tema då naturen självklart kommer med många fysiska krav men kanske är dessa lättare att hantera än just de psykiska? Vad tror du som läsare?
Vart går du för att komma bort från prestation och stressfyllda krav?

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen

Till helgen! Längtar du efter äventyret med naturens krafter?

Vinden stöter nästan bort en nätt kropp, som demonstrativt sitter kvar på klippans kant. Havets vågor bryter in mot en osynlig strand och tystnadens oro skriar i luften. Jag är rädd, men jag sitter kvar. Jag är rädd men jag är ändå trygg. Jag är rädd men jag känner sinnesro.

helg aktivitet

Inför naturfyllda dagar är det några av oss som aktivt spanar in väderappen, där fokuset ligger på fina soldagar med fulländad tjugoettgradig värme.

Vindar som svalkar & idealiskt, instagram-vänligt fotoljus.  

Några av oss tänker dock lite annorlunda eller bara med ren erfarenhet vet, hur jädra fel den där väderappens ändå har! Naturen har sin egen rytm och önskemålen om bra väder lyssnas sällan på.

Jag måste säga att kunskap om hur snabbt vädret kan ändras, har gjort att jag har storrespekt för naturens krafter, men även börjat att förälska mig i dem. Jag vet att jag aldrig kan kontrollera vädret och att vädret absolut inte är en kompis, som bryr sig särskilt om mitt lilla liv. Ändå som sagt så har jag börjat förälska mig i naturens krafter... Kan ni hålla med?

Någonting inom mig, en slags rädsla inbakad med en stark livslust, får mig därför att på klippans höga kant att stanna kvar.
Får mig att vilja känna varje vindpust och regndroppe mot min nakna kind.

helgaktivitet i naturen
helgaktivitet i naturen

Och jag är inte ensam!

Jag har kompisar som åkt runt i USA och letat orkaner. Jag har haft kollegor som ger sig ut när det ösregnar bara för att få känna. Naturens krafter är det som lockar och kittlar våra inre sökande hjärtan och kanske kan du som läsare just nu, minnas dessa lustar.

Fillipa Werner citerar Henry David Thoreaus teorier om att vi överklassare, gärna strosar runt i vildmarken för att i dess övermakt få oss att känna oss små och eviga på samma gång.

Liten, i förhållande till jorden som känns oändligt stor i förhållande till människans förmåga att förstöra. Evig, som del av ett oändligt kretslopp av liv och förruttnelse.

Fundera på citatet ett tag, då jag själv inte kan bestämma mig ifall det är just detta som får mig att på klippan sitta kvar =)...

Men, naturens krafter tar mig ändå nära en slags skörhet frågan är dock varför denna skörhet i sin tur verkar vara ett allmän mänskligt behag?

Kan inte ni hjälpa mig att förstå? Skriv om er relation till naturens krafter!

Varför väcker extremt väder och närvaro av naturens krafter våra lustar? Och varför reser vi människor mil just för att leva nära denna känsla?

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen

Alla våra hjärtans Natur!

Det är inte ofta jag följer amerikanska, påhittade traditioner gjorda för konsumtion (ursäkta bitterheten) men visst kan det inte skada att uppmärksamma det vi i livet älskar?

Kärleken, kan nämligen när vardagen snabbt ska tickas av, hamna i skymundan och oftast vet vi inte att den är där, förrän den är borta. Likt när jag själv inte förstod hur mycket jag älskade skogslukt, fågelkvitter och bark förrän jag flyttade till stan. Det uppstod ett hål i vardagen som jag desperat försökte fylla, och jag insåg då hur viktig just naturen var i mitt liv.

Kärleken synliggörs i dess frånvaro, kan ni hålla med om det?

DSC_0073.JPG

För min kärlek till naturen är något jag inte kan kompromissa med. Tro mig jag har försökt. Försökt att vara en stadsmänniska som trivs med en latté på Espresso house. Försökt att riktigt njuta på ett hälsofrämjande spa eller riktigt uppskatta hotellkonferensers lyxiga utbud. Försökt var ordet, och till en början går det faktiskt ganska bra, i ungefär tre dagar, sedan är det någonting inom mig som börjar att koka.

Jag har nämligen märkt på senare år hur jag i stadsmiljöer får en slags överdos av intryck. Jag får varma ilningar i hela kroppen vilket inte förbättras av att jag väljer att springa till tunnelbanan, trots att jag inte har en tid att passa.

Jag förvånas och är imponerad av stadsmänniskors kraft och anpassningsförmåga att klara av detta tempo och mejlen skickas fram och tillbaka, mellan halvpratade telefonsamtal, samtidigt som vi alla reser mot nästa station.

Värmen stiger dock i min kropp och när den är som mest påtaglig måste jag springa ut till naturen, andas och känna mig fri.

Minnet går tillbaka när jag under konferens i Tylösand, slängde mig i det kalla havsvattnets underbara svalka. Jag var där och då tillbaka till kärleken, i mitt rätta element, i en känsla av sinnesro.

Kärlek till naturen är för mig som sagt mest tydlig i dess frånvaro. När jag inte dagligen kan stöttas av dess fraktala struktur och när jag inte dagligen får fascineras av en olivfärgad trädknopp.

Jag menar, hur fantastiska är inte dessa!

DSC_0049.JPG
DSC_0038.JPG

Genom att spalta ner Varför jag går till naturen, inser jag hur naturen inte bara är ett intresse och en hälsostrategi utan en av de viktigaste kärlekar i mitt liv.  Detta gör att jag idag på alla hjärtans dag sitter med tårfyllda ögon, och en känsla av tacksamhet och värme, då min kärlek till naturen ingår i allt. 

Med kärlek till Naturen, här är min Lista.

- Jag går till naturen för det finns så många andra saker att göra.
- Jag går till naturen då vår biologiska kropp är konstruerad för att leva i denna miljö.
- Jag går till naturen för det är där mitt kreativa inre får flöde.
- Jag går till naturen för den tar mig tillbaka till kunskap jag redan vet.
- Jag går till naturen då evolutionen gav mig en stor hjärna, som dessvärre inte kom med en instruktions manual.
- Jag går till naturen när jag är arg och jag känner mig missförstådd.
- Jag går till naturen då livet är för kort och att sitta på en stubbe gör att det känns längre.
- Jag går till naturen då jag vet att självförverkligande inte existerar och i naturen får jag slappna av.
- Jag går till Naturen för att uppleva äventyr som pirrar varje del av min kropp.
- Jag går till naturen för att fascineras av livets små detaljer.
- Jag går till naturen för att inkludera mitt lilla liv i ett större perspektiv.
- Jag går till naturen för att minnas mitt ursprung.
- Jag går till naturen när mörkret inom mig är för tungt för mig själv att hålla.
- Jag går till naturen då min själ förtjänar att kravlöst få leka.

Varför går du till naturen? Har du din egna lista?

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen

Lockar mobilen ut dig i naturen?

Enligt statistik från Naturvårdsverket är det allt svårare att locka lite äldre barn till naturen. Under gymnasiet blir intresset för naturen allt lägre och naturen verkar inte kunna konkurrera med stadens mångfacetterade utbud. Även vi ”vuxna”, om vi nu ska kalla oss det,  verkar älska och faktiskt föredra väder-appar, DN´s-nyhetsflöde och Instagram, då det är med dessa vi gärna spenderar vår tid.

Men går det att kombinera modern livsstil med naturen?

Kan det vara möjligt att för en gångs skull faktiskt få äta den där kakan men ändå ha den kvar?

Enligt Naturvårdsverkets rapport 2017, använder sig nu flera kommuner och landsting av just digital teknik för naturinformation, vägledning men även för att fånga upp naturen i vårt dataälskande intresse.

Pokemon go i naturen

Med hjälp av e-bläckskärmar med Touch-funktion kan vi nu vägledas av interaktiva bilder, byta språk eller förhöja naturkompetensen om landskapets olika arter.  Tekniken verkar göra att den moderna människan vill hänga kvar lite extra in naturen genom att vi med vår telefon kan guidas vidare.

Med ”skattjakt med GPS”, kan vi vid Linnéstigarna i Uppsala vandra och svara på frågor. Tips på svar, samt mer information om naturen får vi genom att ringa upp Linné, från stolpar längs stigarna. Allt för att finna skatten. Utvärdering av liknande projekt har visat sig öka naturkunskapen samt gjort att fler föräldrar engagerar sig i naturvägledning.

Tydligen vill vi vuxna också leka.

I USA har självklart trenden gått snabbare och appar likt Pokémon Go & mission Butterfly blir allt mer populära. Dessa appar skapar en virtuell verklighet där vi bjuds in i spelet och kan börja jakten på naturnära djur. Dessa djur är sedan kombinerade med viss kunskap för att ge oss information om det djur vi fångar.  Speciellt appar, är något som även många svenska kommuner likt Naturguide Härnösand nu använder sig av för att väcka intresse för dess närnatur.

Pokemon go i naturen

Inom Social media finns flera företag ex Ouotdoor-map AB, som utvecklat naturguiden och som med modern teknik satsar på att göra naturen mer attraktiv. Utvecklingen är snabb och redan när detta inlägg kommer ut så är nyare produkter på gång.

Ja, naturen behöver verkligen inte vara ”tråkig” och bara fylld av diverse kottlekar...

Jag rekommenderar dig till att utforska några av nämnda förslag. Men sök även på internet och se hur du och din familj tillsammans kan utforska just er närnatur.

Men nu vill jag höra ifrån er? Har du själv provat något av apparna?
Vad tycker ni om att kombinera modern teknik med naturen, finns det risk att vi förstör den grundläggande naturkontakten?

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen

Forskningsrapport: Sluta Älta i Naturen?

Undra om det var dumt sagt? Varför lyssnar hon aldrig på mig?
Nästa gång måste jag stå upp för mig själv. Jag kanske ska ta och ringa redan nu eller…

Negativa tankar i en spiral av Ängslan, Självkritik, Ovisshet & Ältande.
Kan ni känna igen er?

Tankar attackerar oss oftast, så fort vi slår upp våra sömniga ögon. För mig personligen kan jag ibland vakna till ett konstant virrvarr av ord och bild. Många gånger orkar jag faktiskt inte med deras ständiga cirkus och suckande har jag nu börjat tvivla på dess relevans.

För viss är det ett evigt kacklande, där det mesta av tankarna bara är gamla upprepande mönster.  Amy Skogberg skriver HÄR om just mögliga tankar, som likt ett påtvingat mantra lever i våran kropp.

Sluta älta

Konstant pågående oro, för vad skulle hända om det blev helt tyst.

För trots att tankar skapar detta magiskt, reflekterande liv och är en del i hur detta blogginlägg blev till, så är det som att jag faktiskt, redan på morgonen, efter en dålig nattsömn, är redo att ta rast!

En AHA -upplevelse var när jag under mina socionomstudier fick lära mig att ”Jag inte är mina tankar". Jag insåg att jag inte behövde  lyssna på allt som pågår i mitt huvud. Dock har denna insikt inte direkt skapat ett tjatterfritt liv.

Utan konstanta, kommenterande, tankar kommer alltid att finnas!

Det vi ändå kan göra är att ge oss själva mikro stunder av vila om vi söker oss till miljöer anpassade för just detta.

Sluta älta

Minns ni Manu Scuthse, som berättade hur forskning poängterar att naturen kan göra att vår hjärnaktivitet i “subgenual prefrontal cortex” minskar. Du kan läsa om det HÄR. Detta innebär att naturen stimulerar våra hjärnor på ett sätt som ger dem ett andrum från upprepande och ältande tankar.

En naturlig snabb-Retreat innan showen återigen börjar.

Studien sätter verkligen ord på mina egna upplevelser av en naturpromenad. Den första tiden av rundan avverkas snabbt, fast i mina egna reflektioner och livets virrvarr. Efter ca 15 min i naturen så börjar dock någonting att hända. Tankarna förlorar sakta sin kraft och jag inser att det är en värld utanför som är redo att prata.

Plötsligt, hör jag fågelljud, Vinden gör att träden knakar. Känner rörelsen i min kropp.

Sluta älta i naturen

Naturen gör att vi blir mindre självbesatta och inser att det finns en annan värld utan för våra tankar. Vi behöver  inte alltid befinna oss i deras reflekterande grotta, utan vi kan ta steget utanför den och öppna upp oss själva för spontana intryck.

Tankarna kommer aldrig att försvinna, men det kan göra gott för en överproducerande hjärna att få lite vila. Så nästa gång du har ett problem, ett projekt, tankar om framtiden som du rent konkret faktiskt inte orkar TÄNKA PÅ.

Snöra på dig skorna och gå ut. Det finns en värld där ute som vill prata med dig och daglig tankesemester är en hälsostärkande resa, jag rekommenderar dig att direkt boka.

Liknande Inlägg:
Våga Välja Vilan
Fraktaler för Hälsa & Harmoni
Att sitta på en stubbe. Blunda & Vara fri
 

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen

Lotta Skoglund & Äntligen Dags för lite naturkompetens

En av de saker jag Älskar när snön ligger vit och naturensklang upplevs mer diffus, är att leta efter djurspår. Både jag och min man delar denna hobby och då vi verkligen inte är några biologer, så debatterar vi glatt med varandra om vad det är för fotsteg, märken eller avföring som vi framför oss betraktar.

Kan det ha varit ett rådjur. Nej, det är nog en älg. Men kolla där, detta  kan absolut inte vara en hund. Kanske ett lodjur?

Det är spännande att vinterspåra djurens tillvaro och snön gör att vi tydligt kan se det liv som rört sig genom våra ängar och skogar. Men, som sagt några biologer är vi inte och kunskapen om naturen är något som dessvärre verkar ha möglat, likt en och annan färskvara :)

Tillbaka till naturen

Uppdraget i år är att komma närmare naturen i min vardag!

Hur, skriver jag lite om HÄR, och för att göra just detta har jag även fått gå till det gamla hederliga biblioteket för att nosa till mig ny, kunskapshöjande & inspirerande litteratur. 

Inga Avdammade Gamla Floror Här Inte.

Tillbaka till Naturen, är en av de böcker som med en enkel uppdelning & intressanta dialoger fått mig att nu under vintern känna mig mer redo att möta min vardagsnatur.

Lotta, som är författaren skriver till mig att det var en av de roligaste texterna hon formulerat och självklart ville jag då veta mer om denna rastlösa kvinnas tankar och liv.

Läs och inspireras men berätta även för mig, Hur bra är er Naturkompetens?
Känner ni till  växtligheten & djurlivet som existerar runt omkring er?

Ps. Tips om hur du kan få mer kunskap om naturen i din närmiljö, kommer längre ner!

Lotta Skoglund

Kan du beskriva lite kortfattat vem du är som person både privat och i yrket? Jag är en rastlös kvinna på snart 70 år. Jag har studerat och arbetat hårt hela livet som skrivande journalist, radioreporter, tv-producent och nu författare.

Två underbara barn och flera barnbarn skänker mitt liv extra mening och stor glädje. Efter en svår barndom har jag alltid kämpat för att ta mig bort från svårigheter och jag har levt mycket i tankar och teorier.

Vad skapar naturen för mening i ditt liv? Naturen skapar tillhörighet och samband. Tillhörighet till jorden och universum, samband med minsta kryp och minsta växt.

Vi bär alla på samma ursprung och har likadana kroppsklockor, anpassade till jordens rotation. Det är lugnande att vara en del av skapelsen, men jag är inte religiös.

tillbaka-till-naturen-skoglund-lundwall.jpeg

Varför valde du att skriva en bok om att just hitta tillbaka till naturen? Hihi, det är roligt. En väninna brukar komma på besök och då har hon promenerat från Östermalm till Kungsholmen genom hela Stockholm.

Bilar och utsläpp? Javisst. Men hon har alltid med sig en bukett blommor när inte kyla och snö förhindrar det. Små, blommande växter och stolta, gröna blad - vackra buketter som hon plockat på vägen. Men var och vilka växter? Jag hade ingen aning.

Jag kände att jag ville veta och min väninnas buketter från storstadens stigar blev utgångspunkten.

Min väninna och hennes naturintresserade vänner guidade mig. Sedan sökte jag upp olika specialkunniga personer som tog med mig ut i sina specialområden. Jag har också tyckt mycket om att plocka svamp i trettio år och nu intresserade jag mera för svamparnas och skogens villkor.

Är det enkelt för dig att sätta ord på dina upplevelser i naturen? Enkelt… jag vet inte riktigt. Jag känner efter i ensamhet, funderar och fantiserar, går omkring och känner efter. Det är viktigt för mig att inte formulera mig med schabloner. Jag vill finna mina egna upplevelser och mina egna ord.

Varför är kunskap om naturen viktig? Det är viktigt för att förstå livets rikedom. Viktigt att leta efter svar på de hemligheter som naturen bjuder på. Viktigt för små barn och okunniga vuxna att förstå hur spännande och komplicerat minsta myras liv och rörelser är. Naturen skänker vila och avspänning till stressade människor. Kunskap är viktigt för att delta i eller åtminstone stötta miljöarbetet för att bevara vår natur.

Finns det risk att kunskapen begränsar vår upplevelse av naturen? Det tror jag inte alls. Tvärtom så berikas våra upplevelser när vi vet mera.

Tillbaka till naturen

Hur tror du att andra djur i naturen ser på oss människor? De ser oss som de stora, okänsliga och klumpiga hot som vi är. De försöker gömma sig för oss, eller går till angrepp om vi kommer för nära. Vi tror oss stå över dem och behandlar dem som farliga och onyttiga.

Jodå; jag dödar också myggor och fästingar, men jag ser dem inte som onyttiga längre, även om jag inte direkt kan se fästingens nytta (men den finns).

För småkryp som vi dödar där vi går fram är vi väl som en jordbävning eller tsunami.

Hur ska man göra för att få människor som aldrig varit i naturen, att börja få en känsla för den? Sätt dig på en stubbe i skogen eller en brygga vid vattnet och koppla bort allt annat än att intensivstudera den natur du har framför dig. Fråga förskolan om du får gå med på barnens utflykter i naturen. Personalen där vet ofta mycket och du får hänga med i barnens roliga upptäckter.   

Gå med i Naturskyddsföreningen och gå med på deras lokala naturvandringar. Just nu har jag ett skadat knä och svårt att gå, men sen ska jag göra precis det.

1 (54).JPG

Vart är ett bra ställe att börja om man vill närma sig naturen, men inte riktigt vet hur? Gå till närmaste stig eller promenadväg. Se dig omkring. Plocka några blommor eller blad, vilka som helst (men inte planterade på en gård förstås). Studera deras detaljer.

Gå till biblioteket och låna en flora och försök bestämma vad du hittat. Eller be någon som du vet är intresserad av fåglar eller småkryp att ta med dig ut och bli din guide. Det ger en härlig gemenskap.

I boken, beskriver du dig själv som en citronfjäril som signalerar om nya tider. Vilka nya tider hoppas du just nu på? Jag hoppas på nya och bättre tider för mitt opererade knä, så att jag kan gå ut ordentligt. Jag hoppas att alla vi storstadsmänniskor blir mer ödmjuka inför naturen.

I vilken natur kan man stöta på dig under detta år? I svampskogarna på Ekerö. På blomsterängarna runt Björklinge. Ölands Alvar och Gotlands klapperstensstränder. Vandringsleder i Ådalen.

Tack Lotta för dessa fina ord och vill du som
läsare veta mer gå in på

Lottaskoglund.se

Flera intervjuer!
Lilian Svensk: Naturen är mitt liv
Felicia Eckersten: Ett samtal om stress, naturläkning & kärleken till att bara vara.
Kjell Bolmgren: Hur naturen i din vardag kan bli en del av vetenskapen.

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen

Eva Sanner: Bli vän med mörkret

Mörker & Ljus existerar som alltid i våra liv & för mig som bor i de södra delarna av detta förundransvärt avlånga land, är det varje år fascinerande hur mycket min kropp påverkas av de skillnaderna som sker i dagsljus. Jag har skrivit tidigare om hur jag dansat in ljuset HÄR och Jag känner speciellt nu i slutet av Januari att kvällströttheten faktiskt börjar bli långtråkig! Fast är det meningen att vi ska känna oss på topp jämt?

Eva Sanner, är författare och psykosyntesterapeut &  har skrivit en text som tar oss läsare med på en morgonpromenad med reflektion kring den mänskliga relationen till mörkare tider och dagsljus. Texten berör hur årstidernas växlingar gör att naturen stannar upp eller flyr sin väg & kanske ställs även vi människor inför samma val?

Läs, Reflektera & Dela i kommentarerna med dig av din relation till Mörker & Dagsljus.

Känner du rent kroppsligen av Naturens olika cykler? Vad väcker texten för tankar inom dig?

DSC_0014.JPG

Klockan är åtta på årets kortaste dag och jag tar en morgonpromenad. På min vänstra sida ligger sjön svart och stilla, i väntan på sommarens badare. Men bryggorna ligger uppdragna på land och det kommer att dröja innan det blir något hopp från trampolinen. Jag tar av in på en mindre grusväg. Skogen erbjuder här ett annat och mjukare mörker. Jag släcker pannlampan och låter ögonen vänja sig. Bäcken porlar av smältvatten intill vägen och jag är noga med var jag sätter mina fötter.

För varje steg jag tar ljusnar det.

          När jag sedan åter kommer ut på en större väg har jag beteshagar på båda sidor om mig. Gräset är täckt av en frostig hinna som får det att se ut som strävt, grönskimrande silver. De första solstrålarna når över trädtopparna och jag känner både lättnad och glädje. Jag har 6 timmar och 25 minuter innan det blir mörkt igen. Jag vill använda dem väl.

1 (9).JPG

          I mina vänners bikupor har bina krupit ihop till en boll, med drottningen i mitten. De vibrerar med vingarna för att alstra energi och byter hela tiden plats, så att de turas om att vara ytterst. Förändringar i ljus och temperatur styr vid vilken tidpunkt bina går in i kupan för vintern. Samma faktorer bestämmer när björnen går i ide. Flyttfåglar lämnar Sverige på hösten och drar söderut, för att återvända först när våren kommer. Alla varelser, djur såväl som växter, påverkas på något sätt av årstidernas växlingar.

Så även vi människor. Redan för 2400 år sedan hävdade därför Hippokrates, läkekonstens fader, att vissa blev nedstämda på hösten, sov mera och tröstade sig med socker, medan andra blev nedstämda på våren, magrade och sov dåligt.

Idag beräknar man att årstidsbunden depression drabbar fem procent av svenskarna. De flesta av dem är kvinnor och de flesta blir låga under den mörka årstiden. Också de som inte är deprimerade känner ofta ökad trötthet och större sömnbehov under den mörkaste delen av året. Mindre solljus påverkar nivåerna både av sömnhormonet melatonin och av serotonin, som styr stämningsläget.

1 (11).JPG

          Men i Tromsö, ca 400 kilometer norr om polcirkeln, blir invånarna inte mer vinterdeprimerade än folk längre söderut, trots att det där är totalt mörkt i sex veckor. Forskning gjord i Norge visar att ju längre norrut personer bor, desto mer positiva är de till vintern och mörkret. Tromsöborna mest av alla. De ser vintern som vacker och mysig och vill vara ute mycket, sova mer och minska stressen. Det gör vintern till deras favoritårstid.

”Ut på tur, aldrig sur”, liksom. Alltså: attityden till mörkret påverkar till stor del hur vi reagerar.

          Därför njuter jag av mörkret och struntar i att fly till sydligare breddgrader. Jag går i ide, även jag. Björnen kommer ur idet med små björnungar i sällskap, jag kommer med en kreativ idé, ett beslut eller en ny riktning. Vinterns budskap är vila, stillhet, väntan – men det är också i mörker som frön kan börja gro.


Eva 008 Zita M.JPG

Eva Sanner är och skriver just nu på sin tionde bok med titeln ”Naturens hemlighet”, om människans relation till naturen (utgivning sept 2018, förlag Bladh by Bladh).

Gå in på  www.EvaSanner.se
för mer information samt inspirerande kurser & Föreläsningar

 

 

 

Naturens Brev – För dig som vill Öka & Fördjupa Din Naturkontakt

Nu är det äntligen dags för mig att Bjuda in till hemsidans egna VIP- klubb.
Genom att du som läsare skickar in din e-mejl adress får du HELT GRATIS ta del av Vara med Naturens: Brev

Vara med Naturens: Brev
finns i spalten till höger eller längst ner på denna sida

Jag är så taggad inför denna satsning som riktar sig till er läsare som är intresserade av

-Ett Personligt samtal med Exklusivt material
för Ökad & Fördjupad Naturnärvaro i just Din Vardag!

5 orsaker till varför jag väljer att börja med Vara med Naturens: Brev

Vara med naturens Brev

1) Så att ni läsare kan få möjlighet att kommunicera med mig på ett djupare plan. Jag har under år 2017 fått många privata mejl vilket tyder på att flera av er läsare inte känner sig så bekväma med att skriva ner sina reflektioner och starta ett samtal på en öppen kanal. Jag har full förståelse för detta och hoppas att ni med mer intima e-mejl kan känna er trygga med att inte hela internetvärlden behöver ta del av era tankar och vi kan fortsätta ett mer personligt samtal.

2) Så att jag som skapare av Vara med Naturen också får ett utrymme till att vara mer personlig. Varje gång, YES jag menar varje gång jag trycker på ”publiceringsknappen” för att göra ett inlägg på denna blogg så tycker en del av mig att det är lite jobbigt. Att använda mig av en blogg för att förmedla mitt unika uttryck är faktiskt skit skrämmande (ursäkta min svenska)!

Detta gör att jag väljer att inte dela med mig av mer fördjupade känslor och tankar då jag helt enkelt är för skör för att hantera just sådana diskussioner. Jag tror att mejl som inte går ut till alla, utan de som faktiskt är intresserade kommer att hjälpa mig att möta dessa rädslor och därmed också göra att jag kan bjuda på mer av mig själv och min kunskap.

vara med naturens brev

3)  Så att jag kan dela med mig av exklusivt material: Som en fortsättning på punkt 1 & 2 har jag nämligen en vilja att kunna dela med mig av mer exklusivt innehåll. Jag vill kunna inspirera med material kring mina hjärtefrågor och fördjupa mig i teman som berör

Vår mänskliga samhörighet med Naturen, Hälsa i samvaro med naturen men även praktiska tips på naturkontakt i vardagen . Jag hoppas även att kunna testa och använda mig av andra kreativa uttryck som video och ljud och genom Vara med Naturen: Brev får ni läsare VIP-Läsare första tjing!

 Skriv in Din e-mejl adress i spalten till höger
eller längst ner på denna sida

4) Så att Ni trogna läsare ska kunna påverka hemsidan samt hur jag jobbar med mina andra uppdrag. Utifrån era kommentarer har jag lärt mig så mycket och jag vill att era ord även ska kunna influera praxis och därmed kunna påverka innehållet i mitt budskap. Vi människor jobbar nämligen både mest och bäst i grupp och min intention med Vara med Naturen har aldrig varit att det ska vara ett individuellt projekt.

Kunskap är inte något som finns utan skapas i samverkan och interaktion med andra och jag vill att just din röst ska kunna skapa nya möjligheter för att Vara med Naturens budskap ska få växa.

vara med naturens Brev.

5) Så att vi tillsammans kan förändra Världen! Kanske låter lite naivt men målet med Vara med Naturen har alltid varit att sprida budskapet om hur viktigt vår samvaro med naturen är för vår överlevnad till Allmänheten. Vi lever nämligen i en kultur som tar oss längre och längre ifrån vårt biologiska ursprung och faktum är att vi varit så effektiva att vi glömt av vad som inom oss är äkta.

Genom att öka samverkan med er läsare, hoppas jag att vi tillsammans på ett övergripande plan också ska kunna påverka och förändra de samhälleliga strukturer som nu råder.

För Vi Behöver Naturen & Naturen behöver oss!

Som sagt! Jag är så taggad inför denna extra satsning och jag hoppas att ni är redo att följa med mig på en resa till att komma närmare varandra men även vår Natur.

Första brevet kommer att komma ut den 30 Januari och kommer sedan att skickas i slutet av varje månad. Vet du någon som är intresserad av mejl angående hur de kan Öka & Fördjupa vår Relation med Naturen dela då detta inlägg så att vi tillsammans kan skapa en så bred och intressant grupp som möjligt!

Tack för att ni finns!

Julgranen & Gransskogsfolk

Vad vore vår värld utan granar, utan massaved, julgran och gravens ris.

Vad vore den utan det skydd som granen ger & utan de skuggande sagor, som bara kan berättas av granar.

Vi uppsöker gläntornas ljus & bor till en del i städer.

Där vi får för oss, Att vi är oss själva?

Ändå är vi vad vi är

Ett granskogsfolk & med gran skall vi myllas”

Ur Tuvor av Harry Martinsson

SAM_1058.JPG

Ett Värmande Tack

Ville passa på att i detta inlägg tacka er för alla underbara kommentarer &
för att ni detta år fått mig att växa!

Jag tror inte att ni själva förstår, vad härligt det har varit att ta del av era tankar & upplevelser vilket även gjort att min egna relation till Naturen har fått växa.

För Minnet av Naturen Får Vi Aldrig Glömma,
Då Granskogsfolk Är Vad Vi Är!

Äkta Natur Vs Vår Fantasi?

Ett minne från några dagar i November 2017.

Jag tittar fascinerat på de frusna löven vars skarpa detaljer & lekfulla kontraster får de andra bilderna i Instagram-flödet att blekna. Det är någonting med den gnistrande frosten som "triggar" både min uppskattning & dessvärre en liten avundsjuka. Jag klickar på Gilla Hjärtat och skrollar vidare. Familjemedlemmars äventyr blandas med vännernas fredagskvällar. Ibland väljer jag att Gilla Alla, ibland ingen. Går in på Facebook och möts av nya bilder med magiskt fängslande landskap & vyer.

Naturen i Min Fantasi är Verkligen Magi.

Jag tittar ut genom fönstret. Mascaran som är kvar från gårdagen, irriterar min blick när jag betraktar den gråkalla morgonens tomhet.

Foto: Vara med Naturen

Foto: Vara med Naturen

Samma dag i ett stilrent (fast för kommersiellt för min smak) café i centrala Borås. Jag tjuvlyssnar aktivt (som jag ibland gör) på en konversation om ett resmål upp till Norra Sverige. Det pratas ljudligt om att naturen i norr är något magiskt, något som de ivriga åhörarna aldrig sett maken på förut. Eller vänta! 

Den blonda kvinnan med den goda croissanten verkar veta vad talaren försöker beskriva då hon tydligen varit på "Andra sidan jorden" och upplevt samma sak.  Efter några minuter förstår jag att det är någonting med ljuset att & att luften är extra speciell i De ställen som inte är vår vardag! Fantasierna om magiska naturmiljöer ockuperar mitt sinne när jag gnuggar mig i ögat då mascaran fortfarande irriterar min blick.

Ny dag och Ny morgon, jag traskar ut med mina Gore-tex skor som trots dess vattenskydd börjat läcka in. Jag styr stegen mot min vanliga morgonsträcka men är tvungen att stanna upp mina medelmåttigt, rappa steg. Soluppgångens strålar sprider sig på de ny-frostiga bladen, vinden blåser kyligt mot ett morgontrött ansikte.

Jag kan inte gå vidare! Då naturen utanför min dörr är i Lågor. Dess gnistrande ljus reflekterar & översköljer mig med naturens färger som är dova men ändå så fyllda av energi. Naturen utan för min dörr är magisk. Jag tar upp telefonen. Tar bilder. Spelar in en film när jag ändå är på gång. Hela mitt kreativa jag, brusar till liv och promenaden denna morgon blir ett minne blott.

När mina frusna fingrar av en kopp varmt te, fått tillbaka sin flexibilitet går jag in & studerar bilderna som skapats av mitt kreativa flöde. Jag tittar på bilden på de frusna löven vars skarpa detaljer och lekfulla kontraster är något som den avundsjuka sidan av mig själv länge velat fånga och få kalla min....

Kan inte ett dovt sakta Svajande löv vara en sådant enormt tilldragande dekor?  Foto Vara med Naturen

Kan inte ett dovt sakta Svajande löv vara en sådant enormt tilldragande dekor?
Foto Vara med Naturen

Paus, klarhet och kontakt med mitt inre får mig att stanna upp.
Detta är en otroligt vacker bild men varför är denna bättre än vardagens tomhet?

I dagens moderna liv så är vi vana vid att överösas av fascinerande bilder på vår natur. Dessa är likt många av Vara med Naturens bilder ämnade till att ge inspiration och glädje men frågan är om det inte också bidrar med att skapa stora kontraster till den ”vardagsnatur” som med sin oskyldiga närvaro dagligen välkomnar vår existens.

Jag pratar om "tomhetens"  Natur som inte ger oss stunder av Ahh men som med uppmärksamhet strålar av samma magi. Jag har  nämligen en rädsla att vi människor väldigt enkelt väljer att  skapa fantasier om hur viss Natur är bättre än andra.

Fantasier som tar oss bort från det som är Äkta &
Som tar oss bort ifrån magiken i vår vardagsverklighet...

Fast jag har nog inte tänkt klart kring detta ämne, så tänkte höra mer er läsare? Finns det risker för att fantasin om Naturen blir mer härlig än vår verklighet? Eller är det kanske inte ett problem alls utan att vi behöver fantasin för att få inspiration till att gå ut?

 Jag vill höra från er! Ge mig era tankar, ord och uttryck?

Liknande Inlägg:
Egoism & Naturkontakt - Hur vänder vi trenden?
Att bli Ett med Naturen
Människor är också Natur

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen

Bob Doppelt: Egoism & naturkontakt, hur vänder vi trenden?

Hälsa och välmående är heta potatisar (älskar det uttrycket) i både media, internet och för att inte tala om i diskussionerna kring middagsbordet. Vi mixtrar med dieter och träningsscheman för att bli starkare, friskare & aldrig har det varit viktigare än att just, Må Bra!!!
Trots detta stora fokus på just välmående visar statistik från Folkhälsomyndigheten 2017 att både psykisk ohälsa samt fetma ökar och går allt längre ner i åldrarna.

Vi fokuserar mer än någonsin på hälsa men är allt mer olyckliga.

Vad är det vi gör för fel?

Bild från me.-to-we-org.

Bild från me.-to-we-org.

Bob Doppelt har i böcker och artiklar byggt upp teorin om att det är det västerländska individualismen och egoismen som är boven i dramat. Vi koncentrerar helt enkelt för mycket på oss själva & jaget och därmed alldeles för lite på hur detta jag också är en del av en mycket större helhet.

Fenomenet börjar nu bli allt tydligare även i relation till naturkontakt där man ex. i en Artikel i tidningen Vogue hänvisar till att vi nu ska resa till exotiska naturmiljöer då vetenskapen visar att just naturen gör oss lyckligare.Att vi samtidigt förstör denna natur och därmed oss själva genom ett aktivt flygplansresande Har Vogue självklart inte tagit upp!

I artiklar som denna blir det tydligt att vi begränsar våra olika processer mot hälsa och välmående igenom en konstruktion och illusion av egoism. Vi måste vakna upp och inse att vi kan inte uppnå vår egna ultimata hälsoutopi om vi samtidigt i våra handlingar försämrar hälsan för den helhet som denna utopi ska existera i.

Vara med Naturen har därför tagit kontakt med Bob Doppelt som i detta inlägg (med vår översättning) förklarar hur vi genom fem enkla och konkreta åtaganden kan bryta detta destruktiva tankemönster och istället utgå ifrån en holistisk hälsa som omfamnar ett helhetsperspektiv.

Jag är redo, Är du?

1. Se De System Som Du Är En Aktiv Del Av.
Doppelt vill att vi börjar med att inse att vårat liv och vår hälsa existerar i flera olika system.För att göra detta tydligt kan vi börja med att uppmärksamma hur något så essentiellt som vårt behov av syre inte ägs av oss själva personligen utan delas med många andra levande organismer på vår jord. Om dessa andra organismer mår dåligt så kommer därför vi själva att må sämre.

Vi kan också studera hur vårt jag ofta är en del av en familj, en vänskapsgrupp eller någon annan typ av gemenskap och hur just dessa gruppers välmående därmed per automatik påverkar vårt egna.Genom denna insikt så inser vi att vi inte bara kan fokusera på vår egna hälsa utan att vi också ödmjukt måste styra våra intentioner till att värna om alla de system som vårt liv påverkas och är beroende av.

  2.  Lev Livet Efter Lagen Om Orsak & Effekt:
Efter ovanstående förståelse föreslår Doppelt att vi senare på en detaljnivå går in i våra individuella handlingar och tar ansvar för dessa.För att förtydliga hur handlingarna påverkar systemet så skriv ner en aktion ex. att ta bilen till ett naturreservat. Studera sedan vad detta får för konsekvenser för dig genom att du ex. får uppleva härliga naturstunder men se även hur ditt resande påverkar den yttre miljön genom ex. miljöförstöring.

Detta är inte för att skuldbelägga utan bara syftar till att mer förtydliga vilka handlingar som faktiskt är värda konsekvenserna. Övningen går också att relatera till flera andra situationer där vi genom en sådan reflektion kan styra våra handlingar så att dessa tjänar ett större syfte än bara vårt egna.

IMG_20171017_144507.jpg

3. Utgå Från Universell Etik & Moral.
Just denna tredje punkt kan vara svår att sätta fingret på och Doppelt föreslår därför att vi deltar i en övning där vi som världsledande får i uppgift att fördela och besluta om alla ekonomiska, sociala och miljörelevanta förhållanden.

Låter fantastiskt eller hur?

Vi alla har väl någon gång drömt om att få bestämma och styra världen i rätt riktning. Det är dock en liten hållhake i denna övning. Du ska fatta alla dessa stora universella beslut utan att själv veta vilken status, nationalitet, klass, grupp, djurart, växt osv du själv tillhör. Vad gör du nu?  Vilka moraliska & etiska sanningar tycker du ska styra ditt och alla andras agerande.

4. Ta Ansvar För Din Makt.
Doppelt menar på att det finns en moralisk princip som säger att ”De som har mer makt än andra också ska ta mer ansvar”. Det är lätt att utifrån individualismen tro att vi endast har ansvar för vårt egna liv men Doppelt anser att vi bör kräva mycket mer av oss själva.Är du ex. född i en västerländsk kultur så har du också per automatik mer makt än övriga grupper i samhället och du ska därför använda denna makt på bästa sätt.

Detta kan te sig som att verka som en positiv kraft för människor och grupper som inte har samma privilegierade position som du själv. Vi ska aktivt fråga oss själva vilka övriga delar i vårt liv kan vi utifrån vår position hjälpa till att stötta.

5. Välj Ditt Öde.
Jag tror faktiskt att denna rubrik talar för sig själv men det som Doppelt ändå vill förtydliga är att det inte finns några rätt eller fel i detta liv utan bara olika val. Det han slutligen uppmanar till är ändå ett liv som utgår ifrån en större reflektion och en större förståelse för hur våra unika liv likt vågor i vattnet påverkar allt annat liv på vår planet.

Vi väljer alltså själva vad vi ska göra! Så nu kommer frågan,

Hur blir naturen en del av ditt liv?

För mer information om Bob Doppelts arbete gå in på hemsidan: www.me-to-we.org

Liknande inlägg:
Henrik Hallgren: Människor är också natur
Nes Wisker: Naturen kräver mer än Whiskey & Choklad
Emma Marris: Naturen finns överallt

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen

Felicia Eckersten; Ett samtal om stress, naturläkning & kärleken till att bara vara.

22810330_10154835761425825_1743502751_o.jpg

Felicia Eckersten sa upp sitt trygga jobb som landskapsingenjör för kitesurfingen och en dröm om att starta eget företag där hon kan hjälpa andra att hitta lycka och ett stressfritt liv. Ända sedan barnsben har hon varit fast besluten om att hon ska förändra världen till det bättre och längtan till att starta eget bara växte, då visste hon dock inte hur.... Men så föll bitarna på plats och hon vågade ta steget mot vidare utbildning inom naturen och hälsa samt att helt på egen hand och utan en budget starta upp ett företag.

Ett företag som sätter hälsan först.

För med det förändrade samhället och stressen som människor blir utsatta för idag så såg Felicia ett stort behov av att saker och ting måste förändras.  Hela hon är som en naturkraft så det är inte så konstigt att Felicia Eckersten döpte sitt företag till FORCE OF NATURE!

FORCE OF NATURE tar med sina gäster till makalösa naturupplevelser i b.la. i hjärtat av Skåne. Där får människor med hjälp av naturen lov att vara just människor utanför den vardagliga stressen. Hem kommer sedan gästerna avslappnade, fulla med energi och kunskaper om hur de kan fortsätta leva deras liv utan stress och oro.


Spännande eller hur? Vara med Naturen möter Felicia i ett samtal om stress, naturläkning & kärleken till att bara vara!

Ps; Tips på hur vi kan minska på stress kommer också längre ner i intervjun!

Vem är du och hur skulle du förklara dig själv?
Jag är en nörd när det kommer till natur, går igång rejält när någon börjar prata om naturen och rekreation och hur det kan hjälpa människan. Jag vill så gärna hjälpa andra leva ett lyckligt liv. Det finns som en glitterbomb i magen på mig, ungefär där man brukar säga att där är fjärilar i magen. Den här glitterbomben vill sprängas och sprida min glädje över alla. Detta är drivkraften till det jag gör.

Varför har du valt att studera på Alnarp?
Älskar naturen och ville vara kreativ på jobbet, vilket resulterade i Landskapsingenjörs utbildningen. För att kunna göra staden till en bättre plats.

Sen blev jag alldeles lyrisk när just vidareutbildningen inom Outdoor Environments for Health and Wellbeing blev en master i landskapsarkitektur på Alnarp, och ville så gärna roffa åt mig all kunskap och forskning inom detta ämne. Har nog aldrig känt så här förut, att få lov att studera något man har så stort intresse för.
Undrar ibland om jag jobbar och studerar eller om de är min fritid. Alnarp har också lärare och en studiemiljö som är helt fantastiskt. Har du inte varit där så besök gärna, Love it!

Hur ser du på stress i dagens samhälle? Och vad definierar stress för dig?
Jag tänker att 80% av befolkningen är stressade, på något sätt. Det är ju bara ställa sig mitt i röran och ta sig en närmre titt. Vi har ett samhälle och en kultur som påverkar oss så stark att det är svårt att inte falla in.
Det känns som att man måste vara den lilla fisken som simmar mot strömmen för att inte hamna i "pölen" av stress.

Vår omgivning påverkar oss, därför tycker jag naturen är så skön, för där får man lov att reflektera om livet utanför den här bubblan.

Stress för mig är därmed inte bara ont om tid!
Stress är istället en konsekvens av situationer där människan inte har verktygen för att kunna hantera sitt liv. Stress handlar om en andning som blir allt mer ytlig och en kortisolhalt som alltmer ökar.  Det kan ju vara något som man ältar, eller något som man oroar sig för ska hända eller så kan det vara så många småsaker som gjort att du inte rent fysiskt andas korrekt. Så för mig är stress ett individuellt och kollektivt beteende mönster som vi har och hur det handlar om att bli mer medvetna om dessa.

22810089_10154835735155825_1595826593_o.jpg

Ser stressen annorlunda ut idag än vad den gjorde tidigare?
Absolut! Stress har alltid funnits, från det att vi blev jagade av sabeltandade tigrar till idag. Skillnaden från nu och då är att efter att den där sabeltandade tigern hade gått sin väg satte sig människan ner vid en skog och blickade ut över vattnet och bara satt där tills att kortisolnivåerna hade sjunkit och stressen lagt sig.
Idag fortsätter vi bara att köra på, och vi kör på tills det är för sent. Så klart att de går att stressa, stress är till för att överleva från tigern. Men om vi inte återhämtar oss så kommer vissa kroppsfunktioner att lägga av. Exempelvis; är höga kortisolhalter & adrenalin skadligt för hippocampus i hjärnan om de är långvariga. Men i korta situationer så är det just detta som gör oss starka så vi kan agera fort. Idag är stressen också annorlunda med mer oro för ekonomi eller prestationsångest m.m. och den är mer konstant, vilket gör att kroppen kan reagera på detta i form av mer än ca 1450 olika symtom. Exempelvis

Värk, domningar och känselbortfall, Skakningar och darrhänthet, Yrsel, matthet, svaghet, Tinnitus, Överdriven kissnödighet, Torr i halsen, andnöd och tryck över bröstet, Huvudvärk och migrän,, Dålig mage och illamående,  Halsbränna och en ”klump” i halsen, Hugg i hjärtat och hjärtklappning,  Kallsvettningar och värmekänsla, Muntorrhet och konstig smak i munnen med mera med mera...

Jag tror ju inte att Internet och Smart Phones hjälper till att minska stress direkt. Det gäller att ha ett väldigt sunt förhållande till dessa. Så att man inte jämför sig med alla andras fantastiska liv på sociala medier...
"Andra kan ju jobba så hårt och lyckas, varför kan inte jag? Garanterat att ett sådant tänkande tär på vår hälsa.

Urbaniseringen och att allt fler människor bor där det inte finns så mycket natur påverkar så klart också återhämtningen. Pressen på människor att man ska göra allt och man ska vara bäst på allt, och samtidigt ska man vara trevlig, saker och ting börjar balla ur skulle jag säga. Vi tar vårt samhälle åt fel håll, vi måste utbilda varandra i vad som faktiskt går att äta och hur man har ett hållbart liv, information som någonstans har gått förlorat i industrialiseringen.

Tyvärr är det en lång process och invanda beteenden sitter kvar i kroppen och knoppen.

Felicia vill i denna del av intervjun passa på att ge oss två tips som vi kan använda oss av när vi känner oss stressade.

  • Observera att du har en tanke, Acceptera att den är som den är, kan du lösa problemet just nu, Om Ja? Gör något åt det, Om Nej? släpp taget!
     
  • Stress sätter sig i muskler ex. axlar och psoas, har du då stressaxlar så är det svårt att slappna av i dem om du inte andas rätt samma sak tvärt om, så det är en liten ond cirkel det där. Här är en korrekt Tadasana yoga pose otroligt bra.

Hur ser du på hälsa?
Hälsa är det som kommer högst upp på min lista i vad jag värderar mest här i livet. Jag tror på att om jag tar hand om mig själv så har jag alla möjligheter att göra vad jag vill här i livet. Om jag mår bra, så kan jag sprida min glädje och hjälpa andra. Hälsa för mig är en kropp och knopp som mår bra och har balans. Sen är det väldigt individuellt vad de där "bra" är.

Vad erbjuder Naturen som andra hälsofrämjande aktiviteter inte bidrar med?
Naturen, är ju ett underverk i sig själv. Den skänker en, ett lugn, frisk luft och en känsla av att man lever. Det finns alltid något fint att titta på i naturen, som drar oss tillbaka till verkligheten. Oavsett vart vi är i våra tankar. Jag upplever att ingen annan miljö gör detta lika effektivt som just naturen. Det finns självklart andra metoder som kroppsskanning och idrott m.m. men då behöver du ju göra en aktivitet. I naturen kan du sätta dig på en sten och bara vara. Det är så kravlöst, vi behöver inte vara bra på något, vi behöver inte göra nått, Vi får vara den Vi är, Så som Vi är. Alla sinnen förstärks och vi mår bättre, som om vinden blåst bort allt dåligt.

Finns det speciella övningar i Naturen att göra just för stressade personer? Ja, de finns alltid något för alla. Några generella tips om jag själv varit i en period av stress är att jag hade börjat med att

  • Sätta mig på en sten, på en plats jag finner mig trygg. Och göra absolut ingenting. Tills jag känner mig redo att flytta på mig, kanske hela två timmar. Detta skulle jag gjort några gånger i veckan.
  •  Om man har energi så får man gärna använda sina sinnen och lukta på saker, känna vinden, solen. Smaka på lite barr, känna på mossan, titta väldigt nära på barken och se saker som du såg dem för första gången.
  • Sen finns det ju kroppsskanning man kan göra, och andningsankaret. Och just andningen har jag jobbat mycket med att få tillbaka. Så innan man går vidare hade jag velat att andningen går från magen upp i bröstet, sen ut från magen och ut från bröstet som en våg.
  • Sen om man har läst boken Hjärnstark, så förstår man att nu kommer jag säga att jag gärna ser att man också försöker komma ut och promenera en halvtimme någon gång i veckan och kanske till och med springa för att få pulshöjande motion.
  • Det gäller att man vill behålla denna balansen; att kontinuerlig finna rekreation i form av återhämtning varje dag. Och vill man ha bäst effekt hade jag ju så klart gjort det i naturen, för den hjälper en verkligen på vägen.

Kan det vara svårt för stressade personer att komma ut i Naturen?
Jag tänker att det är super svårt. Speciellt om du är rejält stressad och inte bor i naturen redan. Då kan det kännas som mil till närmsta park. Tänker att du måste försöka att då ta bort allt på ”att göra listan” och endast fokusera på är att ta sig till den närmsta parken. Kanske har du dock ett träd utanför fönstret, ta på dig en tröja och filt, öppna fönstret, sitt och stirra på trädets underbara löv. Och när tiden är mogen så ta ett steg utan för dörren och vidare till parken för att kanske till och med orka ta dig till närmsta skogen eller havet. Vägen dit är inte så enkel, men jag lovar att väl på din destination kommer det bli din plats, och den finaste platsen i världen.

Vad tycker du behöver ske i samhället på strukturell nivå för att öka människors naturkontakt?
Om jag nu har ett företag som vill ta människan till naturen så är mitt mål i livet också att ta naturen in till människan. Jag drömmer om att få lov att skapa rekreationsmiljöer för människan i staden. Så att vägen till jobbet eller skolan blir en naturupplevelse. Jag älskar att drömma stort och tror på ett ökat välbefinnande om vi kan öka grönyta-faktorn i staden och konstruera staden med fler träd och element för en lekfullare miljö. Så Ja! till mer parker och gröna stråk och mindre asfalt och hus. Bygg inte hus och parkeringsplatser där det finns en park, utnyttja ytor och sätt något grönt där.
Ta bilarna ur innerstaden, gör parkeringar utan för och sätt in bussar som går in till staden istället. Gör en park av varje parkeringsplats. De finns så mycket vi kan göra och en mer hållbar framtid är det ju mer än bara jag som tror på, eller hur?

Foto: Vara med naturen

Foto: Vara med naturen

Vad gör du för att motverka stress?
I grunden så handlar det om mina värderingar och att jag har satt hälsa högst upp. Så att alla småbeslut som jag tar automatiskt baseras på att jag ska må bra i längden. Så när jag tar mina små vardagliga beslut, så som, om jag vill gå och träna eller vad jag vill äta. Så tänker jag hur kommer min kropp att känna sig efter åt. Är svaret full av energi och som Super Woman så brukar jag oftast göra det. Så för min del blir det mycket promenader och löpturer i skogen, oftast med små pauser där jag iakttar något vackert jag sett. Det blir yoga för att stretcha ut muskler där stressen satt sig och få en medvetenhet om min kropp och hur den känns, samt andas rätt. Sen blir det också Mindfulness för att bli medveten om mina tankar och kropp och hur jag egentligen mår, och hur de som står mig nära mår.

Sen det som jag just nu tycker är det mest väsentliga för min del är andningen, att andas rätt och göra saker och ting så enkla för mig som möjligt. Sen har jag ändrat mina matvanor också, så jag äter mer för mitt immunförsvar och för min tarmflora.

Det här kanske känns lite väl överväldigande och göra allt detta på en och samma gång. Men en sak i tagen och ta det som du tycket är väsentligt. Det här har tagit mig ett år för att lära mig detta och jag håller fortfarande på att förändra min livsstil utifrån vad jag anser vara bäst för min hälsa. Är väldigt stolt över mig själv att jag har kommit så långt som jag har, och älskar att leva detta livet. Mina främsta tips.

1. Vara i Naturen: promenad, löptur
2. Andas rätt
3. Ät för din tarmflora
4. Mindfulness
5. Yoga
6. 30 min pulshöjande
7. Gör roliga saker

Jag tycker dock att naturen kommer högst upp oavsett. I bland kan det vara svårt att göra något annat på listan om man är omgiven av vardag, svårt att känna vad man egentligen känner. Så Naturen är så kravlös och är alltid en bra början. Börja där och se vad du vill göra sen.

Hur ser du på att mycket hälsa verkar handla om viljekraft och inre motivation? Du ska äta bättre, du ska springa mer? Bli inte hälsa då ett ytterligare krav?
Kan verkligen känna så. Tänker speciellt om man jobbar heltid och ska hinna med allt annat man ska och vill göra. Men man får ta små steg, först får man ju känna att de är nått man vill förändra. Det blir att man får ändra lite livsstil, så att de blir hållbart. Det är ingen quickfix.. Det viktiga är att man inte gör detta för kroppsvikten eller för att någon annan ska tycka något. Utan man gör det för sig själv för att man vill må bättre. Kanske inte förbjuda sig att äta vissa saker, och inte tvinga sig att ut för att springa, ta det i din takt vad du orkar. Börja med att lägga till saker istället för att ta bort. Lägg till böner och surkål ;) Det är inte meningen att de ska va en kamp, utan man ska va varsam och snäll mot sig själv.

Börja stirra på ett löv och hur de är uppbyggt, gör ingenting. Vem vet det kanske blir som det blev för mig, att jag nu är full av energi och faktiskt har orken och ett begär av att ut o träna. Naturen rensar hjärnan för mig. Så 30 min varje dag till rekreation är något jag rekommenderar för alla för att få ett balanserat liv. Det sägs att 2 min stress tar 2 dagar att återhämta sig ifrån. Så har du haft en jobbig dag så får man ta och vila hjärnan i naturen och ta sin andning tillbaka.

Ta det lugnt, ett litet steg i taget, och va varsam och snäll mot dig själv.

Informationstips:

1. Vara med Naturen.com, en inspirerande hemsida som kommer föra dig närmre naturen. Tack Felicia :)

2. Anna Sparres podcast 4health speciellt där Anders Lönedal pratar om andning.

3. Food Pharmacy av Lina Nertby Aurell & Mia Clase, bok.

4. Mindfulness i vardagen bok av Ola Schenström

5. Yoga studio app. För yoga hemma.

6. Hjärnstark. Bok av Anders Hansen.

 

Tack fantstiska Felicia för så många inspirerande Tankar & Tips!!

logga-rund.jpg

 

Glöm inte att gå in på Force of Nature Hemsida, Instagram eller Facebook

 

 

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen <3

 

 

Dr David Fleming: Att bli ett med naturen

173321.jpg

Dr. David Fleming upplevs enligt min självklart, partiska bedömning som en filosof med drivkraft. Han var nämligen en av de personer som inte bara tillät sig att objektivt reflektera kring  vår mänskliga natur utan också subjektivt jobba hårt, för att rent praktiskt förbättra den. Han var exempelvis en av utvecklarna till verktyget TEQ, Scheme och en stark influens till det enda Gröna partiet i England (Uk Green Party).

Efter att jag dessa dagar spenderat lite ”online tid” med David så inser jag att det är mycket som vi kan lära oss av hans progressiva idéer, tankar och perspektiv. Det var därför med en viss sorg jag förstod att han inte längre är vid livet, då min första tanke efter att ha läst en del artiklar var att se ifall det fanns en möjlighet till en intervju.

Minnet av denna godhjärtade och humoristiska engelsman lever dock vidare genom minnen och modern teknik och i detta inlägg så vill jag lägga fokus på Flemings perspektiv gällande verbet och begreppet ”Encountering” eller på svenska ”att möta”.

I min facebook messanger inkorg en regnig morgon, låg nämligen en inspirerande filmsnutt där David med enkla ord tar upp magin som skapas när vi tillåter oss att möta vår natur, utan redan förutbestämda villkor.

Enligt honom handlar det istället om att släppa taget om våra förväntningar, normer och etiketter och istället lägga tid på att utforska mötet med naturen, trots att den i en första bedömning uppfattas som välkänd och tråkigt.

”Encountering” beskriver ett aktivt deltagande och jag påminns nu om hur jag själv under stunder i naturen glömmer detta begrepp och istället uppvisar ett tillsynes ointresse för det jag möter.

Jag ser en gul blomma, en fågel, ett träd, sorterar in dessa i mina välkända perceptions fack och missar därmed ett tillfälle att aktivt engagera mig i objektets verklighet. Trots att jag förstår de effektiva fördelarna som kommer utifrån vår mänskliga förmåga till kategorisering och bedömning, så kan jag och se hur detta tankemönster dessvärre utesluter utforskandet och stunder av gnistrande magi. En magi som i sin tur också skapar en gemenskap där vi tillåter oss själva att dela vår upplevelse med en annan varelse.

Förstår ni vad jag menar?

Jag har en stor förmåga att sväva och bli alldeles för flummig så om inte?? Se denna korta filmsnutt av Dr David Fleming eller läs Denna artikel som förtydligar budskapet ytterligare.

Så kanske vi kan fortsätta att diskutera vidare sen?

Henrik Hallgren: Människor är också natur

Henrik vid damm 4.jpg

Henrik Hallgren är författare och styrelse ordförare i nätverket Lodyn en förening för ekopsykologi, naturvakenhet och aktivism. Lodyns arbete är inriktat på helandet och fördjupandet av människans relation till resten av naturen.
I denna text går Henrik på djupet med vad naturen är och har betytt för oss människor & Henrik utmanar oss till att uppmärksamma den separation av människa och natur som vår samtid har skapat.

Människor är också Natur och med denna inspirerande text kanske vi äntligen kan förstå innebörden av detta citat


Natur kan förstås på olika sätt. Av många kan den upplevas som en trevlig bakgrund där man kan ta en promenad eller jogging-runda. En del ser den som en vild och upphöjd - men hotad -storhet, obefläckad av människan. Andra ser den ur ett ekonomiskt perspektiv - som ett råmaterial, en resurs för våra industrier. Även om det är skillnad mellan dessa synsätt, härstammar de ur en i grunden gemensam förståelse: Naturen är det som människan inte är.

Naturen är det Icke-mänskliga. Det som (ännu) inte blivit så mycket påverkat av oss.

Men det finns ett allvarligt problem med att se naturen på detta sätt. Det cementerar en klyfta mellan oss och annat levande. Naturen blir något ”därute” som vi är skilda ifrån. Det riskerar förstärka en känsla av främlingskap i relation till jorden, att vi inte hör hemma här.
Separationen mellan människa och natur har varit en medveten strävan under årtusenden i västerlandet. Civilisationen har uppfattats som en process där vi med hjälp av vårt förnuft och vår teknologi frigör oss från naturens tvångströja.

Ekofeministen Val Plumwood menar att ”Förnuftets kamp och herravälde över Naturen” är västerlandets stora berättelse, och har varit så åtminstone sedan filosofen Platon. Nu märker vi vart denna separation lett oss – till en existentiell och känslomässig ensamhet och till ekologisk förstörelse. Allt från klimatförändringar och artutrotningar till en hel del stress och ångest, är symptom på denna brutna relation till jorden.

Människor är också Natur.

Det påståendet blir i detta sammanhang revolutionärt. Det utmanar roten till mycket av den förödelse vi ser omkring oss. En sådan förståelse sätter inga gränser mellan människan och resten av naturen. Vi människor är sammanflätade med annan natur. Mycket av det vi idag kallar vildmark är egentligen platser där människor levat under tusentals år. Och många egenskaper som vi kallat ”unikt mänskliga” har visat sig också vara egenskaper som vi finner hos flera andra arter i naturen.

Bild från Föreningen Lodyn.

Bild från Föreningen Lodyn.


Samtidigt. Om vi säger att människor också är natur, tänker vi då också att allt som människan skapar, som motorvägar, höghus, bilar och mobiltelefoner, är natur? Är allt natur? Vad skulle i så fall ”skydda naturen” innebära? Skydda flygplatser? Och skulle vi då kunna säga att vi varit i naturen, när vi varit och handlat i ett köpcentrum? Ordet natur skulle helt förlora sin mening utöver att betyda ”allt som finns”, och en sådan allt-som-finns-definition av natur, skulle säkerligen förlama miljörörelsen.

Vi behöver därför ett tredje sätt att tänka kring natur. Naturen, inte som det från människan helt separerade, men inte heller att allt är natur. En i mitt tycke framkomlig väg är att se naturen och det vilda som det som ligger bortom den mänskliga rationalitetens kontroll. Det betyder inte att naturen saknar ordning, bara att det är en ordning som inte är under vår kontroll. Naturen har sina egna ordningar, cykliska och komplexa, på sätt som vårt linjära tänkande inte kan greppa.

Och denna definition av natur skär inte av bandet till oss själva som människor. För människor är också natur, vi är också vilda, bortom rationalitetens kontroll. Det kontrollerade, linjära, rationella, teknologiserade och domesticerade är bara en liten del av de vi är. Större delen av oss är fortfarande vild. Våra kroppar är vilda. Våra hjärtan är vilda. Forskning har visat att ett hälsosamt hjärta inte slår taktfast och mekaniskt. En alltför mekanisk puls är tvärtom ett tecken på ett sjukt hjärta. Hos ett hälsosamt hjärta är pulsen lite oförutsägbar, osäker och dynamisk. På samma sätt är större delen av vårt psyke vilt.

Som Psykologen CG Jung uttryckte det: Djupt inom oss finns en vildmark. Vi kallar den det omedvetna, för vi kan inte helt kontrollera den, så vi kan inte skapa vad vi vill från den. Det kollektivt omedvetna är en stor, vild region där vi kan komma i kontakt med livets källor.

Vårt djupaste mänskliga väsen är en vildmark. När vi vandrar i skogen, sitter på klippan och blickar ut över en blänkande ändlös havsyta, eller sitter vid en knastrande eld, umgås vi med det vilda omkring oss på ett sätt som väcker det vilda inom oss till liv. Vi får kontakt med våra egna inre vattenströmmar och själsliga skogar. Vi kommer ihåg sidor av oss själva som annars lätt glöms bort i industrisamhällets effektiva nyttoinriktade maskineri.

Foto Vara med naturen

Foto Vara med naturen

Då vi under en längre tid umgås med naturen, med grönskan och dofterna, återgår vi till ett slags normalläge för vår organism, där våra vilda sidor kan få friare spelrum. Istället för att, som vår civilisation så länge försökt intala oss, anstränga oss för att ”höja oss över” eller ”frigöra oss från” vår djuriska natur, kan vi slappna av in i den och låta en större kreativitet träda fram.

Mötet med naturen omkring oss väcker vår inre natur.

Det uppstår en resonans mellan världen och vårt inre. Inom det fält som kallas ekopsykologi talas det ibland om detta vilda inre som det ekologiskt omedvetna. Det syftar på just de delar av oss som står i ett sinnligt förbund med jorden, som genom årmiljoner av evolutionär utveckling format en omedveten intelligens som hjälper oss att hålla oss i balans med ekosystemen. Det innebär inte att vi behöver förkasta vår medvetna rationalitet och vårt linjära tänkande. De är viktiga förmågor som vi har. Men rationaliteten kan finnas sin plats i en större ordning, som varken helt kan eller bör styras och tyglas.

Precis som vetenskapen visat att linjär matematik bara kan beskriva ett specialfall av en värld som i huvudsak behöver förstås med icke-linjär matematik, är det kontrollerade, rationella tänkandet endast en specialfunktion i vår organisms större och mer komplexa, vilda tänkande.

Filosofen Freyja Mathews menar att istället för västerlandets nervösa idé om förnuftets kamp mot och herravälde över naturen, kan vi omfamna en attityd som mer präglas av att ”att låta vara”, att låta saker utvecklas på sitt eget sätt, fria från vår kontroll. Istället för att försöka styra och dirigera kan vi i en anda av lyssnande och medskapande tillåta oss att vara del av naturens stora orkester.

 

Henrik Hallgren är ordförande i Lodyn – en förening och tankesmedja för ekopsykologi, naturvakenhet och aktivism

LodynLogo_small.png

Webbplats: www.lodyn.se

Facebook: Nätverk Lodyn

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen <3

Lilian Svensk: Naturen är mitt liv

Lilian Svensk: Naturen är mitt liv

Lilian Svensk är en naturälskande kvinna som lever för och av Naturen. Uttalandet syftar på att Lilian inte bara älskar att vara i naturen utan att hon även främst äter det som naturen har ett erbjuda samt att hon också försörjer sig ekonomiskt på Naturen genom att erbjuda föreläsningar och workshops om dess goda och hälsofrämjande skafferi. Lilian beskriver sig som en kvinna med både humor och allvar vilket jag personligen fick uppleva när vi träffades på en av hennes inspirerande workshops. Jag har sedan vår första träff velat utforska mer om denna kreativa kvinnas perspektiv på naturen och nu kan även du ta del av hennes fascinerande tankar.

Read More

Jennifer Sanger: Djungelekologi & daglig naturkontakt

Jennifer Sanger: Djungelekologi & daglig naturkontakt

Jen Sanager är en ekolog som bedriver forskning högt bland trädkronorna djupt i Tasmaniens regnskog. Följ med på en intervju kring hennes fascinerande arbete och engagemang för att synliggöra vikten av forskning och mångfald. Naturkontakt har för Jen blivit ett arbete men inspireras även av hur hon dagligen söker närvaro med vinden, solen och fåglarna.

Read More

Emma Marris: Naturen finns överallt

Emma Marris: Naturen finns överallt

Emma Marris är en amerikansk författare som fokuserar sitt arbete på processer inom "modern" ekologi. Hon skriver i sin biografi att målen med hennes berättelser är att hjälpa oss att förstå det förflutna så att vi kan utöva meningsfulla aktiviteter i nuet. Hon hoppas att hennes skrivande kan bidra till en grönare, vildare, lyckligare och mer jämställd framtid. Inspireras av Emmas tankar och idéer genom ett "TED-talk" där hon fokuserar på vad som händer inom oss människor när vi väljer att benämna och definiera vad som är Natur och inte.

Read More