Allting började med en känsla. Lukten av mossa. Knarrande granar.
Närvaron av ett andetag. En känsla av förbindelse.

Mitt namn är Josefin Wilkins, utbildad socionom och naturhälsokonsulent och jag är här för att berätta för dig att naturen kan hjälpa dig att hantera en allt mer stressad vardag. Med naturen kan vi hitta tillbaka till lugnet, uppleva ökad närvaro och känna drivkraften att fatta de val som är bäst för vårt liv.

Dessa insikter har inte kommit som en blixt från klar himmel (som det sällan gör) utan har växt fram genom livets upp och ner gångar. Jag minns att jag bodde i storstaden men inte tänkte närmare på varför jag varje lunchrast sökte mig till närmsta park. Jag utbildade mig till socionom, med ett ökat intresse för psykisk och existentiell hälsa. Som flyktingsamordnare blev jag allt mer medveten om mitt egna och andras lidande.

För livet slänger ju en del sura citroner på oss alla från tid till tid. Stress i kombination med allvarliga sjukdomsproblem, människor runt omkring en som far illa. Vad är det egentligen som får oss att hålla?

Josefin Wilkins, naturhälsokonsulent

För mig så var det just naturen som höll mig stark. Jag låg i skogen och sjönk ner i mossan. Lyssnade på tystnaden. Närvarade med mina sinnen. Kände drivkraft och mental styrka trots livets känslostormar. Naturen hjälpte mig med min personliga utveckling och fick mig att inse vad jag ville.

Jag vill med hjälp av naturen ge andra de verktyg som
behövs för att hantera livets utmaningar.

Så min resa började. Det salutogena hälsoperspektivet hade jag fått från min kandidatutbildning men inget på mitt CV sa Naturhälsa. Så vad gjorde jag? Haha ja min resa är som sagt inte rak, utan tro mig det tog sitt tag innan jag hittade det som var exakt rätt för min vision.

Genom en internationell masterutbildning i miljöpsykologi, med fokus på Utomhusmiljöer för hälsa och välmående, SLU, Alnarp, har jag nu den teoretiska kunskapen som behövs för att med ett holistiskt synsätt öka förståelsen varför vår kontakt med naturen är grundläggande för ett hälsosammare liv. Jag utgår till stor del från evidensbaserad vetenskap, för du ska veta att vetenskapen nu bevisar de vi många instinktivt känner av.

Enligt forskning minskar naturen på stress & oro. Den fyller oss med drivkraft, fokus & passion. Tro mig det finns även studier som visar på hur naturen stärker vårt immunförsvar, något som vi alla kan behöva!

Polletten har äntligen trillat ner!

Vara med naturen

Vad jag Gör

  • Föreläsningar & workshops om Naturens hälsofrämjande effekter. Dessa riktar sig mot företag, offentligsektor, samt fokuserade målgrupper. Just nu sker dessa i Borås Stad samt Svenljunga Kommun. Läs mer om dessa HÄR

  • Utbildningar  Har du eller din verksamhet behov av konsultation/ vägledning kring temat hälsa med Naturen? Läs mer för verksamheter HÄR , för dig som privatperson hittar du mer info HÄR.

  • Vill du Hitta lugnet med Naturen? Jag erbjuder kurser som inspirerar dig och dina vänner att ta använda er av naturen för ett hälsosammare liv. Läs mer HÄR.

  • Existentiell Hälsa: En hälsoinventering för själen. Vad behövs när kost och träning inte ger oss de verktyg vi behöver? Läs mer HÄR.

  • Driver plattformen Vara med naturen: Här försöker jag med vetenskapliga studier och fakta inspirera till ett liv i samvaro med naturen. Jag intervjuar personer som jobbar inom området och är alltid ute efter ny kunskap.Är du intresserad av att samarbeta på bloggen? klicka HÄR
    Vill du följa vad som händer? Lägg till oss på Facebook eller Bloglovin

  • Instagram: För oss har fotografi blivit ett sätt att komma ut och nyfiket utforska naturen i vår närhet. Kameran fångar upp de detaljer som vi trots närvaro missar. Stunderna med en kopp English breaktfast tea, när vi går igenom bilderna bidrar alltid med reflektion och eftertanke om vad Naturen i dess uttryck egentligen vill berätta. Vi sprider dessa reflektioner samt vetenskapliga studier om naturen och hälsa på Instagram.

För att sammanfatta är jag är med hela mitt hjärta så glad att du just nu valt att läsa dessa ord och hoppas verkligen att du ska känna att denna plattform är av betydelse för just ditt liv.

Läs, förundras och utforska och ja, Välkommen!