Allting började med den känslan av total frid och tillfredsställelse som jag upplever och fortsätter att uppleva varje gång jag knyter mina skor och tar steget ut i naturen. Det kan vara svårt för mig när jag blickar tillbaka på mitt liv att faktiskt veta när denna känsla började, och det kan också vara svårt att förklara hur en känsla faktiskt kan fylla hela ens tillvaro med en slags sinnesfrid. Men så är det för mig när jag knyter mina skor och tar steget ut i den fantastiska natur som på ett magiskt sätt täcker vår jord.

tumblr_mlsetsKySj1rkz363o4_1280.jpg

Mitt namn är Josefin Wilkins och jag har i kanske i en omedveten jakt på just denna känsla ägnat stora delar av mitt 29 åriga liv till att faktiskt befinna mig i naturen. Det började redan i barndomen med en uppväxt på landet och en vardag där naturen var ett odefinierat inslag. Det fortsatte sedan på fjällsemestrar då mina föräldrar med en vilja av stål kånkade med oss tre barn på långa dagsturer och övernatts vandringar i den svenska naturen.

Kanske fanns inte kärleken där då, eftersom jag kan minnas ett scenario där min far faktiskt betalade mig för att hjälpa honom att plantera nya granar i vår skog :). Men något planterades och kanske är det just i de små stunderna om en känsla får tillfälle att börja gro.

Naturen har som sagt alltid funnits där men det var inte fören i vuxen ålder som jag med aktiva val upplevde att tid spenderad i naturen var mer av en nödvändighet för min hälsa.

Att Naturen är nödvändig för vår Hälsa är nu Äntligen även Vetenskapligt bekräftat

Tillsammans med min partner utvecklades intresset för att utforska platser med unik natur men på senare år har vi också insett att vi faktiskt inte behöver vara ute i den vilda naturen för att komma i kontakt i den.

Genom enkla övningar i närvaro och medvetenhet kan vi lära känna den inre natur som varje sekund lever inom oss alla, oavsett om vi är på kontoret eller vid en glittrande sjö. 

1(157).JPG

Yrkesmässigt så har jag alltid varit intresserad av vårt sätt att bemöta vår mänskliga samtid samt hur vi kan skapa hälsa och välmående inom den.

Jag är utbildad socionom på Göteborgs universitet och har arbetat professionellt inom denna sektor. Det jag inom min yrkesroll lärt mig är hur vi människor växer oss starka genom att dela våra olika tankar, idéer & sanningar med varandra. Men att vi i denna samvaro också måste finna vår egna väg.

Inläggen på Vara med Naturens Blogg  strävar därför efter att utforskar olika typer av perspektiv på vår naturkontakt så att vi tillsammans kan få en ökad förståelse för begreppets inverkan och betydelse för allas våra olika liv.

En subjektiv upplevelse kan vara fantastisk men vi behöver vetenskapen för att objektivt förstå varför & hur naturen påverkar oss.

Genom kurser i den Internationellt erkända masterutbildningen "Outdoor environments for health and wellbeing" på SLU, Alnarp så har jag kunnat djupdyka in i forskningen, definitionernas och observationernas värld. 

Detta gör att Naturen rent konkret blivit en miljö  för mig att finna förtroende och jag vet att mina ord nu har funnit en vetenskaplig grund att stå säkert på.

1 (95).JPG

I samband med denna utbildning håller jag därför  föreläsningar i Borås stad om Naturen och hälsa samt hur viktigt det är med daglig naturkontakt. Vill ni ta Kontakt med mig angående dessa så är det bara att mejla mig via kontaktformuläret.

Att skapa en relation med naturen ska vara roligt och utvecklat efter just ditt intresse. För oss har kameran och Naturfotografi bidragit med spirande motivation till att komma ut och nyfiket utforska. Det är som att kameran fångar upp de detaljer som vi så annars med våra ögon lätt missar & stunderna med en kopp varm te när vi sedan går igenom bilderna bidrar alltid med reflektion och eftertanke om vad Naturen i dess uttryck egentligen vill berätta.

Som ni märker är plattformen Vara Med Naturen till stor del formad utifrån min och Matthews egna resa & utveckling mot att förstå, känna och låta naturen vara en del av just vår vardag. På denna resa bjuder vi nu in dig och hoppas att du på plattformen ska finna inspiration för att utforska naturkontakt utifrån ditt liv men också själv vilja Medverka och med din unika röst bidra till den. 

För att sammanfatta är jag är med hela mitt hjärta så glad att du just nu valt att läsa dessa ord och hoppas verkligen att du ska känna att denna plattform är av betydelse för just ditt liv.

Läs, förundras och utforska och ja, Välkommen!

 

 
 
The beauty of the trees,
the softness of the air,
the fragrance of the grass,
speaks to me.

The summit of the mountain,
the thunder of the sky,
the rhythm of the sea,
speaks to me.

The faintness of the stars,
the freshness of the morning,
the dew drop on the flower,
speaks to me.

The strength of fire,
the taste of salmon,
the trail of the sun,
And the life that never goes away,
They speak to me.
And my heart soars
— Chief Dan George