Alla våra hjärtans Natur!

Det är inte ofta jag följer amerikanska, påhittade traditioner gjorda för konsumtion (ursäkta bitterheten) men visst kan det inte skada att uppmärksamma det vi i livet älskar?

Kärleken, kan nämligen när vardagen snabbt ska tickas av, hamna i skymundan och oftast vet vi inte att den är där, förrän den är borta. Likt när jag själv inte förstod hur mycket jag älskade skogslukt, fågelkvitter och bark förrän jag flyttade till stan. Det uppstod ett hål i vardagen som jag desperat försökte fylla, och jag insåg då hur viktig just naturen var i mitt liv.

Kärleken synliggörs i dess frånvaro, kan ni hålla med om det?

DSC_0073.JPG

För min kärlek till naturen är något jag inte kan kompromissa med. Tro mig jag har försökt. Försökt att vara en stadsmänniska som trivs med en latté på Espresso house. Försökt att riktigt njuta på ett hälsofrämjande spa eller riktigt uppskatta hotellkonferensers lyxiga utbud. Försökt var ordet, och till en början går det faktiskt ganska bra, i ungefär tre dagar, sedan är det någonting inom mig som börjar att koka.

Jag har nämligen märkt på senare år hur jag i stadsmiljöer får en slags överdos av intryck. Jag får varma ilningar i hela kroppen vilket inte förbättras av att jag väljer att springa till tunnelbanan, trots att jag inte har en tid att passa.

Jag förvånas och är imponerad av stadsmänniskors kraft och anpassningsförmåga att klara av detta tempo och mejlen skickas fram och tillbaka, mellan halvpratade telefonsamtal, samtidigt som vi alla reser mot nästa station.

Värmen stiger dock i min kropp och när den är som mest påtaglig måste jag springa ut till naturen, andas och känna mig fri.

Minnet går tillbaka när jag under konferens i Tylösand, slängde mig i det kalla havsvattnets underbara svalka. Jag var där och då tillbaka till kärleken, i mitt rätta element, i en känsla av sinnesro.

Kärlek till naturen är för mig som sagt mest tydlig i dess frånvaro. När jag inte dagligen kan stöttas av dess fraktala struktur och när jag inte dagligen får fascineras av en olivfärgad trädknopp.

Jag menar, hur fantastiska är inte dessa!

DSC_0049.JPG
DSC_0038.JPG

Genom att spalta ner Varför jag går till naturen, inser jag hur naturen inte bara är ett intresse och en hälsostrategi utan en av de viktigaste kärlekar i mitt liv.  Detta gör att jag idag på alla hjärtans dag sitter med tårfyllda ögon, och en känsla av tacksamhet och värme, då min kärlek till naturen ingår i allt. 

Med kärlek till Naturen, här är min Lista.

- Jag går till naturen för det finns så många andra saker att göra.
- Jag går till naturen då vår biologiska kropp är konstruerad för att leva i denna miljö.
- Jag går till naturen för det är där mitt kreativa inre får flöde.
- Jag går till naturen för den tar mig tillbaka till kunskap jag redan vet.
- Jag går till naturen då evolutionen gav mig en stor hjärna, som dessvärre inte kom med en instruktions manual.
- Jag går till naturen när jag är arg och jag känner mig missförstådd.
- Jag går till naturen då livet är för kort och att sitta på en stubbe gör att det känns längre.
- Jag går till naturen då jag vet att självförverkligande inte existerar och i naturen får jag slappna av.
- Jag går till Naturen för att uppleva äventyr som pirrar varje del av min kropp.
- Jag går till naturen för att fascineras av livets små detaljer.
- Jag går till naturen för att inkludera mitt lilla liv i ett större perspektiv.
- Jag går till naturen för att minnas mitt ursprung.
- Jag går till naturen när mörkret inom mig är för tungt för mig själv att hålla.
- Jag går till naturen då min själ förtjänar att kravlöst få leka.

Varför går du till naturen? Har du din egna lista?

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen

Lockar mobilen ut dig i naturen?

Enligt statistik från Naturvårdsverket är det allt svårare att locka lite äldre barn till naturen. Under gymnasiet blir intresset för naturen allt lägre och naturen verkar inte kunna konkurrera med stadens mångfacetterade utbud. Även vi ”vuxna”, om vi nu ska kalla oss det,  verkar älska och faktiskt föredra väder-appar, DN´s-nyhetsflöde och Instagram, då det är med dessa vi gärna spenderar vår tid.

Men går det att kombinera modern livsstil med naturen?

Kan det vara möjligt att för en gångs skull faktiskt få äta den där kakan men ändå ha den kvar?

Enligt Naturvårdsverkets rapport 2017, använder sig nu flera kommuner och landsting av just digital teknik för naturinformation, vägledning men även för att fånga upp naturen i vårt dataälskande intresse.

Pokemon go i naturen

Med hjälp av e-bläckskärmar med Touch-funktion kan vi nu vägledas av interaktiva bilder, byta språk eller förhöja naturkompetensen om landskapets olika arter.  Tekniken verkar göra att den moderna människan vill hänga kvar lite extra in naturen genom att vi med vår telefon kan guidas vidare.

Med ”skattjakt med GPS”, kan vi vid Linnéstigarna i Uppsala vandra och svara på frågor. Tips på svar, samt mer information om naturen får vi genom att ringa upp Linné, från stolpar längs stigarna. Allt för att finna skatten. Utvärdering av liknande projekt har visat sig öka naturkunskapen samt gjort att fler föräldrar engagerar sig i naturvägledning.

Tydligen vill vi vuxna också leka.

I USA har självklart trenden gått snabbare och appar likt Pokémon Go & mission Butterfly blir allt mer populära. Dessa appar skapar en virtuell verklighet där vi bjuds in i spelet och kan börja jakten på naturnära djur. Dessa djur är sedan kombinerade med viss kunskap för att ge oss information om det djur vi fångar.  Speciellt appar, är något som även många svenska kommuner likt Naturguide Härnösand nu använder sig av för att väcka intresse för dess närnatur.

Pokemon go i naturen

Inom Social media finns flera företag ex Ouotdoor-map AB, som utvecklat naturguiden och som med modern teknik satsar på att göra naturen mer attraktiv. Utvecklingen är snabb och redan när detta inlägg kommer ut så är nyare produkter på gång.

Ja, naturen behöver verkligen inte vara ”tråkig” och bara fylld av diverse kottlekar...

Jag rekommenderar dig till att utforska några av nämnda förslag. Men sök även på internet och se hur du och din familj tillsammans kan utforska just er närnatur.

Men nu vill jag höra ifrån er? Har du själv provat något av apparna?
Vad tycker ni om att kombinera modern teknik med naturen, finns det risk att vi förstör den grundläggande naturkontakten?

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen

Forskningsrapport: Sluta Älta i Naturen?

Undra om det var dumt sagt? Varför lyssnar hon aldrig på mig?
Nästa gång måste jag stå upp för mig själv. Jag kanske ska ta och ringa redan nu eller…

Negativa tankar i en spiral av Ängslan, Självkritik, Ovisshet & Ältande.
Kan ni känna igen er?

Tankar attackerar oss oftast, så fort vi slår upp våra sömniga ögon. För mig personligen kan jag ibland vakna till ett konstant virrvarr av ord och bild. Många gånger orkar jag faktiskt inte med deras ständiga cirkus och suckande har jag nu börjat tvivla på dess relevans.

För viss är det ett evigt kacklande, där det mesta av tankarna bara är gamla upprepande mönster.  Amy Skogberg skriver HÄR om just mögliga tankar, som likt ett påtvingat mantra lever i våran kropp.

Sluta älta

Konstant pågående oro, för vad skulle hända om det blev helt tyst.

För trots att tankar skapar detta magiskt, reflekterande liv och är en del i hur detta blogginlägg blev till, så är det som att jag faktiskt, redan på morgonen, efter en dålig nattsömn, är redo att ta rast!

En AHA -upplevelse var när jag under mina socionomstudier fick lära mig att ”Jag inte är mina tankar". Jag insåg att jag inte behövde  lyssna på allt som pågår i mitt huvud. Dock har denna insikt inte direkt skapat ett tjatterfritt liv.

Utan konstanta, kommenterande, tankar kommer alltid att finnas!

Det vi ändå kan göra är att ge oss själva mikro stunder av vila om vi söker oss till miljöer anpassade för just detta.

Sluta älta

Minns ni Manu Scuthse, som berättade hur forskning poängterar att naturen kan göra att vår hjärnaktivitet i “subgenual prefrontal cortex” minskar. Du kan läsa om det HÄR. Detta innebär att naturen stimulerar våra hjärnor på ett sätt som ger dem ett andrum från upprepande och ältande tankar.

En naturlig snabb-Retreat innan showen återigen börjar.

Studien sätter verkligen ord på mina egna upplevelser av en naturpromenad. Den första tiden av rundan avverkas snabbt, fast i mina egna reflektioner och livets virrvarr. Efter ca 15 min i naturen så börjar dock någonting att hända. Tankarna förlorar sakta sin kraft och jag inser att det är en värld utanför som är redo att prata.

Plötsligt, hör jag fågelljud, Vinden gör att träden knakar. Känner rörelsen i min kropp.

Sluta älta i naturen

Naturen gör att vi blir mindre självbesatta och inser att det finns en annan värld utan för våra tankar. Vi behöver  inte alltid befinna oss i deras reflekterande grotta, utan vi kan ta steget utanför den och öppna upp oss själva för spontana intryck.

Tankarna kommer aldrig att försvinna, men det kan göra gott för en överproducerande hjärna att få lite vila. Så nästa gång du har ett problem, ett projekt, tankar om framtiden som du rent konkret faktiskt inte orkar TÄNKA PÅ.

Snöra på dig skorna och gå ut. Det finns en värld där ute som vill prata med dig och daglig tankesemester är en hälsostärkande resa, jag rekommenderar dig att direkt boka.

Liknande Inlägg:
Våga Välja Vilan
Fraktaler för Hälsa & Harmoni
Att sitta på en stubbe. Blunda & Vara fri
 

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen

Lotta Skoglund & Äntligen Dags för lite naturkompetens

En av de saker jag Älskar när snön ligger vit och naturensklang upplevs mer diffus, är att leta efter djurspår. Både jag och min man delar denna hobby och då vi verkligen inte är några biologer, så debatterar vi glatt med varandra om vad det är för fotsteg, märken eller avföring som vi framför oss betraktar.

Kan det ha varit ett rådjur. Nej, det är nog en älg. Men kolla där, detta  kan absolut inte vara en hund. Kanske ett lodjur?

Det är spännande att vinterspåra djurens tillvaro och snön gör att vi tydligt kan se det liv som rört sig genom våra ängar och skogar. Men, som sagt några biologer är vi inte och kunskapen om naturen är något som dessvärre verkar ha möglat, likt en och annan färskvara :)

Tillbaka till naturen

Uppdraget i år är att komma närmare naturen i min vardag!

Hur, skriver jag lite om HÄR, och för att göra just detta har jag även fått gå till det gamla hederliga biblioteket för att nosa till mig ny, kunskapshöjande & inspirerande litteratur. 

Inga Avdammade Gamla Floror Här Inte.

Tillbaka till Naturen, är en av de böcker som med en enkel uppdelning & intressanta dialoger fått mig att nu under vintern känna mig mer redo att möta min vardagsnatur.

Lotta, som är författaren skriver till mig att det var en av de roligaste texterna hon formulerat och självklart ville jag då veta mer om denna rastlösa kvinnas tankar och liv.

Läs och inspireras men berätta även för mig, Hur bra är er Naturkompetens?
Känner ni till  växtligheten & djurlivet som existerar runt omkring er?

Ps. Tips om hur du kan få mer kunskap om naturen i din närmiljö, kommer längre ner!

Lotta Skoglund

Kan du beskriva lite kortfattat vem du är som person både privat och i yrket? Jag är en rastlös kvinna på snart 70 år. Jag har studerat och arbetat hårt hela livet som skrivande journalist, radioreporter, tv-producent och nu författare.

Två underbara barn och flera barnbarn skänker mitt liv extra mening och stor glädje. Efter en svår barndom har jag alltid kämpat för att ta mig bort från svårigheter och jag har levt mycket i tankar och teorier.

Vad skapar naturen för mening i ditt liv? Naturen skapar tillhörighet och samband. Tillhörighet till jorden och universum, samband med minsta kryp och minsta växt.

Vi bär alla på samma ursprung och har likadana kroppsklockor, anpassade till jordens rotation. Det är lugnande att vara en del av skapelsen, men jag är inte religiös.

tillbaka-till-naturen-skoglund-lundwall.jpeg

Varför valde du att skriva en bok om att just hitta tillbaka till naturen? Hihi, det är roligt. En väninna brukar komma på besök och då har hon promenerat från Östermalm till Kungsholmen genom hela Stockholm.

Bilar och utsläpp? Javisst. Men hon har alltid med sig en bukett blommor när inte kyla och snö förhindrar det. Små, blommande växter och stolta, gröna blad - vackra buketter som hon plockat på vägen. Men var och vilka växter? Jag hade ingen aning.

Jag kände att jag ville veta och min väninnas buketter från storstadens stigar blev utgångspunkten.

Min väninna och hennes naturintresserade vänner guidade mig. Sedan sökte jag upp olika specialkunniga personer som tog med mig ut i sina specialområden. Jag har också tyckt mycket om att plocka svamp i trettio år och nu intresserade jag mera för svamparnas och skogens villkor.

Är det enkelt för dig att sätta ord på dina upplevelser i naturen? Enkelt… jag vet inte riktigt. Jag känner efter i ensamhet, funderar och fantiserar, går omkring och känner efter. Det är viktigt för mig att inte formulera mig med schabloner. Jag vill finna mina egna upplevelser och mina egna ord.

Varför är kunskap om naturen viktig? Det är viktigt för att förstå livets rikedom. Viktigt att leta efter svar på de hemligheter som naturen bjuder på. Viktigt för små barn och okunniga vuxna att förstå hur spännande och komplicerat minsta myras liv och rörelser är. Naturen skänker vila och avspänning till stressade människor. Kunskap är viktigt för att delta i eller åtminstone stötta miljöarbetet för att bevara vår natur.

Finns det risk att kunskapen begränsar vår upplevelse av naturen? Det tror jag inte alls. Tvärtom så berikas våra upplevelser när vi vet mera.

Tillbaka till naturen

Hur tror du att andra djur i naturen ser på oss människor? De ser oss som de stora, okänsliga och klumpiga hot som vi är. De försöker gömma sig för oss, eller går till angrepp om vi kommer för nära. Vi tror oss stå över dem och behandlar dem som farliga och onyttiga.

Jodå; jag dödar också myggor och fästingar, men jag ser dem inte som onyttiga längre, även om jag inte direkt kan se fästingens nytta (men den finns).

För småkryp som vi dödar där vi går fram är vi väl som en jordbävning eller tsunami.

Hur ska man göra för att få människor som aldrig varit i naturen, att börja få en känsla för den? Sätt dig på en stubbe i skogen eller en brygga vid vattnet och koppla bort allt annat än att intensivstudera den natur du har framför dig. Fråga förskolan om du får gå med på barnens utflykter i naturen. Personalen där vet ofta mycket och du får hänga med i barnens roliga upptäckter.   

Gå med i Naturskyddsföreningen och gå med på deras lokala naturvandringar. Just nu har jag ett skadat knä och svårt att gå, men sen ska jag göra precis det.

1 (54).JPG

Vart är ett bra ställe att börja om man vill närma sig naturen, men inte riktigt vet hur? Gå till närmaste stig eller promenadväg. Se dig omkring. Plocka några blommor eller blad, vilka som helst (men inte planterade på en gård förstås). Studera deras detaljer.

Gå till biblioteket och låna en flora och försök bestämma vad du hittat. Eller be någon som du vet är intresserad av fåglar eller småkryp att ta med dig ut och bli din guide. Det ger en härlig gemenskap.

I boken, beskriver du dig själv som en citronfjäril som signalerar om nya tider. Vilka nya tider hoppas du just nu på? Jag hoppas på nya och bättre tider för mitt opererade knä, så att jag kan gå ut ordentligt. Jag hoppas att alla vi storstadsmänniskor blir mer ödmjuka inför naturen.

I vilken natur kan man stöta på dig under detta år? I svampskogarna på Ekerö. På blomsterängarna runt Björklinge. Ölands Alvar och Gotlands klapperstensstränder. Vandringsleder i Ådalen.

Tack Lotta för dessa fina ord och vill du som
läsare veta mer gå in på

Lottaskoglund.se

Flera intervjuer!
Lilian Svensk: Naturen är mitt liv
Felicia Eckersten: Ett samtal om stress, naturläkning & kärleken till att bara vara.
Kjell Bolmgren: Hur naturen i din vardag kan bli en del av vetenskapen.

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen

Mina bästa Life Hacks i Naturen

Livsknep, husmorstips eller det mer trendiga Life hacks är praktiska råd som ska göra din vardag lite enklare. Det handlar inte om revolutionerande upptäckter som förändrar våra liv, utan mer vanliga saker som, jag själv faktiskt

- Fryser in ingefäran direkt! Möglar aldrig & går att riva utan massa slabb

Som sagt Life Hacks kan vara simpla fast ändå, Aha-upptäckter som gör livet lite smidigare.

Men hur är det i Naturen, finns det vissa saker som gör livet enklare även där?

I vardagen försöker jag hålla min relation till naturen så okomplicerad som möjligt, men när vi ska ut på Flerdagars-äventyr är det vissa saker som alltid går på rutin.

Skickar med lite bilder från vår resa till Färöarna som satte mycket av
Vårt tålamod & Life Hacks på prov !

P1000287.JPG
P1000308.JPG

Planering och packning dagen innan. Finns inget tråkigare än att börja en resa ut i naturen med att stressa iväg på morgonen. Helt plötsligt försvinner all typ av vett, ska regnjackan med eller inte? Älskar jag ens min partner? Haha vi alla har nog våra idéer om vad stress kan skapa. 

Vi packar därför alltid dagen innan och ibland kan vi ha förberett oss i veckor med diverse matplaneringar. Tänker att de som har barn nog verkligen  förstår hur mycket faktiskt förberedelse  struktur spelar roll för det slutliga resultatet.

Dela upp de dagliga sysslorna och rutinerna. Om jag vandrar med min partner så har vi i lägret olika uppgifter. Vissa saker har skett genomen en automatisk uppdelning, då vi har olika talanger men vissa saker har vi även övat in för mer extrema väder osv. Ett exempel på detta är att vi har en rutin på hur vi ska sätta upp vårt tält så snabbt & effektivt som möjligt. Likt två militärer är vi på så vis Alltid Redo!

Alltid lite extra värme. Detta är en personlig Life hack då jag kan bli extremt kall om både händer och fötter. Detta gör mig enormt stel, och kan ibland innebära förlust av känsel. Genom att veta om mina specifika "svagheter" ser jag alltid till att ha vantar, kanske en bandana, och extra sockar. Spelar faktiskt ingen roll om jag vet att vi bara ska vara ute i två dagar.

För mig får värmen gärna väga lite extra i ryggsäcken.

P1000581.JPG
P1000561.JPG

Tändstål, tändstickor & lite näver i plastpåse. Okej, jag vet att tändstålet egentligen är vattensäkert och att ja, det går självklart (alla ni bushcrafters där ute) att göra eld med flinta. Dock, är det för mig en slags trygghet att veta att jag alltid har tillgång till eld. Det finns nämligen tillfällen där värmen är essentiell och maten lika så. Att veta att få igång en brasa eller tända stormköket för det mesta är en enkel & snabb process, är för mig ovärderligt.

Stäng av telefonen. Ni skulle kunna tro att detta tips baserar sig på att jag vill kunna njuta av naturen i ensamhet, avkopplad från samhället. Stämmer, men inte hela sanningen. Orsaken till att vi ofta stänger av telefonen är att vi faktiskt vill kunna använda den när vi absolut behöver den. Telefoner går som ni alla vet på batteri och många gånger har nödvändig GPS räddat våra vilsna, fjällvandrande själar. Även att boka vandringsstugor eller kunna skicka meddelande till nära och kära är enormt värdefullt och går endast om telefonen inte är urladdad.

P1000192.JPG
P1000259.JPG

Finns som ni förstår fler småsaker som vi alltid gör både innan och under längre tid i naturen...

Men nu vill jag höra ifrån er! Har ni några tips som gör att naturupplevelsen går enklare och smidigare?

Tänker att jag skulle kunna samla alla era kommentarer och göra ett ännu längre inlägg om just detta!

Liknande inlägg:
Bucketlist Àla Naturkontakt.
Road-trip till höstens natur.
En Natt i Naturen.

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen

Eva Sanner: Bli vän med mörkret

Mörker & Ljus existerar som alltid i våra liv & för mig som bor i de södra delarna av detta förundransvärt avlånga land, är det varje år fascinerande hur mycket min kropp påverkas av de skillnaderna som sker i dagsljus. Jag har skrivit tidigare om hur jag dansat in ljuset HÄR och Jag känner speciellt nu i slutet av Januari att kvällströttheten faktiskt börjar bli långtråkig! Fast är det meningen att vi ska känna oss på topp jämt?

Eva Sanner, är författare och psykosyntesterapeut &  har skrivit en text som tar oss läsare med på en morgonpromenad med reflektion kring den mänskliga relationen till mörkare tider och dagsljus. Texten berör hur årstidernas växlingar gör att naturen stannar upp eller flyr sin väg & kanske ställs även vi människor inför samma val?

Läs, Reflektera & Dela i kommentarerna med dig av din relation till Mörker & Dagsljus.

Känner du rent kroppsligen av Naturens olika cykler? Vad väcker texten för tankar inom dig?

DSC_0014.JPG

Klockan är åtta på årets kortaste dag och jag tar en morgonpromenad. På min vänstra sida ligger sjön svart och stilla, i väntan på sommarens badare. Men bryggorna ligger uppdragna på land och det kommer att dröja innan det blir något hopp från trampolinen. Jag tar av in på en mindre grusväg. Skogen erbjuder här ett annat och mjukare mörker. Jag släcker pannlampan och låter ögonen vänja sig. Bäcken porlar av smältvatten intill vägen och jag är noga med var jag sätter mina fötter.

För varje steg jag tar ljusnar det.

          När jag sedan åter kommer ut på en större väg har jag beteshagar på båda sidor om mig. Gräset är täckt av en frostig hinna som får det att se ut som strävt, grönskimrande silver. De första solstrålarna når över trädtopparna och jag känner både lättnad och glädje. Jag har 6 timmar och 25 minuter innan det blir mörkt igen. Jag vill använda dem väl.

1 (9).JPG

          I mina vänners bikupor har bina krupit ihop till en boll, med drottningen i mitten. De vibrerar med vingarna för att alstra energi och byter hela tiden plats, så att de turas om att vara ytterst. Förändringar i ljus och temperatur styr vid vilken tidpunkt bina går in i kupan för vintern. Samma faktorer bestämmer när björnen går i ide. Flyttfåglar lämnar Sverige på hösten och drar söderut, för att återvända först när våren kommer. Alla varelser, djur såväl som växter, påverkas på något sätt av årstidernas växlingar.

Så även vi människor. Redan för 2400 år sedan hävdade därför Hippokrates, läkekonstens fader, att vissa blev nedstämda på hösten, sov mera och tröstade sig med socker, medan andra blev nedstämda på våren, magrade och sov dåligt.

Idag beräknar man att årstidsbunden depression drabbar fem procent av svenskarna. De flesta av dem är kvinnor och de flesta blir låga under den mörka årstiden. Också de som inte är deprimerade känner ofta ökad trötthet och större sömnbehov under den mörkaste delen av året. Mindre solljus påverkar nivåerna både av sömnhormonet melatonin och av serotonin, som styr stämningsläget.

1 (11).JPG

          Men i Tromsö, ca 400 kilometer norr om polcirkeln, blir invånarna inte mer vinterdeprimerade än folk längre söderut, trots att det där är totalt mörkt i sex veckor. Forskning gjord i Norge visar att ju längre norrut personer bor, desto mer positiva är de till vintern och mörkret. Tromsöborna mest av alla. De ser vintern som vacker och mysig och vill vara ute mycket, sova mer och minska stressen. Det gör vintern till deras favoritårstid.

”Ut på tur, aldrig sur”, liksom. Alltså: attityden till mörkret påverkar till stor del hur vi reagerar.

          Därför njuter jag av mörkret och struntar i att fly till sydligare breddgrader. Jag går i ide, även jag. Björnen kommer ur idet med små björnungar i sällskap, jag kommer med en kreativ idé, ett beslut eller en ny riktning. Vinterns budskap är vila, stillhet, väntan – men det är också i mörker som frön kan börja gro.


Eva 008 Zita M.JPG

Eva Sanner är och skriver just nu på sin tionde bok med titeln ”Naturens hemlighet”, om människans relation till naturen (utgivning sept 2018, förlag Bladh by Bladh).

Gå in på  www.EvaSanner.se
för mer information samt inspirerande kurser & Föreläsningar

 

 

 

Neurovetenskap: Hur vår hjärna påverkas av Naturen

Vi lever idag i en otroligt spännande tid, där forskning och vetenskap kan ta oss djupare än någonsin in i hur vi människor fungerar. Tänk, att för bara några år sedan så var vår hjärna likt ett plans svarta låda helt outforskad, medan vi nu med modern teknik kan medvetandegöra många av de processer som skapar vårt unika människoliv. 

Då forskning om hur naturen påverkar våran hjärnstruktur fortfarande är relativt ny så har jag bett Manu Schuetze, PhD Candidate som studerar Neurovetenskap på University of Calgary, Canada att djupdyka in i detta tema.

Neurovetenskap är nämligen en av de inriktningar som är på riktig frammarsch och visst publiceras de mest fascinerande av resultat.

För Naturen påverkar oss mer än vad vi kan tro och trots att hälsa alltid kommer att vara en subjektiv upplevelse, som jag skrev om HÄR, så är det med ett leende på läpparna vi nu rent vetenskapligt får bekräftat det vi så länge har vetat.

Hur naturen påverkar hjärnan

Manu, upplyser om en forsknings artikel som ger stöd åt att människor som bor i städer med mer parker upplever att deras välmående förbättras utifrån flertalet olika hälsoaspekter.

Hon argumenterar sedan hur ytterligare undersökningar intygar att spänningar, ilska, trötthet & förvirring minskar för de som väljer att promenera i en park i stället för en stad.

Mest intressanta var nog studien där man med hjälp av en hjärnröntgen sett hur aktiviteten i den del av hjärnan som förknippas med depression minskar när vi spenderar mer tid i naturen!

Wow, känner jag när jag läser Manus ord!

Vad känner du? Har du personliga upplevelser om hur naturen påverkar din mentala hälsa?

Har du svårt att förstå engelskan så är Google translate ett bra verktyg som kan stötta dig!

hur hjärnan påverkas av naturen

Have you ever heard of Edward O. Wilson?

He is an evolutionary biologist who wrote a book in 1986 called ‘Biophilia’. He put forward the idea that human beings have an “innate tendency to focus on life and lifelike process”. In other words, he argued that we are all born with a desire to spend time in nature.

For myself, I completely agree with that idea because of how I start to feel more relaxed when I go on a long walk through the mountains close to my home in Canada. How I long for the mountains when I see them on the horizon from my work place. How I always end up picking vacations in places surrounded by nature or close to the sea.

But is it really true for all of us?

Even if we love our busy city lives, would we all benefit from spending more time in nature? Some research seems to say ‘yes’.

Hur hjärnan påverkas av Naturen

 Researchers have studied how parks can impact the health and wellbeing of people living in 44 American cities, and found that the more and the bigger the parks, the higher the wellbeing of that city’s inhabitants. However, let’s first think about what “wellbeing” really means for a minute (because it is impressive how many aspects of our lives “nature” can affect).

The most commonly used assessment in this and other research studies focuses on five core components: Physical wellbeing (good physical health), community wellbeing (feelings of safety, security, and a sense of local pride), social wellbeing (quality of relationships and how much love in life you experience), financial wellbeing (economic security and whether or not one can fulfill essential needs), purpose and associated career wellbeing (how much do you enjoy what you do on a daily basis).

Impressive, isn’t it?

If two cities would be exactly the same, that is, if they had the same public transportation, same economic growth, job security, crime rate, living costs, roads, access to social services, leisure opportunities, if everything would be the same except that the size and amount of parks would differ, then on average, people in the city with more parks would feel better in many aspects of “wellbeing”.

Other research has shown that feelings of anxiety and negative emotions (tension, anger, fatigue and confusion) were reduced in people who walked through a park when compared to those who walked through an urban city area.

hur hjärnan påverkas av naturen

 Researchers have also used brain scans to look at brain activity before and after people went either for a walk through the city or for a walk through nature. They found something interesting happening in a brain region called the “subgenual prefrontal cortex”.

This brain region has been shown to be over-active in people with depression but also in healthy people when they ruminate a lot (i.e. when they keep having negative thoughts over and over again – a behaviour that is linked to depression).

Now, can you guess what happened in people who went for a walk through nature?

This brain region became less active than it was before. Along with that, the same group of people scored much lower on a rumination questionnaire than they did before they went for the walk through nature.

Let me ask again, would we all benefit from spending more time in nature?

The science so far says “Yes – for both our physical and mental health.”

IMG_9194.jpg

Manu Schuetze

Manu Schuetze, PhD Candidate in Neuroscience at the University of Calgary, Canada

 To read more about Manu´s Research
Visit her Website:


Original Research and Further Reading:

Edward O. Wilson: “Biophilia” (1986). Harvard University Press. ISBN-10: 0674074424,

ISBN-13: 978-0674074422

Larson, L. R., Jennings, V., & Cloutier, S. A. (2016). Public parks and wellbeing in urban areas of the United States. PLoS one, 11(4), e0153211.

Song, C., Ikei, H., Igarashi, M., Takagaki, M., & Miyazaki, Y. (2015). Physiological and psychological effects of a walk in urban parks in fall. International journal of environmental research and public health, 12(11), 14216-14228.

Bratman, G. N., Hamilton, J. P., Hahn, K. S., Daily, G. C., & Gross, J. J. (2015). Nature experience reduces rumination and subgenual prefrontal cortex activation. Proceedings of the national academy of sciences, 112(28), 8567-8572.

Naturens hälsoeffekter: Vad är Sanningen?

Känner du igen rödfärgade internet artiklar med rubriker som hyllar naturen likt

 ” Att gå i skogen är bra för hälsan och minskar risken för sjukdomar”

”Naturen ett enkelt verktyg mot stress”

eller den Amerikanska

“10 Reasons why you feel so good in nature”

Hälsa & Naturen

Det gör Absolut, 100% jag ! Studierna gör artikelsökning till en del av min vardag & även under mina föreläsningar så behöver jag hålla mig medveten om vad som skrivs i nyhetsflödet & i de sociala medierna.

Varje gång jag ser en rubrik likt de ovan, så blir jag alltid lite glatt förvånad att naturens och miljöns perspektiv lyfts fram istället för det mer ”Låt oss alla ta tabletter perspektivet” dock, så vill jag med detta inlägg "Varna" för just äktheten i liknande rubriker och budskapet i dessa texter!

För som i de flesta hälsofrämjande, mer lätt lästa artiklar så vill både journalister & läsare oftast komma fram till generella lösningar och en slags allmän riktlinje. Detta gör att flera av skrifterna i tidningar & hemsidor innehåller förenklingar, samt forskningsartiklar som dessvärre inte blivit kritiskt granskade.

Det finns även exempel på inlägg där studierna är ytterst relevanta men att det gjorts attraktiva vinklingar på studierna vilket gör att du som läsare inte får hela bilden.
Varför?

Pengar & Det faktum att systemet vi lever i älskar att skapa universella lagar där vi alla ska fållas in i samma fåra.
För visst skulle livet vara enklare om jag fungerade precis som DU…

Hälsa & Naturen

Men trots att jag under mina föreläsningar får många allmänna frågor om hur mycket naturkontakt varje människa bör ha varje dag? Eller, exakt vad som händer inom just min kropp när jag kommer i kontakt med naturen. Så brukar jag som föreläsare alltid akta mig från att göra sådana konkreta uttalanden.

Varför då, tänker du? Jo, för trots att vi alla vill få En Quick Nature-Fix och trots att naturen är hälsofrämjande på flera olika vetenskapligt bevisade nivåer, jag har gjort en sammanställning HÄR, så har forskningen också visat på att

HÄLSA alltid är en SUBJEKTIV upplevelse.

Därför finns INGA INGA INGA generella regler. Därför fungerar (som ni kanske har märkt) inte smoothies för alla, därför fungerar inte Tabata för alla & därför är Naturen inte alltid rätt miljö för alla!

Men puh, jag kan riktigt känna sucken som dessa ord skapat då detta uttalande gör att både Du & Jag tvingas att själva ta ett större ansvar. Det är alltså upp till dig att finna den natur och yttre miljö som stimulerar just ditt nuvarande välmående.

Vill du utforska din relation till Naturen har jag skapat ett nyhetsbrev se HÄR

För att försvåra det ytterligare så förändras våra kroppar (likt vårt yttre landskap) konstant och fakta är att våra atomer rent biologiskt byts ut efter vart sjunde år. Detta innebär att när du har hittat hälsan och balansen inom ditt liv så kommer denna ändå att sakta, alltid förändras. Vilket gör att det som fungerar för dig just nu kanske inte passar lika bra imorgon eller om fem år.

Hälsa Naturen

När det gäller Hälsa finns det därmed inte något slutmål.

Okej DUBBEL PHU! Fast låt oss då acceptera utmaningen som ligger i detta.

Jag själv har nämligen insett att om det inte finns något slutmål så varför inte experimentera mera för att hitta vad som faktiskt fungerar för dig i stunden.

Hur kan du genom mer Naturkontakt öka hälsan i ditt liv?

Gå ut själv eller i gemenskap med andra i naturen, testa olika aktiviteter i naturen, gå in i djup ekologi och kommunicera med träden, stirra på löv genom ett fönster, klättra upp för närmsta träd eller varför inte bara göra aktiviteten ingenting.

Ligga på en del av en mosse och i detta icke-görande lära dig nya saker om naturens fantastiska förmåga
att samarbeta med oss människor.

 Valet är ditt och det är bara du som lever i din verklighet och vet vad just din kropp och sinne behöver precis Idag!

För du är värdefull och din hälsa hur du än väljer att sätta ord på den är värdefull. Naturen finns där och även rödfärgade tidningsrubriker har en poäng med att Naturen påverkar våra biologiska kroppar på det mest fascinerande av sätt.

Men nu vill jag höra från er! Hur tänker ni kring hälsa?
Har ni dagliga rutiner eller sker det förändringar Då & Då?

Relaterade inlägg
Läs mer om Vara med Naturens nyhetsbrev HÄR
Soundscape: Det är dags att börja lyssna på Naturen
Låt Naturen Väcka Din Kropp Till Liv


Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen

Naturens Brev – För dig som vill Öka & Fördjupa Din Naturkontakt

Nu är det äntligen dags för mig att Bjuda in till hemsidans egna VIP- klubb.
Genom att du som läsare skickar in din e-mejl adress får du HELT GRATIS ta del av Vara med Naturens: Brev

Vara med Naturens: Brev
finns i spalten till höger eller längst ner på denna sida

Jag är så taggad inför denna satsning som riktar sig till er läsare som är intresserade av

-Ett Personligt samtal med Exklusivt material
för Ökad & Fördjupad Naturnärvaro i just Din Vardag!

5 orsaker till varför jag väljer att börja med Vara med Naturens: Brev

Vara med naturens Brev

1) Så att ni läsare kan få möjlighet att kommunicera med mig på ett djupare plan. Jag har under år 2017 fått många privata mejl vilket tyder på att flera av er läsare inte känner sig så bekväma med att skriva ner sina reflektioner och starta ett samtal på en öppen kanal. Jag har full förståelse för detta och hoppas att ni med mer intima e-mejl kan känna er trygga med att inte hela internetvärlden behöver ta del av era tankar och vi kan fortsätta ett mer personligt samtal.

2) Så att jag som skapare av Vara med Naturen också får ett utrymme till att vara mer personlig. Varje gång, YES jag menar varje gång jag trycker på ”publiceringsknappen” för att göra ett inlägg på denna blogg så tycker en del av mig att det är lite jobbigt. Att använda mig av en blogg för att förmedla mitt unika uttryck är faktiskt skit skrämmande (ursäkta min svenska)!

Detta gör att jag väljer att inte dela med mig av mer fördjupade känslor och tankar då jag helt enkelt är för skör för att hantera just sådana diskussioner. Jag tror att mejl som inte går ut till alla, utan de som faktiskt är intresserade kommer att hjälpa mig att möta dessa rädslor och därmed också göra att jag kan bjuda på mer av mig själv och min kunskap.

vara med naturens brev

3)  Så att jag kan dela med mig av exklusivt material: Som en fortsättning på punkt 1 & 2 har jag nämligen en vilja att kunna dela med mig av mer exklusivt innehåll. Jag vill kunna inspirera med material kring mina hjärtefrågor och fördjupa mig i teman som berör

Vår mänskliga samhörighet med Naturen, Hälsa i samvaro med naturen men även praktiska tips på naturkontakt i vardagen . Jag hoppas även att kunna testa och använda mig av andra kreativa uttryck som video och ljud och genom Vara med Naturen: Brev får ni läsare VIP-Läsare första tjing!

 Skriv in Din e-mejl adress i spalten till höger
eller längst ner på denna sida

4) Så att Ni trogna läsare ska kunna påverka hemsidan samt hur jag jobbar med mina andra uppdrag. Utifrån era kommentarer har jag lärt mig så mycket och jag vill att era ord även ska kunna influera praxis och därmed kunna påverka innehållet i mitt budskap. Vi människor jobbar nämligen både mest och bäst i grupp och min intention med Vara med Naturen har aldrig varit att det ska vara ett individuellt projekt.

Kunskap är inte något som finns utan skapas i samverkan och interaktion med andra och jag vill att just din röst ska kunna skapa nya möjligheter för att Vara med Naturens budskap ska få växa.

vara med naturens Brev.

5) Så att vi tillsammans kan förändra Världen! Kanske låter lite naivt men målet med Vara med Naturen har alltid varit att sprida budskapet om hur viktigt vår samvaro med naturen är för vår överlevnad till Allmänheten. Vi lever nämligen i en kultur som tar oss längre och längre ifrån vårt biologiska ursprung och faktum är att vi varit så effektiva att vi glömt av vad som inom oss är äkta.

Genom att öka samverkan med er läsare, hoppas jag att vi tillsammans på ett övergripande plan också ska kunna påverka och förändra de samhälleliga strukturer som nu råder.

För Vi Behöver Naturen & Naturen behöver oss!

Som sagt! Jag är så taggad inför denna extra satsning och jag hoppas att ni är redo att följa med mig på en resa till att komma närmare varandra men även vår Natur.

Första brevet kommer att komma ut den 30 Januari och kommer sedan att skickas i slutet av varje månad. Vet du någon som är intresserad av mejl angående hur de kan Öka & Fördjupa vår Relation med Naturen dela då detta inlägg så att vi tillsammans kan skapa en så bred och intressant grupp som möjligt!

Tack för att ni finns!

"Sit-spot"- Upptäck Naturen i din vardag

Som uppföljning på inlägget om mitt Nyårslöfte, går att läsa HÄR, där jag beskriver hur jag vill bli bättre på att upptäcka naturen i min vardag, så har jag valt att introducera en ny "Sit spot" vana.

Sit-spot tänker du? Vad är nu detta?

DSC_0150.JPG

Jo, en sit-spot är inget eget påhitt, utan själva praxis härstammar från amerikanska ursprungs traditioner där det var vanligt att människorna hade ett ställe i naturen som det återkommande valde att gå till, för att i närvaro, observera naturens olika rörelser. Du kan läsa mer om att introducera Sit-Spot som en vana Här.

Det handlar alltså om att välja ut ut en plats nära ens bostad och
göra det till en vana att gå dit & sätta sig en stund. (Låter ju inte allt för svårt?)

Att återkomma till samma plats gör att du börjar observera enkla förändringar och ger dig tillfälle att uppskatta de processer som pågår dagligen i vår Natur. Det kan handla om att uppmärksamma nya arter under året eller att upptäcka att just busken bredvid dig har två olika typer av blad.

För att skapa fokus brukar jag själv använda mig av mina sinnen. Det är alltid fascinerande att höra träden knaka och uppleva hur en fuktig vindpust får håren att resa sig på min kind.

Beroende på vilken tidpunkt under dagen så kommer du också märka att naturen skiftar i sitt uttryck.

Det är dags att vi börjar komma närmare naturen som existerar i vår närhet, då även vetenskapen pekar på hur en sådan relation främjar känslor av att vara en del naturen och även gör oss mer måna om att vilja skydda den.

En Sit-spot kan också fungera som en ankare i ett stressat liv, och en god vana att Aktivt Välja Vilan som jag skrivit om Här.

En Formidable Idé! kan vara att i skriva ner dina observationer vilket gör att du kan gå tillbaka och jämföra olika veckor samt år och därmed skapa din egen naturkalender. Jag har ofta med mig min telefon och har skapat olika anteckningar på denna, som sedan ska sammanställas i slutet av året. (OBS! Jag gör detta i slutet när jag är redo att lämna min Sit-Spot, detta är inte en stilla Facebook stund ☺)

2 (9).jpg

Krångla Inte Till Det! Utan vid val av Sit-spot tag ett ställe som du vet att du har nära & som du kommer att besöka. Platsen kan därför variera från din balkong, den närmsta skogsdungen eller varför inte sätta ditt namn på Stolen i lunchrummet som blickar ut genom bakgården.

Det enda som faktiskt krävs är att det finns natur att observera och att du känner att platsen är säker nog för att kunna släppa alla andra måsten & tankar!

Har du svårt att finna motivation? Varför inte "dela" din sit-spot med andra. Det är alltid fängslande att ta del av  vad andra lägger märke till, och kan också göra att ni tillsammans skapar en gemensam vana och stunder för reflektion.

Det är så häftigt att se Naturen smälta

2 (20).JPG

Engagera barn till att skapa sin egna Sit-Spot. Då övningen förbättrar barnens observations förmåga och gör att de växer i både självförtroende och relation med naturen. Vissa barn kanske dock finner det svårt att sitta stilla under en längre period men då går det det bra att anpassa övningen och eventuellt introducera någon typ av aktivitet. För mer information om detta läs HÄR.

Låt 2018 bli Året där Naturen som Existerar utan för just
Din Dörr bli den som Värdesätts.

Men nu vill jag höra från er, är det någon av er som redan kanske har en slags "Sit-Spot" dit ni har som vana att gå och observerar naturens förändringar? Eller är ni nyfikna att tillsammans med mig börja?

Liknande Inlägg:
Lär känna Trädens Rynkor
Vad betyder Naturens symboler för Dig?
Naturkontakt för den Upptagna Människan

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen

Nyårslöfte & Hur Naturen i din Vardag kan bli en del av Vetenskapen

Välkommen år 2018! Detta året har jag som Nyårslöfte att bli ännu bättre på att
Observera & Uppskatta naturen på hemmaplan!

För i det enkla finns det stora, och som extra morot har jag tagit kontakt med Kjell Bolmgren som med www.Naturenskalender.se berättar hur just mina små, vardagliga observationer kan bli en del av den stora vetenskapen.

Vill du, din familj eller ditt arbetslag också vara med och påverka?
Följ med i denna intervju så berättar Kjell mer.

Nårslöfte-upptäcknaturen

Kjell har nämligen under de senaste 20 åren arbetat med fenologi – som forskare, miljöanalytiker, och som samordnare av medborgarforskning. Fenologi innebär att man studerar naturens kalender och återkommande faser.

För sisådär 15 år sedan, stötte han på världsrekordhållaren i Vårtecken-Skådning, Gunnar Johansson från Gullsmyra i Uppland. Samtidigt hittade han en serie rapporter från SMHI, som baserades på ett historiskt nätverk av "naturenskalender-observatörer", verksamma under 1873-1920-talet. Detta nätverk kunde i sin tur kopplas till Linné, som 1750 organiserade världens första standardiserade observationsnätverk av fenologi.

Intresset för fenologi växte då han insåg att det fanns en direkt koppling till den pågående klimatförändringen och dess effekter i naturen. Så år 2008 öppnade han tillsammans med Åslög Dahl, Göteborgs universitet, Ola Langvall, SLU,  hemsidan www.blommar.nu, som nu heter  ’naturens kalender’ .

De har just nu avslutat den 10 säsongen med datainsamling och
har i år ifrån olika källor fått in nästan 25 000 Natur-observationer.

Att vardagen så enkelt kan påverka vetenskapen låter allt för roligt för att missa!

Ps: Tips på vad du kan spana efter speciellt nu under vintertid kommer längre ner i intervjun

2 (1).JPG

Vad har ni för mål med Naturkalendern?
Vi vill skapa en landsomfattande databas med fenologiska data, som kan användas av forskare (de får använda data till vad de vill!) och för att följa upp miljömål (på regional, nationell och internationell nivå). Sedan är vi många (inklusive journalister) som helt enkelt tycker det är roligt att följa med i årstidsskiftningarna, och med naturens kalender kan vi enkelt få en överblick av hur årstiderna utvecklas i hela landet.

Hur kan jag som privatperson använda mig av naturkalendern?
Dels kan du bidra med dina egna observationer genom att rapportera in dem via hemsidan. Då kommer de både forskning och miljöövervakning till del.

Du kan också bli så kallad fenologiväktare.

Då får dina observationer ett extra värde eftersom alla fenologiväktare gör sina observationer på samma sätt.

Kan du förklara hur själva rapporteringen går till?
Var och en gör inte mer än man själv orkar med och tycker är givande! Du väljer alltså ut några växter som du enkelt kan hålla koll på hemmavid. Sedan ska du rapportera in när de börjar blomma, löven spricker ut och så vidare. Hösttecknen är förresten lika viktiga som vårtecken, så höstlövsdatum önskar vi också. För att veta när något börjar blomma räcker det att hålla kol två gånger vi i veckan när det är på gång. Man anger alltså med 3-4 dagars noggrannhet när något kommit igång.

Hur många brukar det vara som rapporterar?
I år hade vi ca 250 fenologiväktare och över 1500 andra som rapporterade in minst en observation. Totalt kom det alltså in nästan 25 000 observationer i år. Vi arbetar för att vi bli en till två aktiva fenologiväktare i varje kommun, så alla som tycker det är givande att följa med i årstidsskiftningarna är välkomna att anmäla sitt intresse.

2 (2).JPG

Har du något knep för att upptäcka specifika arter?
Nja, jag skulle nog säga att vi som följer med i naturens kalender ser de små skiftningarna som sker dag för dag och vecka för vecka.

Det gör att det är ganska lätt att få syn på nya saker när går sina promenadrundor. Att sedan veta vilken art det är man ser är ju en träningssak.

Inom Naturens kalender fokuserar vi på vanliga växter (vitsippa, tussilago, björkar, hägg, sälg, asp och så vidare) och när man deltar rapporterar man ju bara om de arter man kan. Med tiden kanske man lär sig nya arter och då kan man lägga till dem om man vill.

Vad finns det för specifika arter att upptäcka nu under vintertid?
Ett roligt quizz är ju att lära sig känna igen träd på deras vinterknoppar. I södra Sverige kan man – om det blir milda vintermånader – spana efter hasselns karmosinröda honblommor eller om dess hängen med hanblommor sträcker sig och börjar sprida pollen. En ’normal’ vinter dröjer detta till februari-mars i sydligaste Sverige, men från och med december kan man spana efter detta om det blir ihållande varma och torra perioder.

Blommande hasselhängen Bild av Thomas Gunnarsson/ SLU

Blommande hasselhängen Bild av Thomas Gunnarsson/ SLU

Är vissa arter mer intressanta för er att få information om än andra?
Eftersom vi försöker beskriva växtsäsongen i hela landet prioriterar vi dominerande och välkända arter, som finns i en stor del av landet. En handfull vanliga arter (tussilago,vitsippa, björkar, sälg, hägg och asp) använder vi som miljöindikationer, så dessa är särskilt välkomna. Vi har en lista med ett 50-tal arter man kan välja från och bland dessa är det vissa som är extra intressanta för den svenska miljömålsuppföljningen. Forskare som använder våra data kan dock vara intresserade av helt andra arter, så allt är välkommet.

Har ni fått in någon rapport som ni inte anade/blev överraskade av?
För några år sedan noterade vi ett svenskt rekord i tidig ’vårblomning’. Det var en hassel som blommade i månadsskiftet november-december utanför Göteborg. Ett annat år lyckades några öländska botanister räkna in över 120 blommande arter på första advent och biodlare noterade samma år honungsbin som flög på julafton.

Vad kan ni se för förändringar som just nu sker i den svenska naturen?
Naturens kalender har ju bara hållit på i tio år, vilket är en för kort tid för att dra statistiskt säkerställda slutsatser om klimatförändringens effekter.

Likväl är det ingen som blir förvånad över att den globala uppvärmningen leder till tidigare vårtecken och en längre växtsäsong.

De tio års data vi har bekräftar den bilden, som vi också kan se i andra forskningsstudier från Skandinavien. Olika arter påverkas dock olika och höstfaserna påverkas annorlunda än vårfaserna. Mellan tummen och pekfingret vågar jag ändå säga att våren kommer 1-3 veckor tidigare för de arter vi studerar, medan bilden är mycket mer osäker vad gäller hur hösten förändras.

Vara Med Naturen:

Vara Med Naturen:

Är ni oroliga för dessa?
Naturen är van vid en stor variation mellan år, så de arter som är anpassade till svenska förhållanden kommer nog att tåla en hel del förändringar. Ofta lyfts frågan om hur samspel i naturen kommer att påverkas. Detta är svåra saker att studera och förutsäga och vi har än så länge alltför lite forskning kring detta för att jg ska kunna hänvisa till några väl underbyggda förutsägelser.

Däremot förutser jag att de största utmaningarna kommer att uppstå där vatten (regn, snö, grundvatten, sommartorka) spelar en stor roll. Jord- och skogsbruket kommer behöva planera för att hantera dessa förändringar på bästa sätt. Under lång tid kommer rimligen den allt längre växtsäsongen gynna jord- och skogsbruket, men samtidigt behöver göra sig beredd för att hantera förändrade sommar- och vinterförhållanden som har med förändrad tjäle, sommartorka, skyfall etc.

Hur gör ni för att engagera människor/skolor/ verksamheter att lämna in rapporter?
Vi vet att många tycker det är roligt att vara ut och följa naturen och årstidernas skiftningar. Vi försöker fånga upp detta intresse bland dem som också tycker det är kul att bidra till forskning.

- Det kan ju kännas lite extra kul att rapportera in sin första vitsippa om man ser att vårtecken kan bli vetenskap.

Slutligen har du själv någon favorit art växt eller djur och i sådana fall varför?
Jag är väldigt svag för den period på våren när de olika lövträden är på väg att slå ut. De har lite olika grön färg och det gör att skogsbryn eller en park kan se fantastiskt vacker ut, samtidigt som det ju signalerar att livet frodas!

För att läsa mer om Kjell samt hans arbete med Naturens kalender gå in på deras inspirerande hemsida där jag själv fastnat i många timmar eller läs denna artikel från Svenska Dagbladet där de uppmärksammar Naturens kalender´s arbete.

 

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen <3

I Mellandagarna - Våga Välja Vilan!

Känner du likt jag att det kan vara svårt att under mellandagarna våga välja vilan?

Livet ger en inte automatiskt tillåtelse till att bara stanna upp och många av oss befinner oss i ett ständigt brusande vattenfall av olika göranden och intryck. Ja menar, är det inte jobb, relationer eller den där vibrerande telefonen, så är det den tjattrande "personen" (som lever i våra huvud) som hojtar efter uppmärksamhet. 

Vår relation till ordet vila är också väldigt bakvänt. Under utsatt viloperiod (så som nu under mellandagarna) förväntas vi ändå "Hålla Låda" eller i alla fall börja ett nytt slags sidoprojekt.

DSC_0152.JPG

Katrin sätter ord på vår oförmåga att vila HÄR och skriver att människor nu för tiden, faktiskt inte vet hur man gör.
Jag kan inte mer än att hålla med.

För Vad Innebär Det Egentligen Att Vila?

Ett inlägg i Överlevnadsguiden.se får mig att reflektera över hur svårt det är för oss idag att välja vilan då vi är vana vid att befinna oss i ett konstant & invant stressmönster. Kortisolet som så glatt, under veckor pumpat runt i våra kroppar gör att vi inte ens märker att vi faktiskt behöver vila . Kortisolet gör också att våra kroppar har en förmåga att inte riktigt "Gilla" vilan utan istället får oss att protestera högljutt när vi försöker oss på någon typ av passivitet.

Vila? Det behöver väl inte jag?

Jo, "Dessvärre" är det så att ALLA människor rent biologiskt är i behov av återhämtning för att orka. Våra kroppar är nämligen inte gjorda för att befinna sig i inomhus miljöer fulla av konstanta intryck eller modern kultur full av effektivitet. Dessa gör nämligen att våra kroppars sympatiska-nervsystemet och känslor av Kamp & Flykt aktiveras och lever vi med dessa under en lång tid är det en fara för våra liv.

För det går nämligen att totalt bränna ut sig själv och sin hjärna av stress och hela samhället behöver därför bli medveten om att Vila inte kan komma automatiskt. Istället är vilan ett aktivt val som handlar om att vi måste söka oss till andra omgivningar, som istället triggar igång det Parasympatiska-systemets naturliga botemedel med dess återhämtande känsla av Lugn & Ro.

DSC_0156.JPG

Ett råd till alla er läsare som under dessa mellandagar fightas med just en oförmåga till att vila är därför att försöka komma i kontakt med någon typ av natur.

Inomhus miljöer är nämligen inte optimala för återhämtning, då de består av mycket brus (kan du höra vibrationerna från kylskåpet) och fladdrande stimulus ( det artificiella ljuset gör oss ingen nytta). Intrycken som naturen ger oss är mer enkla för våra hjärnor att tolka, jag har skrivit mer om det HÄR. Flera vetenskapliga studier bevisar också hur både blodtryck, kortisolnivåer och upplevda stressnivåer minskar för människor som spenderar mer tid i naturen.

Äntligen har vi därför modern forskning som bekräftar att naturen är en bättre miljö för återhämtning och dit vi bör söka oss om vi vill ge våra "jultrötta" kroppar en ärlig chans.

Jag har nämnt i Tidigare inlägg om Naturens förmåga att skapa andrum men det känns som att jag måste nämna detta igen då som sagt,

Vilan inte kan komma genom konstant uppkoppling!

DSC_0158.JPG

Så även fast du känner att det just nu är en lång sträcka ifrån ditt horisontella, Aladdin ätande, digitalt uppkopplade läge. Så försök att bryta gamla vanor och ta dig ut till en miljö gjord för återhämtning, om så bara under en liten stund.

Men nu vill jag höra från er vad är just din relation till ordet Vila? Tycker du också att det kan vara svårt att rent praktiskt göra?

Relaterade inlägg:
Att aktivt närvara med Månens reflekterande ljus
En Medveten promenad
Att få gråta med en skog som alltid lyssnar.

Gillade du också det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det!  Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen <3

Julgranen & Gransskogsfolk

Vad vore vår värld utan granar, utan massaved, julgran och gravens ris.

Vad vore den utan det skydd som granen ger & utan de skuggande sagor, som bara kan berättas av granar.

Vi uppsöker gläntornas ljus & bor till en del i städer.

Där vi får för oss, Att vi är oss själva?

Ändå är vi vad vi är

Ett granskogsfolk & med gran skall vi myllas”

Ur Tuvor av Harry Martinsson

SAM_1058.JPG

Ett Värmande Tack

Ville passa på att i detta inlägg tacka er för alla underbara kommentarer &
för att ni detta år fått mig att växa!

Jag tror inte att ni själva förstår, vad härligt det har varit att ta del av era tankar & upplevelser vilket även gjort att min egna relation till Naturen har fått växa.

För Minnet av Naturen Får Vi Aldrig Glömma,
Då Granskogsfolk Är Vad Vi Är!

Vintersolståndet. Missa Inte Årets Viktigaste Julfest

Speciellt veckan innan jul kan jag ifrågasätta vad vi människor håller på med egentligen?
Det är hets på julklappar, krav från sociala medier och ibland undrar jag om vi helt glömt av vad vi egentligen firar?  

Eller vet du de?
Jag menar en stor andel av den svenska befolkningen är faktiskt inte kristna. Julen är därför en högtid som generation efter generation får existera utan att för många innehålla ett genuint & äkta budskap.

Är du likt jag, redo att behålla julen men vill förgylla den med en djupare innebörd & en naturlig historisk förankring? Då tycker jag att du ska medverka på Årets Viktigaste Julfest som äger rum på Torsdag denna vecka.

För just den 21 december klockan 17.28 (om min faktakälla är korrekt ) så inträffar det efterlängtade vintersolståndet. Detta är dagen då jordaxelns norra del lutar sig som mest bort från solen, vilket medför att det norra halvklotet (alltså vi) får sin kortaste dag och därmed även sin längsta natt.

Årets viktigaste julfest

Men sedan vänder det!

För likt många andra fascinerande system i våra liv så finns det i naturen en symbios mellan mörker och ljus. Efter den 21 december så återtar därmed det Livsviktiga ljuset sin styrka och dagarna blir per automatik längre och nätterna kortare. Äntligen! kan jag själv känna då hela min kropp suktar efter D-Vitamin. Så ett ypperligt tillfälle att

Korka upp Champagnen för detta är årets Viktigaste julfest & 
allt värt att fira!

För visst kan jag tycka att julen bör handla om så mycket mer än bara julklappar och stress. Att uppvakta och fira naturens återhämtande rytmer & det faktum att vi människor får vara med om ett nytt år av ljus är ska därför inte i all hets glömmas av.

För mig handlar det om att gå tillbaka till våra rötter och inse att vi är varelser som är beroende av vår planet och behöver både dess mörker och dess ljus för att överleva.

Så ta med den goda Glöggen ut i den mörka vinterkylan och gör just denna kväll lite extra speciell!
Jag lovar dig att du inte kommer att vara ensam, då många andra kulturer över hela vår jord tillsammans med dig (fast under andra tidsförhållanden) firar just samma unika process!

Årets-viktigaste-julfest

En väldigt bra sak om du/ni inte har firat Vintersolståndet tidigare är också att det faktiskt blir upp till dig eller din familj att göra det på just ert sätt! Det kan vara något så ypperligt enkelt som att tillsammans tända ett ljus tillsammans eller bara för sig själv rikta extra tacksamhet mot vår planet under denna stund. Det kan också vara en stund för reflektion & samtal om varför denna period är grundläggande för oss och hur mörker och ljus påverkar vår vardag & vårt sätt att leva….

Eller varför inte bara Go helt Bananaz!

Korka upp Champagnen, sätt på Bästa musiken &
Dansa till att just Våra unika liv stöds av ett Naturligt vibrerande & Symbiotiskt system som Varje Dag gör det allt Värt att fira!

Söker du likasinnade festprissar så gå in på Vintersolståndet.se en sida som vill få dig att börja festa!

Fast först vill jag höra från er? Kommentera och berätta ifall ni kommer att fira vintersolståndet &
i sådana fall hur?

Tyckte du också om det här inlägget? Så värmer det mitt hjärta att veta det!  Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen <3

Julklappstips & Hur Naturen Kan Förgylla Julen

Nu är det för många ( främst vit-medelklass) tid för en av de stora högtiderna nämligen Julen. Jag ser framemot att träffa min familj, värma mina fötter vid en brasa, känna lukten av julmat, men också

Förgylla Julen med en extra kryddning av Naturen.

Jag vet dock att julen kan vara en svår tid & att detta inlägg baserar sig på att julen är så där idylliskt (som ingen egentligen lyckas uppnå) men hoppas ändå att ni läsare kan ta till er av de tips som kanske går att applicera på just er tillvaro.
Låt oss Börja!

christmas-2991508_960_720.jpg

1)      Julpynta med Naturen:
Jag har skrivit lite Här om att inreda med naturen och hela December månad är verkligen perfekt för att överösa ditt hem med vitmossa (som egentligen är en lav), enris & framförallt ta in den lite citrusluktande granen!

Passa även på att "slänga/dekorera" lite kottar, lingonris & ljung på middagsbordet och skapa den där extra mysiga stämningen. Ett förslag är att även ge julklapparna ( om ni väljer att ha sådana) en dos av natur då jag själv tycker att presentpapper med skrikiga färger och tomtar faktiskt kan ge mig huvudvärk (Någon som håller med?).

En liten uppmaning är att ta hänsyn till Naturen när ni plockar för att se vad som gäller läs vidare Allemansrätten här eller speciellt om Mossa Här

2)      Tid + Natur = Ge bort  en vandring
Vi lever i ett hektiskt samhälle och en av de finaste julklappar att ge en annan person kan vara att ge dem ens Tid!
Enligt flera studier så förbättras våra relationer till varandra i Naturen då det upplevs vara enklare att samtala, komma in på djupare ämnen och även samarbeta i en utomhusmiljö.

Så varför inte kombinera den värdefulla tiden med hälsofrämjande natur genom att ge bort en Vandring. 

Genom att ge bort en vandring så kommer du och dina nära kunna spendera en längre tid med varandra och även uppleva ett unikt äventyr ihop. För en mer lyxigare variant så kan du  "slå in" vandringen i ett exklusivt charterpaket, där allting är förberett och en extra "fin" fika eller exklusiv naturmåltid ingår. Lägg de på en nivå som du vet att mottagaren / mottagarna klarar av och varför inte göra sträckan lite hemlig för att hålla äventyret vid liv.
 

Andas frostig frisk luft. Foto: Vara med Naturen

Andas frostig frisk luft.
Foto: Vara med Naturen

3)      Byt ut Carolas-jul mot återhämtande fågelsång.
Julen kan vara oerhört lugn, rofylld & full av goda smaker men kan också för många bli kaotiskt, full av krav och oaptitlig p.g.a. av stress. Det är många som ska ses, barn som ska vara glada och med stor släkt är det många munnar som ska mättas. Vet du om att de kommer att bli lite stressigt (och att du kommer att spendera mycket tid i "görande") varför inte sätta på fågelsång eller porlande vatten (finns flera varianter på Youtube) i bakgrunden mitt i julstöket. Jag menar det jag tror att det är många som likt mig ganska snabbt tröttnar på julklassikerna.

Genom att spela naturljud så ger du istället din kropp en tidig julklapp där parasympatiska systemet får både blodtryck och kortisolnivåer att stillsamt vaggas till ro.
Mat smakar bättre när den är gjord i stunder av närvaror & harmoni glöm inte det!

4) Frossa I Dina Naturliga Sinnen
Det finns många olika sätt där julen påverkar och aktualiserar känslosamma intryck på våra kroppar. Se därför till att under hela december månad frossa i dina sinnen.  Låt den goda maten sätta alla de 10.000 smaklökar på din tunga till verkstad, använd hela ditt somatosensoriska system, känn värmen från olika kramar, använd luktsinnet och andas in den eldiga doften från brinnande ljus, lyssna på den individuella skörhet som spricker ut i julens alltför höga tonarter, se in i ögonen på de du älskar & slutligen Tacka hela din biologiska kropp för denna närvaro.

Finn Ro eller dans i Skogen.  Foto: Vara med Naturen

Finn Ro eller dans i Skogen.
Foto: Vara med Naturen

5)      Dansa Kring Skogs-Granen.
Ja, visst är det härligt att dansa kring julgranen men man behöver ju inte göra detta inomhus. Ta med hela tjocka släkten eller de som orkar efter all julmat direkt till närmsta skog. Välj där bland oändligheten av träd att dansa er själva igenom. Räven rakar genom skogen, var det inte så sången gick? Bland gran och Tall kan vi alla få plats och finns de inte ytor för ringdansen så varför inte börja en ny tradition med en evigt långdans som slingrar sig över mossa, berg och dal.

Har du som läsare något Juligt Natur Tips? Jag vill höra från er!


Tyckte du om det här inlägget? Så värmer det mitt hjärta att veta det!  Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen <3

Äkta Natur Vs Vår Fantasi?

Ett minne från några dagar i November 2017.

Jag tittar fascinerat på de frusna löven vars skarpa detaljer & lekfulla kontraster får de andra bilderna i Instagram-flödet att blekna. Det är någonting med den gnistrande frosten som "triggar" både min uppskattning & dessvärre en liten avundsjuka. Jag klickar på Gilla Hjärtat och skrollar vidare. Familjemedlemmars äventyr blandas med vännernas fredagskvällar. Ibland väljer jag att Gilla Alla, ibland ingen. Går in på Facebook och möts av nya bilder med magiskt fängslande landskap & vyer.

Naturen i Min Fantasi är Verkligen Magi.

Jag tittar ut genom fönstret. Mascaran som är kvar från gårdagen, irriterar min blick när jag betraktar den gråkalla morgonens tomhet.

Foto: Vara med Naturen

Foto: Vara med Naturen

Samma dag i ett stilrent (fast för kommersiellt för min smak) café i centrala Borås. Jag tjuvlyssnar aktivt (som jag ibland gör) på en konversation om ett resmål upp till Norra Sverige. Det pratas ljudligt om att naturen i norr är något magiskt, något som de ivriga åhörarna aldrig sett maken på förut. Eller vänta! 

Den blonda kvinnan med den goda croissanten verkar veta vad talaren försöker beskriva då hon tydligen varit på "Andra sidan jorden" och upplevt samma sak.  Efter några minuter förstår jag att det är någonting med ljuset att & att luften är extra speciell i De ställen som inte är vår vardag! Fantasierna om magiska naturmiljöer ockuperar mitt sinne när jag gnuggar mig i ögat då mascaran fortfarande irriterar min blick.

Ny dag och Ny morgon, jag traskar ut med mina Gore-tex skor som trots dess vattenskydd börjat läcka in. Jag styr stegen mot min vanliga morgonsträcka men är tvungen att stanna upp mina medelmåttigt, rappa steg. Soluppgångens strålar sprider sig på de ny-frostiga bladen, vinden blåser kyligt mot ett morgontrött ansikte.

Jag kan inte gå vidare! Då naturen utanför min dörr är i Lågor. Dess gnistrande ljus reflekterar & översköljer mig med naturens färger som är dova men ändå så fyllda av energi. Naturen utan för min dörr är magisk. Jag tar upp telefonen. Tar bilder. Spelar in en film när jag ändå är på gång. Hela mitt kreativa jag, brusar till liv och promenaden denna morgon blir ett minne blott.

När mina frusna fingrar av en kopp varmt te, fått tillbaka sin flexibilitet går jag in & studerar bilderna som skapats av mitt kreativa flöde. Jag tittar på bilden på de frusna löven vars skarpa detaljer och lekfulla kontraster är något som den avundsjuka sidan av mig själv länge velat fånga och få kalla min....

Kan inte ett dovt sakta Svajande löv vara en sådant enormt tilldragande dekor?  Foto Vara med Naturen

Kan inte ett dovt sakta Svajande löv vara en sådant enormt tilldragande dekor?
Foto Vara med Naturen

Paus, klarhet och kontakt med mitt inre får mig att stanna upp.
Detta är en otroligt vacker bild men varför är denna bättre än vardagens tomhet?

I dagens moderna liv så är vi vana vid att överösas av fascinerande bilder på vår natur. Dessa är likt många av Vara med Naturens bilder ämnade till att ge inspiration och glädje men frågan är om det inte också bidrar med att skapa stora kontraster till den ”vardagsnatur” som med sin oskyldiga närvaro dagligen välkomnar vår existens.

Jag pratar om "tomhetens"  Natur som inte ger oss stunder av Ahh men som med uppmärksamhet strålar av samma magi. Jag har  nämligen en rädsla att vi människor väldigt enkelt väljer att  skapa fantasier om hur viss Natur är bättre än andra.

Fantasier som tar oss bort från det som är Äkta &
Som tar oss bort ifrån magiken i vår vardagsverklighet...

Fast jag har nog inte tänkt klart kring detta ämne, så tänkte höra mer er läsare? Finns det risker för att fantasin om Naturen blir mer härlig än vår verklighet? Eller är det kanske inte ett problem alls utan att vi behöver fantasin för att få inspiration till att gå ut?

 Jag vill höra från er! Ge mig era tankar, ord och uttryck?

Liknande Inlägg:
Egoism & Naturkontakt - Hur vänder vi trenden?
Att bli Ett med Naturen
Människor är också Natur

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen

Soundscape- Det Är Dags Att Börja Lyssna På Naturen.

Forskningen inom landskapsanalys och hur vi upplever en omgivning har de närmsta åren främst varit baserade på visuella intryck. Detta kan tyckas begränsa vår förmåga att förstå en omgivande miljö då kommunikation och interaktion sker på olika vibrationella nivåer.  Vetenskapen inom Soundscape/ Ljudekologi strävar därför efter en utveckling av alternativa  forskningsmetoder och deras fascinerande tolkningar av miljöer Endast baserat på hur dessa miljöer rent ljudmässigt "låter" är verkligen värda att prata mer allmänt om!

Men först måste jag få bjuda på en inspelning från en tidig oktobermorgon.
Tranornas ängsliga kall får mig alltid att stanna upp och aktivt ta in min verklighet :)

 

I studien av B. Pijanowsk uppmärksammas hur alla typer av interaktioner & händelser bär med sig sitt unika ljud. Vissa är mer uppenbara ex. vägarbetarnas oändliga borrande (ingen kritik ni gör ett fantastiskt jobb =) och vissa är mer subtila, Har ni tänkt på ljudet av ert andetag?

Ljud är i slutändan endast en blandning av vibrationer, vibrationer som dock har en förmåga att skapa musikaliska mästerverk. Jag minns specifikt tillbaka till en stund då jag själv fick närvara under en komplex symfoni skapad av  gräshopparens parningssång, blandat med vindens knarrande träd & vattnets porlande klang. 

Kanske kan du just nu i denna stund också minnas en liknande symfoni ?

&nbsp;Foto: Vara med Naturen

 Foto: Vara med Naturen

Det jag inte visste innan jag började att studera Soundscapes teorier är att hur en omgivning låter är aktivt länkat med hur hälsosamt området är. Genom att studera vilka ljudvågor & vibrationer som existerar i en omgivning (om dessa så är skapade av biologiska organismer insekter, djur (biophony) skapade av naturliga element ex. vatten (geophony eller ljud skapade av människor (anthropophony) ) & studera hur dessa integrerar och samverkar med varandra. Så kan forskare uttyda harmonin och balansen i den specifika omgivning och resultaten i dessa studier är oerhört fängslande.

Visste ni om att de flesta djur (dessvärre inte människan) i symbios med varandra alternerar sina ljudnivåer. Alla fåglar väljer ex, inte att Trudilutta samtidigt utan tillåter olika arter att få just sitt unika ”samtalsutrymme”. Tänk om samma symbios kunde uppenbara sig på olika kontorsmöten?

Resultaten från Soundscapes analyser förtydligar dock  vår mänskliga ignorans! Genom  vår förmåga att orsaka olika ”ljudföroreningar” ex, vid parker tvingas flera arter av fåglar att sjunga mycket högra än de brukar. Vissa klarar av att Trudilutta högre men många kan inte anpassa sig till de höga ljudnivåerna och tvingas därmed att flytta på sig. Vilket för oss människor innebär mindre återhämtande fågelsång i våra parker.

Jag måste erkänna att jag ibland blir helt matt, och funderar på när vi rent strukturellt och förkroppsligat ska inse hur vår påverkan förstör delar av en omvärld som med aktiv samverkan istället skulle kunna verka för vår hälsa.

Foto: Vara med Naturen

Foto: Vara med Naturen

För den som rent teoretiskt vill fördjupa sig i detta verktyg är wfae.net en fantastisk källa för djupgående rapporter och vill du hitta forsknings artiklar har Alnarps universitet aktuella studier inom området.

Tycker även ni ska ta och lyssna ( mycket lyssnande i detta inlägg ) på en intervju med Hildegard Westerkamp som med mycket hjärta förklarar hur ett aktivt lyssnade kan ses som en revolutionerande handling som öppnar upp till en ny sorts kunskap och förkroppsligad samverkan med vår natur och omgivning. 

"Listening will help us reconnect to the environment. If we can understand what listening can do to reconnect us to our environment, we can understand what's happening to our environment."


Har ni som läsare också era egna källor så snälla kommentera och ge mig era tips, kunskaper & uttryck.

Eller så går ni nu ut och själva gör era egna observationer? Hur många Arter & Naturliga element finns just nu i din närhet? Vad kan du lära dig genom att aktivt lyssna på den?

Att lyssna är att stanna upp &
Att lyssna är att aktivt med hela din kropp närvara!

Liknande inlägg:
Låt Naturen Väcka din kropp till Liv
Fraktaler för dig som vill uppleva känslomässig harmoni.

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen <3

Att sitta på en Stubbe, Blunda & Vara fri.

Jag skrattar åt mig själv, då detta är ett inlägg jag länge velat skriva. Lite som att jag hållit inne på en enormt, revolutionerande hemlighet, jag så gärna vill att ni läsare också ska kunna använda i er vardag.
Kanske är dock inte min sprudlande entusiasm så konstigt då tanken om att nu få inspirera till Sittandet På En Stubbe ( ja ni läste rätt =) varit det som på senaste tiden fått mig

Att landa, Att andas & Finna ro när kaoset i hjärnan fått kroppen att krampa.

Foto: Vara med Naturen

Foto: Vara med Naturen

För trots kärleken till livets äventyr så kräver det där livet ibland lite för mycket? Eller?

Speciellt verkar det som att jag samlar upp stress från lite olika moment & När den där "Att göra listan" som jag själv skapat (konstiga galna människa? ) blir mer en press än glädje. När jobbet tagit för mycket energi. När telefonsamtal från olika myndigheter pågår allt för länge. När oron över mina vänner och familj berör och påverkar djupet av mitt hjärta och när bröddegen då samtidigt välts ut av en av mina katter...

Då kommer känslan av att bara behöva syre, utrymme och plats.
Kan ni känna igen er i dessa privilegierade vit medelklass men ändå känslomässigt överväldigande vardagsproblem?

Jag har funderat på varför jag vid dessa tillfällen går och sätter mig På en stubbe, I Skogen, Ensam!

Jag menar, vi har helt funktionella soffor i vårt vardagsrum, dessa är faktiskt rent bekvämlighetsmässigt mycket skönare än just den där stubben & inte alls lika måna om att göra rumpan blöt. Där skulle jag i min fantasibubbla också kunna få tröstande kramar och ord av min snygga, vältränade man =) , samt en kopp värmande te för mina spända och överansträngda axlar !
Men nej, trots fantasins frestande illusion så är det inte till soffan min kropp vill gå utan de gröna, utslitna stövlarna åker på för....  

Jag vill sitta på en stubbe, blunda och va´ fri, och låta solens strålar fylla mig med liv.

Som Petra Nordqvist så trallande sjunger i mina nu avslappnade öron.

Kanske handlar det om känslan av frihet, om att kunna sjunka in och prata med endast tystnaden som inte kan komma med några tröstande ord. Vara själv med sina tankar och inte göra något speciellt med dem utan bara låta de få snurra runt i hjärnan tills att de tappar kraft och inte orkar snurra mer… När tankarna sedan tappat fart finner jag även det tomrum som behövs för att objektivt studera  mitt subjektiva liv. Jag börjar för varje andetag få en klarare bild, se sammanhang & inse hur jag kan ändra och bryta ohälsosamma strukturer samt lösa eventuella problem.

Foto: Vara med Naturen

Foto: Vara med Naturen

I en artikel om ledarskap berättar Erik Granqvist verkstadschef på Scania

"Jag brukar säga att jag sätter mig på min stubbe, säger han. Två gånger om dagen försöker jag hitta tid då jag sitter ner och funderar över vad som hänt och vad som behöver ske i morgon för att teamet ska kunna fortsätta prestera."

Kanske är Eriks "Stubbe" i denna artikel mest en metafor men tiden och utrymmet till reflektion är nödvändig och skapas enligt vetenskapen när vi befinner oss i en miljö med utrymme och "space".

Så kära läsare, jag vet att många av er kanske har långt till närmsta stubbe, och att stubben i detta inlägg mest är en metafor. Men jag tycker om er =) och jag hoppas att jag kan inspirera er till att hitta en utomhus plats i din närhet där du kan få tid att bara vara och låta de där evigt spinnande tankarna i huvudet förlora kraft. Det tror jag vi alla mår bra av!

Liknande Inlägg:
Att Aktivt Närvara Med Månens Reflekterande Ljus
Lär Känna Trädens Rynkor
Att Få Gråta Med En Skog Som Alltid Lyssnar

Har du som läsare något ställe dit du brukar gå för att rensa tankarna? Jag vill höra från er!
Gillade du också det här inlägget? Så värmer det mitt hjärta att veta det!  Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen <3

Låt Naturen Väcka Din Kropp Till Liv

Under mina föreläsningar så burkar jag börja med att påminna deltagarna om att Naturen inte bara finns runt omkring oss i form av kvittrande fågelsång, porlande bäckar och reflektionsbringande vyer utan även är med oss dagligen inom våra kroppar. Uttalandet skapar ofta en stund av tystnad då denna information i en samtid av produktion och effektivitetsmål är bortglömd kunskap och minnet om vår inre natur, inte lika självklar.  

Deltagarna reflekterar över hur stress  gjort att de sluter in sig i en värld där sinnena stängts av och där synen blivit allt mer centrerad. Maten tappar smak och mer salt behövs. Den moderna människan upplever sig inte längre behöva kroppens naturliga funktioner då dagen är fylld av ”viktigare” mer verksamma mål. Vetenskapen stödjer reflektionerna och beskriver hur vi idag spenderar allt mer av vår tid i miljöer som inte stimulerar våra sinnen utan tvärt om gör att vi stänger av dem :(

" Now today we’re not interacting with the environment and we’re in very polluted places "
Dr Kara Hoover, University of Durham

Utan aktiv interaktion med naturen inom våra kroppar verkar vi dessvärre dag för dag, glömma av de fantastiska biologiska funktioner som finns inom oss. De processer som faktiskt gör att livets små ögonblick, när den där kramen värmer lite extra eller när maten smakar speciell gott, ja blir till Vardagens Guld Kant!!

Foto: Vara med Naturen

Foto: Vara med Naturen

Kanske är det också dags för en snabb påminnelse och lite Biologi-Info om vad det är för sinnen jag här sitter och filosoferar om?

Den klassiska definitionen är att våra mänskliga kroppar besitter Fem olika sinnen – Synen, Lukten, Smaken, Hörseln & Känseln – som alla riktade mot vår yttre och inre omgivning. Dessutom har vi balans- och kroppssinnet, som talar om var vi befinner oss i förhållande till omgivningen. Så att vi vet vart våra fötter är, och om vi har vår mun öppen eller stängd =)

Den klassiska definitionen upplevs enligt mer moderna studier som ganska snäv och utforskandet av kroppens olika förmågor är en ständig vetenskaplig och folklig diskussion. För vi är alla individuella i våra sinnens förmåga. Vi är alla inte lika och kanske är just min och din upplevelse unik. Debatterna om de sjätte sinnet ( Extrasensorisk perception) fascinerar mig när jag i Naturen stöter på känslor som är svåra att beskriva och sätta ord på. Våra sinnen i dess förmågor är verkligen värda vår uppmärksamhet & efter att nu i några månader detaljerat, sträckläst George Mathers extremt fördjupande bok " Foundations of Sensations and Perception" så inser jag med tacksamhet & nyfikenhet kroppens fascinerande kapaciteter.

Foto: Vara med Naturen

Foto: Vara med Naturen

Våra sinnen öppnar upp till möjligheten att tolka, ge respons på stimuli samt att samspela med oss själva och vår omgivning utan verbal kommunikation. Genom en nära kontakt med vår inre natur så skapas kunskap som i dess form blir till djup bevarade minnen. Låt oss aldrig förlora dessa förmågor för trots att  Vetenskapens magiska skicklighet med att objektifiera vår verklighet till kunskap kan den dessvärre inte erbjuda liknande förkroppsligande fakta.

Statistik visar att det moderna livet utövas allt mer i städer och inomhusmiljöer som hämmar våra sinnen, som redan är överfyllda med olika ockuperande tankar & måsten. Att gå till en park, sätta sig vid havet, eller promenera till en mossig skog kan därför vara omgivningen vi människor behöver för att åter trigga igång de resurser som våra kroppar rent biologiskt bär med sig.Som en av deltagarna med ett finurligt ansiktsuttryck på föreläsningen här om dagen sa:

- ” Kontakten med våra kroppar är ju som en genväg direkt in i den vilda naturen”.

Jag kunde bara nicka och hålla med, våra sinnen är magnifika och låt oss aldrig glömma dessa!  

Tips på övningar i Naturen & Liknande inlägg:
En medveten promenad. Kroppsnärvaro, Fokus & Nyfikenhet
Vad betyder Naturens symboler för dig?
Lär känna Vattnet. Förnimmelser, Kroppsnärvaro & Uppskattning
 

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen <3

Bob Doppelt: Egoism & naturkontakt, hur vänder vi trenden?

Hälsa och välmående är heta potatisar (älskar det uttrycket) i både media, internet och för att inte tala om i diskussionerna kring middagsbordet. Vi mixtrar med dieter och träningsscheman för att bli starkare, friskare & aldrig har det varit viktigare än att just, Må Bra!!!
Trots detta stora fokus på just välmående visar statistik från Folkhälsomyndigheten 2017 att både psykisk ohälsa samt fetma ökar och går allt längre ner i åldrarna.

Vi fokuserar mer än någonsin på hälsa men är allt mer olyckliga.

Vad är det vi gör för fel?

Bild från me.-to-we-org.

Bild från me.-to-we-org.

Bob Doppelt har i böcker och artiklar byggt upp teorin om att det är det västerländska individualismen och egoismen som är boven i dramat. Vi koncentrerar helt enkelt för mycket på oss själva & jaget och därmed alldeles för lite på hur detta jag också är en del av en mycket större helhet.

Fenomenet börjar nu bli allt tydligare även i relation till naturkontakt där man ex. i en Artikel i tidningen Vogue hänvisar till att vi nu ska resa till exotiska naturmiljöer då vetenskapen visar att just naturen gör oss lyckligare.Att vi samtidigt förstör denna natur och därmed oss själva genom ett aktivt flygplansresande Har Vogue självklart inte tagit upp!

I artiklar som denna blir det tydligt att vi begränsar våra olika processer mot hälsa och välmående igenom en konstruktion och illusion av egoism. Vi måste vakna upp och inse att vi kan inte uppnå vår egna ultimata hälsoutopi om vi samtidigt i våra handlingar försämrar hälsan för den helhet som denna utopi ska existera i.

Vara med Naturen har därför tagit kontakt med Bob Doppelt som i detta inlägg (med vår översättning) förklarar hur vi genom fem enkla och konkreta åtaganden kan bryta detta destruktiva tankemönster och istället utgå ifrån en holistisk hälsa som omfamnar ett helhetsperspektiv.

Jag är redo, Är du?

1. Se De System Som Du Är En Aktiv Del Av.
Doppelt vill att vi börjar med att inse att vårat liv och vår hälsa existerar i flera olika system.För att göra detta tydligt kan vi börja med att uppmärksamma hur något så essentiellt som vårt behov av syre inte ägs av oss själva personligen utan delas med många andra levande organismer på vår jord. Om dessa andra organismer mår dåligt så kommer därför vi själva att må sämre.

Vi kan också studera hur vårt jag ofta är en del av en familj, en vänskapsgrupp eller någon annan typ av gemenskap och hur just dessa gruppers välmående därmed per automatik påverkar vårt egna.Genom denna insikt så inser vi att vi inte bara kan fokusera på vår egna hälsa utan att vi också ödmjukt måste styra våra intentioner till att värna om alla de system som vårt liv påverkas och är beroende av.

  2.  Lev Livet Efter Lagen Om Orsak & Effekt:
Efter ovanstående förståelse föreslår Doppelt att vi senare på en detaljnivå går in i våra individuella handlingar och tar ansvar för dessa.För att förtydliga hur handlingarna påverkar systemet så skriv ner en aktion ex. att ta bilen till ett naturreservat. Studera sedan vad detta får för konsekvenser för dig genom att du ex. får uppleva härliga naturstunder men se även hur ditt resande påverkar den yttre miljön genom ex. miljöförstöring.

Detta är inte för att skuldbelägga utan bara syftar till att mer förtydliga vilka handlingar som faktiskt är värda konsekvenserna. Övningen går också att relatera till flera andra situationer där vi genom en sådan reflektion kan styra våra handlingar så att dessa tjänar ett större syfte än bara vårt egna.

IMG_20171017_144507.jpg

3. Utgå Från Universell Etik & Moral.
Just denna tredje punkt kan vara svår att sätta fingret på och Doppelt föreslår därför att vi deltar i en övning där vi som världsledande får i uppgift att fördela och besluta om alla ekonomiska, sociala och miljörelevanta förhållanden.

Låter fantastiskt eller hur?

Vi alla har väl någon gång drömt om att få bestämma och styra världen i rätt riktning. Det är dock en liten hållhake i denna övning. Du ska fatta alla dessa stora universella beslut utan att själv veta vilken status, nationalitet, klass, grupp, djurart, växt osv du själv tillhör. Vad gör du nu?  Vilka moraliska & etiska sanningar tycker du ska styra ditt och alla andras agerande.

4. Ta Ansvar För Din Makt.
Doppelt menar på att det finns en moralisk princip som säger att ”De som har mer makt än andra också ska ta mer ansvar”. Det är lätt att utifrån individualismen tro att vi endast har ansvar för vårt egna liv men Doppelt anser att vi bör kräva mycket mer av oss själva.Är du ex. född i en västerländsk kultur så har du också per automatik mer makt än övriga grupper i samhället och du ska därför använda denna makt på bästa sätt.

Detta kan te sig som att verka som en positiv kraft för människor och grupper som inte har samma privilegierade position som du själv. Vi ska aktivt fråga oss själva vilka övriga delar i vårt liv kan vi utifrån vår position hjälpa till att stötta.

5. Välj Ditt Öde.
Jag tror faktiskt att denna rubrik talar för sig själv men det som Doppelt ändå vill förtydliga är att det inte finns några rätt eller fel i detta liv utan bara olika val. Det han slutligen uppmanar till är ändå ett liv som utgår ifrån en större reflektion och en större förståelse för hur våra unika liv likt vågor i vattnet påverkar allt annat liv på vår planet.

Vi väljer alltså själva vad vi ska göra! Så nu kommer frågan,

Hur blir naturen en del av ditt liv?

För mer information om Bob Doppelts arbete gå in på hemsidan: www.me-to-we.org

Liknande inlägg:
Henrik Hallgren: Människor är också natur
Nes Wisker: Naturen kräver mer än Whiskey & Choklad
Emma Marris: Naturen finns överallt

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen