Allting började med den känslan av total frid och tillfredsställelse som jag upplever och fortsätter att uppleva varje gång jag knyter mina skor och tar steget ut i naturen. Det kan vara svårt för mig när jag blickar tillbaka på mitt liv att faktiskt veta när denna känsla började, och det kan också vara svårt att förklara hur en känsla kan fylla hela ens tillvaro med en slags sinnesfrid. Men så är det för mig när jag knyter mina skor och tar steget ut i den fantastiska natur som ren magi finns inom allt liv på denna jord.

Mitt namn är Josefin Wilkins utbildad socionom och naturhälsokonsulent och jag har i kanske i en omedveten jakt på just denna känsla ägnat stora delar av mitt trettioåriga liv till att faktiskt befinna mig i naturen. Det började redan i barndomen med en uppväxt på landet och en vardag där naturen var ett odefinierat inslag. Det fortsatte sedan på fjällsemestrar då mina föräldrar med en vilja av stål kånkade med oss tre barn på långa dagsturer och övernatts vandringar i den svenska naturen.

Kanske fanns inte kärleken där då, eftersom jag kan minnas ett scenario där min far faktiskt betalade mig för att hjälpa honom att plantera nya granar i vår skog :). Men något planterades och kanske är det just i de små stunderna om en känsla får tillfälle att börja gro.

Naturen har som sagt alltid funnits där men det var inte fören i vuxen ålder som jag insåg att den var en nödvändighet för min hälsa. Jag minns tiden i England, i den halvstora staden Brighton och hur jag trots att jag hittade min livskärlek hade en längtan efter att komma bort från all stimulans. Varje lunchrast, varje stund av ledighet, gick jag till havet, till parken eller bara stirrade på trädet bredvid den stora katedralen ett tag.

När jag väl flyttade hem så avslutade jag mina socionomstudier, arbetade inom socialt arbete i 2,5 år men det var någonting som inte kändes riktigt bra! Så vad gör man? Jo, man ligger hemma på soffan och klagar ett tag. Går långa promenader i Naturen. Funderar på ifall det går att lämna välbetalt jobb för något annat. Börjar sakta formulera blogginlägg i smyg. Jag vet inte hur det hände, men plötsligt så kom namnet Vara med Naturen till mig. Inte vara i naturen, utan det där “med” var viktigt då jag ville inspirera med tankar om

människans relation med naturen och hur grundläggande den var för vår hälsa.

Jag kände och känner ännu hur detta är det jag är här för att göra men att skapa något nytt, byta karriär ja hur sjutton skulle jag göra detta. Som socionom hade jag ju jobbat med psykisk ohälsa men ingenting på mitt CV sa naturhälsokonsulent. Så jag sökte alla kurser som jag kunde tänka mig började till och med studera biologi. Tror att man liksom kommer till den gränsen där man vet att man behöver förändring och blir lite desperat.

Genom en internationell masterutbildning inom miljöpsykologi, med fokus på Utomhusmiljöer för hälsa och välmående, SLU, Alnarp, så hittade jag dock det perfekta utbildningen för just min vision. Kursen ger mig goda erfarenheter samt vetenskapliga perspektiv på hälsa och välmående.  Mycket av de material jag producerar har därmed evidensbaserad förankring men jag håller mig självklart ödmjuk till det oförklarliga.

Tillsammans med min partner utvecklades intresset för att utforska platser med unik natur men på senare år har vi också insett att vi faktiskt inte behöver vara ute i den vilda naturen för att komma i kontakt med den. Gröna växter inomhus eller genom att bara se en bild på naturen så reagerar det parasympatiska systemet i våra kroppar och vi får en stunds avkoppling i vardagen och får uppleva det som kallas livskvalitet. Genom enkla övningar i närvaro och medvetenhet kan vi också lära känna den inre natur som varje sekund lever inom oss alla, oavsett om vi är på kontoret eller vid en glittrande sjö.

För naturen är ju alltid med oss och genom att skapa kontakt med den så öppnar vi upp till en ökad närvaro inom oss själva.

Josefin Wilkins, naturhälsokonsulent

Vad jag Gör

Föreläsningar & workshops om Naturens hälsofrämjande effekter. Dessa riktar sig mot företag, offentligsektor, samt fokuserade målgrupper. Just nu sker dessa i Borås Stad samt Svenljunga Kommun. Läs mer om dessa HÄR

Konsultuppdrag  Har du eller din verksamhet behov av konsultation/ vägledning kring temat Hälsa i Naturen så hjälper jag därmed till att forskningsförankra samt utveckla just era processer. Läs mer HÄR, för Kontakt & frågor klicka HÄR

Driver plattformen Vara med naturen: Här försöker jag med vetenskapliga studier och fakta inspirera till ett liv i samvaro med naturen. Jag intervjuar personer som jobbar inom området och är alltid ute efter ny kunskap.
Är du intresserad av att samarbeta på bloggen? klicka HÄR
Vill du följa vad som händer? Lägg till oss på Facebook eller Bloglovin

Instagram: För oss har fotografi blivit ett sätt att komma ut och nyfiket utforska naturen i vår närhet. Kameran fångar upp de detaljer som vi trots närvaro missar. Stunderna med en kopp English breaktfast tea, när vi går igenom bilderna bidrar alltid med reflektion och eftertanke om vad Naturen i dess uttryck egentligen vill berätta. Vi sprider dessa reflektioner samt vetenskapliga studier om naturen och hälsa på Instagram.

En subjektiv upplevelse kan vara fantastisk men vi behöver vetenskapen
för att objektivt förstå varför & hur naturen påverkar oss.

För att sammanfatta är jag är med hela mitt hjärta så glad att du just nu valt att läsa dessa ord och hoppas verkligen att du ska känna att denna plattform är av betydelse för just ditt liv.

Läs, förundras och utforska och ja, Välkommen!