Nes Wisker: Naturkontakt kräver mer än Whiskey & Choklad

 
Vår planet börjar säga ifrån och i takt med att miljökatastroferna ökar så utrotas fler och fler arter, och till slut så är det kanske även vår arts tur att avsluta dess äventyr. Men hur vill vi egentligen ha det? Vill vi fortsätta att bada i whisky och choklad fram till domedagen eller ska vi ändå göra ett försök att läka detta ekologiska kaos som vi tillsammans lyckas skapa?

Ja ni som lutar åt choklad & whisky kan helt sluta att läsa nu!

Jag dömer er inte och har full förståelse för att man kanske inte orkar bry sig och därmed känner en apati till hela problematiken. Ni som dock är lite nyfikna på om det går att göra något mer än elektriska bilar och källsortering får gärna följa med mig på en ordresa tillsammans med Wes Nisker som efter ett godkännande hjälpt mig att svara på just denna fråga.

Wes är en buddhistisk Dharma lärare, komiker och författare och hans texter involverar ofta människan och vår natur. Wes ord har en humoristisk jargong men också en brutalitet och förtydligar att människan aldrig kan rädda sig ifrån planetens undergång om vi inte först inser att vi är en del av den undergång som ska räddas. För att göra detta måste vi lägga till lite extra information i de olika skapelseberättelserna som vi gör till sanningar. Men hur gör vi det? kommer nästa fråga.


  Hur gör vi för att börja förstå vår egen skapelsemyt från grunden? & hur får vi den att vakna till liv när vardagens stress trycker på vårt medvetande?

Hmm, Wes föreslår här att vi kanske kunde börja med att ge allmänheten en hederlig biologi lektion med information om att våra kroppar främst är skapade av fosfater, silikater och kol, alltså samma beståndsdelar som jordens lera. Resten av kroppen består sen främst vatten där den mesta vätskan har samma kemiska uppsättning som våra hav. När vi tar den där joggingturen eller gråter av glädje vid skolavslutningen så är det i stort sett havsvatten som strömmar ut ifrån våra ack så omedvetande kroppar. Vi är därmed inte bara på jorden utan även av jorden, skapad av samma naturliga ingredienser.

Vi är som Wes skriver  ”100% certified organic”.

Om vi nu fortsätter med vår omredigering så bör vi också lägga till det faktum att vi och vår ras inte är separerade från allt övrigt liv på vår planet utan istället unikt är relaterade till varenda varelse som någonsin levt. Detta är inte något “new age” ”70-tals flum” utan ren fakta då allt liv på vår planet består av fantastiska mirakel-molekyler som bär det fina namnet DNA. Dessa molekyler är inte bara ett Pretty-Name utan extremt intelligenta och bär med sig en instruktionsmanual för varje enskilt liv på denna planet. Vi alla delar därmed DNA med varandra och enkelt utryckt utan flum så är vi alla cell-bröder och cell-systrar. Det känns liksom som att det krävs en ny slags Give me five” för detta uppvaknade samt då en slags insikt om att vi även delar 25% av vårt unika DNA med bananer vilket borde ge oss en rejäl dos av Get over ourselves!”

Så vad vill då Wes egentligen säga om vår resa tillbaka till naturkontakt?


Jag menar för många av oss är ju inte hans ord en chockerande nyhet. Jo, om vi verkligen börjar leva efter en mer fakta baserad och ekologiskt involverad skapelseberättelse så kommer vi tillslut att börjar inse hur stark och tuff vår planet och livet faktiskt är. Vi har överlevt komet kollisioner, kontinenter som skumpar in i varandra, istider, pester, och till och med Henry Kissinger så resan mot naturkontakt bör därmed kantas av Genuin Optimism.

För så länge har vi egentligen inte haft tillgång till informationen ovan och själva ordet ekologi har endast använts i lite mer än 40 år. Den första FN konferensen kring miljön tog plats år 1970 alltså ett ögonblick i biologisk tidräkning och det är endast i denna tidsålder som vi faktiskt har börjat vakna upp till vår egen ras inverkan på livet på vår planet. Vi kanske därför ska våga hoppas och inse att vi utifrån en ny skapelseberättelse kan finna ett nytt sätt att leva och uppskatta vårt liv.

Kanske handlar också denna nya attityd till naturkontakt egentligen om att slappna av lite och sluta att vara de effektiva produktionsmyror vi konstruerat oss själva till att bli. Kanske är det dags för några år av “negativ” ekonomisk tillväx där fokus går ifrån produktion till mer ”Down Time där våra kroppar, hjärtan och tankar får en chans att komma ikapp med vår briljanta kapacitet att ständigt skapa och förändra.

Valet är ditt och valet är mitt! Oavsett vad vi väljer att göra med vårt liv och denna information så ber oss Wes nu att vi ändå tillsammans tar ett gigantiskt stort och djupt andetag där vi tillåter syret att fylla våra sammankopplade kroppar och även riktar lite extra tacksamhet mot att evolutionen i alla fall tagit oss till detta val och till denna möjlighet att tänka om och tänka nytt.

För att läsa med av Wes Nisker gå in på hans hemsida www.wesnisker.com

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen <3