Mina bästa Life Hacks i Naturen

Livsknep, husmorstips eller det mer trendiga Life hacks är praktiska råd som ska göra din vardag lite enklare. Det handlar inte om revolutionerande upptäckter som förändrar våra liv, utan mer vanliga saker som, jag själv faktiskt

- Fryser in ingefäran direkt! Möglar aldrig & går att riva utan massa slabb

Som sagt Life Hacks kan vara simpla fast ändå, Aha-upptäckter som gör livet lite smidigare.

Men hur är det i Naturen, finns det vissa saker som gör livet enklare även där?

I vardagen försöker jag hålla min relation till naturen så okomplicerad som möjligt, men när vi ska ut på Flerdagars-äventyr är det vissa saker som alltid går på rutin.

Skickar med lite bilder från vår resa till Färöarna som satte mycket av
Vårt tålamod & Life Hacks på prov !

P1000287.JPG
P1000308.JPG

Planering och packning dagen innan. Finns inget tråkigare än att börja en resa ut i naturen med att stressa iväg på morgonen. Helt plötsligt försvinner all typ av vett, ska regnjackan med eller inte? Älskar jag ens min partner? Haha vi alla har nog våra idéer om vad stress kan skapa. 

Vi packar därför alltid dagen innan och ibland kan vi ha förberett oss i veckor med diverse matplaneringar. Tänker att de som har barn nog verkligen  förstår hur mycket faktiskt förberedelse  struktur spelar roll för det slutliga resultatet.

Dela upp de dagliga sysslorna och rutinerna. Om jag vandrar med min partner så har vi i lägret olika uppgifter. Vissa saker har skett genomen en automatisk uppdelning, då vi har olika talanger men vissa saker har vi även övat in för mer extrema väder osv. Ett exempel på detta är att vi har en rutin på hur vi ska sätta upp vårt tält så snabbt & effektivt som möjligt. Likt två militärer är vi på så vis Alltid Redo!

Alltid lite extra värme. Detta är en personlig Life hack då jag kan bli extremt kall om både händer och fötter. Detta gör mig enormt stel, och kan ibland innebära förlust av känsel. Genom att veta om mina specifika "svagheter" ser jag alltid till att ha vantar, kanske en bandana, och extra sockar. Spelar faktiskt ingen roll om jag vet att vi bara ska vara ute i två dagar.

För mig får värmen gärna väga lite extra i ryggsäcken.

P1000581.JPG
P1000561.JPG

Tändstål, tändstickor & lite näver i plastpåse. Okej, jag vet att tändstålet egentligen är vattensäkert och att ja, det går självklart (alla ni bushcrafters där ute) att göra eld med flinta. Dock, är det för mig en slags trygghet att veta att jag alltid har tillgång till eld. Det finns nämligen tillfällen där värmen är essentiell och maten lika så. Att veta att få igång en brasa eller tända stormköket för det mesta är en enkel & snabb process, är för mig ovärderligt.

Stäng av telefonen. Ni skulle kunna tro att detta tips baserar sig på att jag vill kunna njuta av naturen i ensamhet, avkopplad från samhället. Stämmer, men inte hela sanningen. Orsaken till att vi ofta stänger av telefonen är att vi faktiskt vill kunna använda den när vi absolut behöver den. Telefoner går som ni alla vet på batteri och många gånger har nödvändig GPS räddat våra vilsna, fjällvandrande själar. Även att boka vandringsstugor eller kunna skicka meddelande till nära och kära är enormt värdefullt och går endast om telefonen inte är urladdad.

P1000192.JPG
P1000259.JPG

Finns som ni förstår fler småsaker som vi alltid gör både innan och under längre tid i naturen...

Men nu vill jag höra ifrån er! Har ni några tips som gör att naturupplevelsen går enklare och smidigare?

Tänker att jag skulle kunna samla alla era kommentarer och göra ett ännu längre inlägg om just detta!

Liknande inlägg:
Bucketlist Àla Naturkontakt.
Road-trip till höstens natur.
En Natt i Naturen.

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen

Naturens Brev – För dig som vill Öka & Fördjupa Din Naturkontakt

Nu är det äntligen dags för mig att Bjuda in till hemsidans egna VIP- klubb.
Genom att du som läsare skickar in din e-mejl adress får du HELT GRATIS ta del av Vara med Naturens: Brev

Vara med Naturens: Brev
finns i spalten till höger eller längst ner på denna sida

Jag är så taggad inför denna satsning som riktar sig till er läsare som är intresserade av

-Ett Personligt samtal med Exklusivt material
för Ökad & Fördjupad Naturnärvaro i just Din Vardag!

5 orsaker till varför jag väljer att börja med Vara med Naturens: Brev

Vara med naturens Brev

1) Så att ni läsare kan få möjlighet att kommunicera med mig på ett djupare plan. Jag har under år 2017 fått många privata mejl vilket tyder på att flera av er läsare inte känner sig så bekväma med att skriva ner sina reflektioner och starta ett samtal på en öppen kanal. Jag har full förståelse för detta och hoppas att ni med mer intima e-mejl kan känna er trygga med att inte hela internetvärlden behöver ta del av era tankar och vi kan fortsätta ett mer personligt samtal.

2) Så att jag som skapare av Vara med Naturen också får ett utrymme till att vara mer personlig. Varje gång, YES jag menar varje gång jag trycker på ”publiceringsknappen” för att göra ett inlägg på denna blogg så tycker en del av mig att det är lite jobbigt. Att använda mig av en blogg för att förmedla mitt unika uttryck är faktiskt skit skrämmande (ursäkta min svenska)!

Detta gör att jag väljer att inte dela med mig av mer fördjupade känslor och tankar då jag helt enkelt är för skör för att hantera just sådana diskussioner. Jag tror att mejl som inte går ut till alla, utan de som faktiskt är intresserade kommer att hjälpa mig att möta dessa rädslor och därmed också göra att jag kan bjuda på mer av mig själv och min kunskap.

vara med naturens brev

3)  Så att jag kan dela med mig av exklusivt material: Som en fortsättning på punkt 1 & 2 har jag nämligen en vilja att kunna dela med mig av mer exklusivt innehåll. Jag vill kunna inspirera med material kring mina hjärtefrågor och fördjupa mig i teman som berör

Vår mänskliga samhörighet med Naturen, Hälsa i samvaro med naturen men även praktiska tips på naturkontakt i vardagen . Jag hoppas även att kunna testa och använda mig av andra kreativa uttryck som video och ljud och genom Vara med Naturen: Brev får ni läsare VIP-Läsare första tjing!

 Skriv in Din e-mejl adress i spalten till höger
eller längst ner på denna sida

4) Så att Ni trogna läsare ska kunna påverka hemsidan samt hur jag jobbar med mina andra uppdrag. Utifrån era kommentarer har jag lärt mig så mycket och jag vill att era ord även ska kunna influera praxis och därmed kunna påverka innehållet i mitt budskap. Vi människor jobbar nämligen både mest och bäst i grupp och min intention med Vara med Naturen har aldrig varit att det ska vara ett individuellt projekt.

Kunskap är inte något som finns utan skapas i samverkan och interaktion med andra och jag vill att just din röst ska kunna skapa nya möjligheter för att Vara med Naturens budskap ska få växa.

vara med naturens Brev.

5) Så att vi tillsammans kan förändra Världen! Kanske låter lite naivt men målet med Vara med Naturen har alltid varit att sprida budskapet om hur viktigt vår samvaro med naturen är för vår överlevnad till Allmänheten. Vi lever nämligen i en kultur som tar oss längre och längre ifrån vårt biologiska ursprung och faktum är att vi varit så effektiva att vi glömt av vad som inom oss är äkta.

Genom att öka samverkan med er läsare, hoppas jag att vi tillsammans på ett övergripande plan också ska kunna påverka och förändra de samhälleliga strukturer som nu råder.

För Vi Behöver Naturen & Naturen behöver oss!

Som sagt! Jag är så taggad inför denna extra satsning och jag hoppas att ni är redo att följa med mig på en resa till att komma närmare varandra men även vår Natur.

Första brevet kommer att komma ut den 30 Januari och kommer sedan att skickas i slutet av varje månad. Vet du någon som är intresserad av mejl angående hur de kan Öka & Fördjupa vår Relation med Naturen dela då detta inlägg så att vi tillsammans kan skapa en så bred och intressant grupp som möjligt!

Tack för att ni finns!

"Sit-spot"- Upptäck Naturen i din vardag

Som uppföljning på inlägget om mitt Nyårslöfte, går att läsa HÄR, där jag beskriver hur jag vill bli bättre på att upptäcka naturen i min vardag, så har jag valt att introducera en ny "Sit spot" vana.

Sit-spot tänker du? Vad är nu detta?

DSC_0150.JPG

Jo, en sit-spot är inget eget påhitt, utan själva praxis härstammar från amerikanska ursprungs traditioner där det var vanligt att människorna hade ett ställe i naturen som det återkommande valde att gå till, för att i närvaro, observera naturens olika rörelser. Du kan läsa mer om att introducera Sit-Spot som en vana Här.

Det handlar alltså om att välja ut ut en plats nära ens bostad och
göra det till en vana att gå dit & sätta sig en stund. (Låter ju inte allt för svårt?)

Att återkomma till samma plats gör att du börjar observera enkla förändringar och ger dig tillfälle att uppskatta de processer som pågår dagligen i vår Natur. Det kan handla om att uppmärksamma nya arter under året eller att upptäcka att just busken bredvid dig har två olika typer av blad.

För att skapa fokus brukar jag själv använda mig av mina sinnen. Det är alltid fascinerande att höra träden knaka och uppleva hur en fuktig vindpust får håren att resa sig på min kind.

Beroende på vilken tidpunkt under dagen så kommer du också märka att naturen skiftar i sitt uttryck.

Det är dags att vi börjar komma närmare naturen som existerar i vår närhet, då även vetenskapen pekar på hur en sådan relation främjar känslor av att vara en del naturen och även gör oss mer måna om att vilja skydda den.

En Sit-spot kan också fungera som en ankare i ett stressat liv, och en god vana att Aktivt Välja Vilan som jag skrivit om Här.

En Formidable Idé! kan vara att i skriva ner dina observationer vilket gör att du kan gå tillbaka och jämföra olika veckor samt år och därmed skapa din egen naturkalender. Jag har ofta med mig min telefon och har skapat olika anteckningar på denna, som sedan ska sammanställas i slutet av året. (OBS! Jag gör detta i slutet när jag är redo att lämna min Sit-Spot, detta är inte en stilla Facebook stund ☺)

2 (9).jpg

Krångla Inte Till Det! Utan vid val av Sit-spot tag ett ställe som du vet att du har nära & som du kommer att besöka. Platsen kan därför variera från din balkong, den närmsta skogsdungen eller varför inte sätta ditt namn på Stolen i lunchrummet som blickar ut genom bakgården.

Det enda som faktiskt krävs är att det finns natur att observera och att du känner att platsen är säker nog för att kunna släppa alla andra måsten & tankar!

Har du svårt att finna motivation? Varför inte "dela" din sit-spot med andra. Det är alltid fängslande att ta del av  vad andra lägger märke till, och kan också göra att ni tillsammans skapar en gemensam vana och stunder för reflektion.

Det är så häftigt att se Naturen smälta

2 (20).JPG

Engagera barn till att skapa sin egna Sit-Spot. Då övningen förbättrar barnens observations förmåga och gör att de växer i både självförtroende och relation med naturen. Vissa barn kanske dock finner det svårt att sitta stilla under en längre period men då går det det bra att anpassa övningen och eventuellt introducera någon typ av aktivitet. För mer information om detta läs HÄR.

Låt 2018 bli Året där Naturen som Existerar utan för just
Din Dörr bli den som Värdesätts.

Men nu vill jag höra från er, är det någon av er som redan kanske har en slags "Sit-Spot" dit ni har som vana att gå och observerar naturens förändringar? Eller är ni nyfikna att tillsammans med mig börja?

Liknande Inlägg:
Lär känna Trädens Rynkor
Vad betyder Naturens symboler för Dig?
Naturkontakt för den Upptagna Människan

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen

I Mellandagarna - Våga Välja Vilan!

Känner du likt jag att det kan vara svårt att under mellandagarna våga välja vilan?

Livet ger en inte automatiskt tillåtelse till att bara stanna upp och många av oss befinner oss i ett ständigt brusande vattenfall av olika göranden och intryck. Ja menar, är det inte jobb, relationer eller den där vibrerande telefonen, så är det den tjattrande "personen" (som lever i våra huvud) som hojtar efter uppmärksamhet. 

Vår relation till ordet vila är också väldigt bakvänt. Under utsatt viloperiod (så som nu under mellandagarna) förväntas vi ändå "Hålla Låda" eller i alla fall börja ett nytt slags sidoprojekt.

DSC_0152.JPG

Katrin sätter ord på vår oförmåga att vila HÄR och skriver att människor nu för tiden, faktiskt inte vet hur man gör.
Jag kan inte mer än att hålla med.

För Vad Innebär Det Egentligen Att Vila?

Ett inlägg i Överlevnadsguiden.se får mig att reflektera över hur svårt det är för oss idag att välja vilan då vi är vana vid att befinna oss i ett konstant & invant stressmönster. Kortisolet som så glatt, under veckor pumpat runt i våra kroppar gör att vi inte ens märker att vi faktiskt behöver vila . Kortisolet gör också att våra kroppar har en förmåga att inte riktigt "Gilla" vilan utan istället får oss att protestera högljutt när vi försöker oss på någon typ av passivitet.

Vila? Det behöver väl inte jag?

Jo, "Dessvärre" är det så att ALLA människor rent biologiskt är i behov av återhämtning för att orka. Våra kroppar är nämligen inte gjorda för att befinna sig i inomhus miljöer fulla av konstanta intryck eller modern kultur full av effektivitet. Dessa gör nämligen att våra kroppars sympatiska-nervsystemet och känslor av Kamp & Flykt aktiveras och lever vi med dessa under en lång tid är det en fara för våra liv.

För det går nämligen att totalt bränna ut sig själv och sin hjärna av stress och hela samhället behöver därför bli medveten om att Vila inte kan komma automatiskt. Istället är vilan ett aktivt val som handlar om att vi måste söka oss till andra omgivningar, som istället triggar igång det Parasympatiska-systemets naturliga botemedel med dess återhämtande känsla av Lugn & Ro.

DSC_0156.JPG

Ett råd till alla er läsare som under dessa mellandagar fightas med just en oförmåga till att vila är därför att försöka komma i kontakt med någon typ av natur.

Inomhus miljöer är nämligen inte optimala för återhämtning, då de består av mycket brus (kan du höra vibrationerna från kylskåpet) och fladdrande stimulus ( det artificiella ljuset gör oss ingen nytta). Intrycken som naturen ger oss är mer enkla för våra hjärnor att tolka, jag har skrivit mer om det HÄR. Flera vetenskapliga studier bevisar också hur både blodtryck, kortisolnivåer och upplevda stressnivåer minskar för människor som spenderar mer tid i naturen.

Äntligen har vi därför modern forskning som bekräftar att naturen är en bättre miljö för återhämtning och dit vi bör söka oss om vi vill ge våra "jultrötta" kroppar en ärlig chans.

Jag har nämnt i Tidigare inlägg om Naturens förmåga att skapa andrum men det känns som att jag måste nämna detta igen då som sagt,

Vilan inte kan komma genom konstant uppkoppling!

DSC_0158.JPG

Så även fast du känner att det just nu är en lång sträcka ifrån ditt horisontella, Aladdin ätande, digitalt uppkopplade läge. Så försök att bryta gamla vanor och ta dig ut till en miljö gjord för återhämtning, om så bara under en liten stund.

Men nu vill jag höra från er vad är just din relation till ordet Vila? Tycker du också att det kan vara svårt att rent praktiskt göra?

Relaterade inlägg:
Att aktivt närvara med Månens reflekterande ljus
En Medveten promenad
Att få gråta med en skog som alltid lyssnar.

Gillade du också det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det!  Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen <3

Vintersolståndet. Missa Inte Årets Viktigaste Julfest

Speciellt veckan innan jul kan jag ifrågasätta vad vi människor håller på med egentligen?
Det är hets på julklappar, krav från sociala medier och ibland undrar jag om vi helt glömt av vad vi egentligen firar?  

Eller vet du de?
Jag menar en stor andel av den svenska befolkningen är faktiskt inte kristna. Julen är därför en högtid som generation efter generation får existera utan att för många innehålla ett genuint & äkta budskap.

Är du likt jag, redo att behålla julen men vill förgylla den med en djupare innebörd & en naturlig historisk förankring? Då tycker jag att du ska medverka på Årets Viktigaste Julfest som äger rum på Torsdag denna vecka.

För just den 21 december klockan 17.28 (om min faktakälla är korrekt ) så inträffar det efterlängtade vintersolståndet. Detta är dagen då jordaxelns norra del lutar sig som mest bort från solen, vilket medför att det norra halvklotet (alltså vi) får sin kortaste dag och därmed även sin längsta natt.

Årets viktigaste julfest

Men sedan vänder det!

För likt många andra fascinerande system i våra liv så finns det i naturen en symbios mellan mörker och ljus. Efter den 21 december så återtar därmed det Livsviktiga ljuset sin styrka och dagarna blir per automatik längre och nätterna kortare. Äntligen! kan jag själv känna då hela min kropp suktar efter D-Vitamin. Så ett ypperligt tillfälle att

Korka upp Champagnen för detta är årets Viktigaste julfest & 
allt värt att fira!

För visst kan jag tycka att julen bör handla om så mycket mer än bara julklappar och stress. Att uppvakta och fira naturens återhämtande rytmer & det faktum att vi människor får vara med om ett nytt år av ljus är ska därför inte i all hets glömmas av.

För mig handlar det om att gå tillbaka till våra rötter och inse att vi är varelser som är beroende av vår planet och behöver både dess mörker och dess ljus för att överleva.

Så ta med den goda Glöggen ut i den mörka vinterkylan och gör just denna kväll lite extra speciell!
Jag lovar dig att du inte kommer att vara ensam, då många andra kulturer över hela vår jord tillsammans med dig (fast under andra tidsförhållanden) firar just samma unika process!

Årets-viktigaste-julfest

En väldigt bra sak om du/ni inte har firat Vintersolståndet tidigare är också att det faktiskt blir upp till dig eller din familj att göra det på just ert sätt! Det kan vara något så ypperligt enkelt som att tillsammans tända ett ljus tillsammans eller bara för sig själv rikta extra tacksamhet mot vår planet under denna stund. Det kan också vara en stund för reflektion & samtal om varför denna period är grundläggande för oss och hur mörker och ljus påverkar vår vardag & vårt sätt att leva….

Eller varför inte bara Go helt Bananaz!

Korka upp Champagnen, sätt på Bästa musiken &
Dansa till att just Våra unika liv stöds av ett Naturligt vibrerande & Symbiotiskt system som Varje Dag gör det allt Värt att fira!

Söker du likasinnade festprissar så gå in på Vintersolståndet.se en sida som vill få dig att börja festa!

Fast först vill jag höra från er? Kommentera och berätta ifall ni kommer att fira vintersolståndet &
i sådana fall hur?

Tyckte du också om det här inlägget? Så värmer det mitt hjärta att veta det!  Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen <3

Julklappstips & Hur Naturen Kan Förgylla Julen

Nu är det för många ( främst vit-medelklass) tid för en av de stora högtiderna nämligen Julen. Jag ser framemot att träffa min familj, värma mina fötter vid en brasa, känna lukten av julmat, men också

Förgylla Julen med en extra kryddning av Naturen.

Jag vet dock att julen kan vara en svår tid & att detta inlägg baserar sig på att julen är så där idylliskt (som ingen egentligen lyckas uppnå) men hoppas ändå att ni läsare kan ta till er av de tips som kanske går att applicera på just er tillvaro.
Låt oss Börja!

christmas-2991508_960_720.jpg

1)      Julpynta med Naturen:
Jag har skrivit lite Här om att inreda med naturen och hela December månad är verkligen perfekt för att överösa ditt hem med vitmossa (som egentligen är en lav), enris & framförallt ta in den lite citrusluktande granen!

Passa även på att "slänga/dekorera" lite kottar, lingonris & ljung på middagsbordet och skapa den där extra mysiga stämningen. Ett förslag är att även ge julklapparna ( om ni väljer att ha sådana) en dos av natur då jag själv tycker att presentpapper med skrikiga färger och tomtar faktiskt kan ge mig huvudvärk (Någon som håller med?).

En liten uppmaning är att ta hänsyn till Naturen när ni plockar för att se vad som gäller läs vidare Allemansrätten här eller speciellt om Mossa Här

2)      Tid + Natur = Ge bort  en vandring
Vi lever i ett hektiskt samhälle och en av de finaste julklappar att ge en annan person kan vara att ge dem ens Tid!
Enligt flera studier så förbättras våra relationer till varandra i Naturen då det upplevs vara enklare att samtala, komma in på djupare ämnen och även samarbeta i en utomhusmiljö.

Så varför inte kombinera den värdefulla tiden med hälsofrämjande natur genom att ge bort en Vandring. 

Genom att ge bort en vandring så kommer du och dina nära kunna spendera en längre tid med varandra och även uppleva ett unikt äventyr ihop. För en mer lyxigare variant så kan du  "slå in" vandringen i ett exklusivt charterpaket, där allting är förberett och en extra "fin" fika eller exklusiv naturmåltid ingår. Lägg de på en nivå som du vet att mottagaren / mottagarna klarar av och varför inte göra sträckan lite hemlig för att hålla äventyret vid liv.
 

Andas frostig frisk luft. Foto: Vara med Naturen

Andas frostig frisk luft.
Foto: Vara med Naturen

3)      Byt ut Carolas-jul mot återhämtande fågelsång.
Julen kan vara oerhört lugn, rofylld & full av goda smaker men kan också för många bli kaotiskt, full av krav och oaptitlig p.g.a. av stress. Det är många som ska ses, barn som ska vara glada och med stor släkt är det många munnar som ska mättas. Vet du om att de kommer att bli lite stressigt (och att du kommer att spendera mycket tid i "görande") varför inte sätta på fågelsång eller porlande vatten (finns flera varianter på Youtube) i bakgrunden mitt i julstöket. Jag menar det jag tror att det är många som likt mig ganska snabbt tröttnar på julklassikerna.

Genom att spela naturljud så ger du istället din kropp en tidig julklapp där parasympatiska systemet får både blodtryck och kortisolnivåer att stillsamt vaggas till ro.
Mat smakar bättre när den är gjord i stunder av närvaror & harmoni glöm inte det!

4) Frossa I Dina Naturliga Sinnen
Det finns många olika sätt där julen påverkar och aktualiserar känslosamma intryck på våra kroppar. Se därför till att under hela december månad frossa i dina sinnen.  Låt den goda maten sätta alla de 10.000 smaklökar på din tunga till verkstad, använd hela ditt somatosensoriska system, känn värmen från olika kramar, använd luktsinnet och andas in den eldiga doften från brinnande ljus, lyssna på den individuella skörhet som spricker ut i julens alltför höga tonarter, se in i ögonen på de du älskar & slutligen Tacka hela din biologiska kropp för denna närvaro.

Finn Ro eller dans i Skogen.  Foto: Vara med Naturen

Finn Ro eller dans i Skogen.
Foto: Vara med Naturen

5)      Dansa Kring Skogs-Granen.
Ja, visst är det härligt att dansa kring julgranen men man behöver ju inte göra detta inomhus. Ta med hela tjocka släkten eller de som orkar efter all julmat direkt till närmsta skog. Välj där bland oändligheten av träd att dansa er själva igenom. Räven rakar genom skogen, var det inte så sången gick? Bland gran och Tall kan vi alla få plats och finns de inte ytor för ringdansen så varför inte börja en ny tradition med en evigt långdans som slingrar sig över mossa, berg och dal.

Har du som läsare något Juligt Natur Tips? Jag vill höra från er!


Tyckte du om det här inlägget? Så värmer det mitt hjärta att veta det!  Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen <3

Att sitta på en Stubbe, Blunda & Vara fri.

Jag skrattar åt mig själv, då detta är ett inlägg jag länge velat skriva. Lite som att jag hållit inne på en enormt, revolutionerande hemlighet, jag så gärna vill att ni läsare också ska kunna använda i er vardag.
Kanske är dock inte min sprudlande entusiasm så konstigt då tanken om att nu få inspirera till Sittandet På En Stubbe ( ja ni läste rätt =) varit det som på senaste tiden fått mig

Att landa, Att andas & Finna ro när kaoset i hjärnan fått kroppen att krampa.

Foto: Vara med Naturen

Foto: Vara med Naturen

För trots kärleken till livets äventyr så kräver det där livet ibland lite för mycket? Eller?

Speciellt verkar det som att jag samlar upp stress från lite olika moment & När den där "Att göra listan" som jag själv skapat (konstiga galna människa? ) blir mer en press än glädje. När jobbet tagit för mycket energi. När telefonsamtal från olika myndigheter pågår allt för länge. När oron över mina vänner och familj berör och påverkar djupet av mitt hjärta och när bröddegen då samtidigt välts ut av en av mina katter...

Då kommer känslan av att bara behöva syre, utrymme och plats.
Kan ni känna igen er i dessa privilegierade vit medelklass men ändå känslomässigt överväldigande vardagsproblem?

Jag har funderat på varför jag vid dessa tillfällen går och sätter mig På en stubbe, I Skogen, Ensam!

Jag menar, vi har helt funktionella soffor i vårt vardagsrum, dessa är faktiskt rent bekvämlighetsmässigt mycket skönare än just den där stubben & inte alls lika måna om att göra rumpan blöt. Där skulle jag i min fantasibubbla också kunna få tröstande kramar och ord av min snygga, vältränade man =) , samt en kopp värmande te för mina spända och överansträngda axlar !
Men nej, trots fantasins frestande illusion så är det inte till soffan min kropp vill gå utan de gröna, utslitna stövlarna åker på för....  

Jag vill sitta på en stubbe, blunda och va´ fri, och låta solens strålar fylla mig med liv.

Som Petra Nordqvist så trallande sjunger i mina nu avslappnade öron.

Kanske handlar det om känslan av frihet, om att kunna sjunka in och prata med endast tystnaden som inte kan komma med några tröstande ord. Vara själv med sina tankar och inte göra något speciellt med dem utan bara låta de få snurra runt i hjärnan tills att de tappar kraft och inte orkar snurra mer… När tankarna sedan tappat fart finner jag även det tomrum som behövs för att objektivt studera  mitt subjektiva liv. Jag börjar för varje andetag få en klarare bild, se sammanhang & inse hur jag kan ändra och bryta ohälsosamma strukturer samt lösa eventuella problem.

Foto: Vara med Naturen

Foto: Vara med Naturen

I en artikel om ledarskap berättar Erik Granqvist verkstadschef på Scania

"Jag brukar säga att jag sätter mig på min stubbe, säger han. Två gånger om dagen försöker jag hitta tid då jag sitter ner och funderar över vad som hänt och vad som behöver ske i morgon för att teamet ska kunna fortsätta prestera."

Kanske är Eriks "Stubbe" i denna artikel mest en metafor men tiden och utrymmet till reflektion är nödvändig och skapas enligt vetenskapen när vi befinner oss i en miljö med utrymme och "space".

Så kära läsare, jag vet att många av er kanske har långt till närmsta stubbe, och att stubben i detta inlägg mest är en metafor. Men jag tycker om er =) och jag hoppas att jag kan inspirera er till att hitta en utomhus plats i din närhet där du kan få tid att bara vara och låta de där evigt spinnande tankarna i huvudet förlora kraft. Det tror jag vi alla mår bra av!

Liknande Inlägg:
Att Aktivt Närvara Med Månens Reflekterande Ljus
Lär Känna Trädens Rynkor
Att Få Gråta Med En Skog Som Alltid Lyssnar

Har du som läsare något ställe dit du brukar gå för att rensa tankarna? Jag vill höra från er!
Gillade du också det här inlägget? Så värmer det mitt hjärta att veta det!  Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen <3

Att Aktivt Närvara Med Månens Reflekterande Ljus

Ett Minne Från Oktobers Full-Måne: Jag sitter ihopkrupet på soffan med en kopp rykande te. Jag älskar dessa stunder på kvällen, då kroppen är skönt trött efter dagens aktiviteter och det dova mörkret skapar en stämning av vila. Jag tar den fluffiga filten som vi fick i julklapp av min syster och virar den runt min redan varma kropp, fast det är inte värmen jag vill åt utan mer tryggheten av att ha en filt nära. Jag hör plötsligt hur ytterdörren rycks upp och hur en röst som jag känner till så väl ropa

- Josefin, Josefin, kom ut i trädgården du måste se detta

Jag tror att ni är många som kan relatera till känslan av att inte alls vilja röra sig från sin plats.
Eller är jag den enda lata i detta forum?

- Måste jag ? Frågar jag därför med riktigt patetisk, pipig och trött röst.
-Ja, Du kommer inte ångra dig! Du måste komma Ut & Se!

Då mannen jag håller kär kan vara oerhört envis, insåg jag ganska snabbt att den konfliktfriaste vägen tillbaka till att få njuta i soffan var faktiskt att gå ut. Jag ställde demonstrativt den olivfärgade tekoppen på hyllbordet och nu gillar jag egentligen inte att skriva denna mening men det visade sig att min partner hade sååå mycket rätt. Detta var definitivt ingenting som jag senare skulle ångra…

Jag gick genom ytterdörren och förenas med mörkrets kyliga vind. Jag ruskade om min kropp för att i nästa ögonblick se att min partner stod i det klaraste av vita ljus, som likt en strålkastare lyste upp trädgårdens av höstens mörkröda löv. Det tog mig en stund att anpassa mig till vad det faktiskt var jag såg på, men med kisande ögon närmade jag mig ljuset och min verklighet blev allt mer greppbar.

För jag insåg där och då att min käresta inte infångats av en gigantisk ficklampa och inte heller fått ett ärofyllt besök av världens alla änglar. Istället var det solens strålar som med månens vibrerande reflektioner fått vår trädgård att lysa….

 vilken vacker måne det var!!!

Foto: Vara med Naturen

Foto: Vara med Naturen

När jag väl lyckats justera mina ögon till dess skarpt skinande form så stod jag i flera minuter och fixerade min blick på dess vita djup. Dess mörka fläckar signalerade till mig liv och struktur och dess "onåbarhet" påminde mig om naturens oändlighet. Jag kände hur jag sekund för sekund blev mindre och mindre och hur min verklighet likt universums himlakroppar snurrade runt och runt.

Månen har definitivt en typ av mystik över sig och kan i aktiv närvaro uppfattas som ett magiskt och övernaturligt fenomen. Traditionellt sätt har dock månen varit mer betydelsefull än vad man kan tro då vi i det gamla bondesamhället utnyttjade ljuset från månen till olika utomhusaktiviteter som skörd, jakt och fiske.
Speciellt fullmånen har sedan länge också varit en källa för olika ritualer och i flera kulturer är månens olika faser en grund för spiritualitet.

Forskningen har i modern samtid bevisat relationen mellan månens faser och akuta sömnsvårighet något som även bekanta till mig gäspande kan bekräfta. Det verkar dock vara svårt att säga exakt vad det är som gör att månens olika stadier påverkar oss men enligt studier så verkar Månen orsaka energirubbningar för både människor och djur.

Just den vetenskapliga forskningen på detta område är faktiskt otroligt fängslande men vill du få en enklare överblick kan jag rekommendera hemsidan Manen.nu. Där finner du förutom en utmärk månkalender intressant fakta samt ett forum för diskussion tillsammans med andra "månfantaster" eller bara andra likt mig själv nyfikna. 

Personligen så tycker jag att både forskning och ritualer kring månen är fascinerande men egentligen så spelar teologin och vetenskapen kring månens uppenbarelser för mig inte någon roll.

Det viktigaste för mig är framför allt sanningen i mina upplevelser och det faktum att jag inte en sekund under de minuter som jag stod och stirrade på månens vita ljus önskade mig tillbaka till den mjuka filten eller till den varma koppen te som sedan länge blivit kall.

En morgonmåne Foto: Vara med Nautren "

En morgonmåne Foto: Vara med Nautren "

Lite Snabb fakta om månens faser.

Ps: Månfaser kallas de olika utseenden som månen har under loppet av en månad, eller rättare sagt 29,5 dygn.

Fullmåne: När hela månens skiva är belyst av solen. Inträffar en gång i månaden.

Halvmåne: När halva månens skiva är belyst av solen. Det sker två gånger i månaden och kallas ibland för första kvarteret och sista kvarteret.

Nymåne: När månen är helt mörk. Inträffar en gång i månaden.

 

Ok! Allmän uppmaning till alla är nu att under dessa mörka tider gå ut och betrakta med närvaro Månens magiska ljus.

 

PS: Säg till dina barn och de du håller kära att följa med & berätta sedan gärna för mig vad Månen betyder för just er!
Gillade du också det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det!  Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen <3

En medveten promenad. Kroppsnärvaro, Fokus & Nyfikenhet

people-2596589_960_720.jpg

Vi människor är vana vid att ta ett steg framför det andra och en klassisk promenad är en del av vardagen.

Promenaden stärker våra kroppar och reducerar vår stress. Men allt för ofta handlar den bara om att ta sig från punk A till B & snabbt ska det gå. Forskning bekräftar att aktiv närvaro i våra handlingar förbättrar vår sömn, förmåga att fokusera och även gör oss allmänt positivare. Så varför inte kombinera dessa element?

Vara med Naturen erbjuder här en övning , där fokus inte ligger på målet utan istället på själva närvarandet i kroppen.

 

En medveten promenad

Välj ut ett promenadstråk eller en sträcka som du känner dig bekväm och trygg på. Gärna en sträcka där det inte är så mycket människor så att du istället kan lägga full fokus på dig och dina upplevelser.

Börja med att stå på det ställe du valt att starta din promenad och känn hur dina fötter håller dig stadigt på jorden. Vi glömmer ofta bort vad som krävs för att vi ska kunna stå och uppskattar därför inte de små muskelrörelserna i kroppen som aktivt verkar för att kunna hålla oss upprätta och i balans.

Tag sedan ett djupt andetag och börja promenera på det sätt och i det tempo som du vanligtvis använder dig av.

Lägg fokus på dina fotsulor och bli medveten om hur både vänster och höger fot i symbios med varandra går från att, känna den hårda kontakten med marken till att färdas genom luften, för att i slutändan återigen komma i kontakt med marken. Bli medveten om alla de olika förnimmelserna som dina steg i en återkommande process bidrar med.

Stanna i denna medvetenhet en stund, för att sedan observera och känna upplevelsen av kontakten mellan dina tår samt hur de aktivt jobbar på insidan av dina skor. Känn även dina anklar och hur de ständigt korrigerar dina steg för balans och styrka.

DSC_0040.JPG

När du själv känner dig redo låt sedan ditt fokus vandra upp i kroppen och bli medveten om dina vader. Känn hur intensiviteten i dessa muskler förändras i processen av din rörelse och hur de arbetar för varje steg du tar. Upplev ävenhur vinden, luften eller kläderna rör sig kring dem i deras arbete och hur detta skapar antingen värme eller kyla.

Vill du kan du även spänna och slappna av i musklerna samt testa ett annat rörelsemönster eller tempo och upptäcka skillnader i din direkta upplevelse.

När du önskar gå sedan tillbaka till din normala takt.

När du själv känner dig redo, låt nu ditt medvetande vandra upp genom kroppen via dina knän, lår, höfter, längst med ditt bäcken, ryggrad, mage, bröst, rörelsen i dina armar, halsen och nacken, för att sedan avslutas med närvaron av ditt ansikte.

Bli på ett liknande sätt som i vaderna medveten om dina muskler och förnimmelser. Du kan även inom dessa olika kroppsdelar förändra ditt rörelsemönster och tempo och uppmärksamma om du känner någon skillnad.

Under din resa genom din kropp, uppmärksamma även om det finns vissa tankar eller känslor som dyker upp i speciella kroppsdelar. Gör dock inte någon bedömning eller reflektion av dessa utan bara uppmärksamma att de just nu, i denna stund finns där.

När du själv känner dig redo, tillåt dina rörelser att komma till ett naturligt slut. Avsluta promenaden med att återigen stå stilla på en viss plats och andas in ett djupt andetag.

 

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen <3

Lär känna trädens rynkor: Tidsperspektiv, uppskattning & fascination

Lär känna trädens rynkor: Tidsperspektiv, uppskattning & fascination

För mig är varje skogspromenad unik, på det viset att jag vissa dagar är helt uppe i tanken med jobb och vardagsliv, medan andra promenader handlar mer om att glatt tralla med till kvittrande fågelsång. Jag förundras ofta över skogens förmåga att skapa svarta hål där en halvtimmas promenad lätt har en förmåga att förlängas & förlängas. Det känns skratt-retande nog därför att jag aldrig trots flera års erfarenhet vet vad en skogspromenad kommer att resultera i.
Som sagt varje gång jag tar steget ut i skogen är för mig unik, och denna promenad blev inget undantag....
Som sagt varje gång jag tar steget ut i skogen är för mig unik, och denna promenad blev inget undantag....

Read More

Naturdesign i ditt hem. Harmoni, Kreativitet & Funktion

Naturdesign i ditt hem. Harmoni, Kreativitet & Funktion

Jag känner flera personer i min omgivning som inte skulle definiera sig själva som ”utomhus människor”. Det intressanta med detta är att dessa personer inte per automatik hatar naturen eller att de aldrig vill gå ut, utan det är mer så att de faktiskt

Älskar sina hem.

Forskning visar hur vi genom att stimuleras av naturensmaterial oavsett miljö sänker vårt blodtryck och ökar förmågan till återhämtning. Till glädje för alla er ”inomhusmänniskor” så behöver vi alltså inte gå utomhus för att ta del av dessa hälsoeffekter utan kan istället ta in naturmaterial och göra dessa till en del av våra redan existerande hem. Oavsett om du bor i hus eller lägenhet så finns det oändliga möjligheter för att ”naturdesigna” just din bostad & i detta inlägg ger Vara med Naturen fem enkla tips på vart just du kan börja.

Read More

Att få gråta med en skog som alltid lyssnar. Acceptans, Läkning & Vila

Att få gråta med en skog som alltid lyssnar. Acceptans, Läkning & Vila

Vad gör vi när den verklighet som för några sekunder sedan var så full av tillhörighet och kontroll, bit för bit framför våra ögon rasar. När sorgen smärtar så mycket att vi finner oss liggande på köksgolvet i hopp om att finna lite syre.

Vad gör vi då? Vem förstår oss då? & Vem lyssnar på oss då?

Read More

Spartansk vandring: Återhämtning, Okomplicerat & Närvarande

Spartansk vandring: Återhämtning, Okomplicerat & Närvarande

Att vandra innebär att du till fots ger dig ut på en längre promenad. Du kan göra detta i din närmiljö eller åka till utstakade leder som är avsedda för just detta ändamål. Vandring används oftast i ett rekreationssyfte som på latin betyder ge nytt liv. Det handlar om att samla kraft men självklart också om att nå fram till unika smultronställen. Fast visst är det synd att vandring trots att det handlar om just sätta en fot framför den andra har blivit så komplicerad. Följ med Vara med Naturen på  "Spartansk vandring " som inte handlar om extrema utrustningar utan istället med enkelhet fokuserar på hur vandring handlar om att möta det som stunden just då har att erbjuda.

Read More

Vad Betyder Naturens Symboler För Dig?

Vad Betyder Naturens Symboler För Dig?

Naturen innehåller tusentals olika former, fraktaler och objekt. I många kulturer är just olika naturobjekt väldigt betydelsefulla då de anses kunna förmedla kunskap och värdefull information om vad som faktiskt pågår i våra liv. Detta är en övning som utövas utomhus som syftar till att få dig att få kontakt med ett naturobjekt och reflektera över vad den symboliserar för dig just nu i denna stund. Övningen syftar till att få dig att lita på din intuition och de tankar som instinktivt kommer till dig. Läs vidare och våga experimentera med naturkontakt genom en unik form av kommunikation och samvaro med naturen.
PS: Denna övning passar perfekt att göra även med barn. Lägg då frågorna på deras nivå och fascineras över deras förmåga till fantasti och skapande.

Read More

Att hitta Naturhälsa i storstan

Naturen inom och utanför våra kroppar är med oss i en daglig resa däremot kan det vara svårt att känna att det faktiskt finns tid att uppmärksamma den. Många gånger när väckarklockan sakta vibrerar om att de är en ny dag så är det många andra uppgifter som liksom skriker lite högre och att få ”egentid” tid med sig själv eller ens tänka på skogsbesök, ja bara tanken stressar.

Naturkontakt handlar inte om stress och behöver inte heller vara så svårt. Du behöver inte besöka ett unikt nordligt naturreservat varje dag utan ta del av Vara med Naturen 5 bästa tips för

Att hitta naturhälsa i storstan

 
shoes-2619481_960_720.jpg
 

Känn Jorden under dina fötter.
Oavsett vart du är på väg under dagen, tag några sekunder och grunda dig i marken som du går på. Känn in hur fot eller skosulan möter underlaget & känn in det tryck som detta skapar. Att ”grunda” sig själv på detta vis gör att du ökar din kroppsmedvetenhet och upplever dig som mer stabil inför kommande situationer

 
house-2609484_960_720.jpg
 

Sök ljuset.
Oavsett om du måste spendera hela dagen inomhus så försök att söka upp naturliga ljuskällor. Det kan vara att du sätter dig vid fönsterplatsen i lunchrummet eller aktivt tar med datorn till en mer ”ljus vänligare” plats. Ska du träffa dina vänner föreslå att ni gör det utomhus eller varför inte göra en del av affärsmötet under en promenad.

 
people-2566022_960_720.jpg
 

Gör resan mer naturlig.
Oavsett om du färdas med bilen eller till fots, tänk igenom din resa och strukturera om den så att du passerar en park eller en sjö längs med vägen. Detta kan tänkas vara tidslösande men forskning visar hur vi genom att stimuleras av naturliga element ökar både vår effektivitet och fokus.

 
people-2584034_960_720.jpg
 

Observera ditt andetag.
Oavsett hur stressad du är så kommer ditt andetag att vara med dig. Genom att under dagen observera både din in & utandning så minskar du på stresshormonerna i kroppen vilket förbättrar din förmåga till återhämtning.

 
bathroom-437210_960_720.jpg
 

Naturliga behov.
Oavsett hur mycket du försöker att planera in under en dag så är det inte många av oss som klarar sig utan att någon gång behöva uträtta en del naturliga behov. Se detta som ditt tillfälle till ”egen tid” så stressa inte under denna procedur. Utan tag dig tillfället att stanna upp, känn in vattnet från handfatet & se hur dina ögon reflekterar ditt unika uttryck i spegeln. Varför inte passa på att även säga till själv hur fantastisk du faktiskt är.

Gillade du det här inlägget? Det värmer mitt hjärta att veta det! Kommentera eller Gilla inlägget genom att trycka på hjärta symbolen <3

En Natt i Naturen: Rädsla, frid, helhetsskapande

En Natt i Naturen: Rädsla, frid, helhetsskapande

Det finns många olika sätt att spendera en natt ute i naturen. Du kan välja mellan bl.a. att sova på barmark, i hängmatta, i vindskydd, i tält, för de mer bekväma husvagn/husbil eller varför inte testa på glamping.  Alla oavsett ålder kan övernatta utomhus och oavsett hur du väljer att göra det så är det en fascinerande upplevelse och en naturaktivitet som berör på många olika nivåer. Inspireras av Vara med Naturen och våga söka naturkontakt även under nattetid.

 
Read More

Lär känna vattnet: Förnimmelser, kroppsnärvaro, uppskattning

Lär känna vattnet: Förnimmelser, kroppsnärvaro, uppskattning

70% av kroppsvikten består av vatten och faktum är att vi inte klarar oss mer än några dagar utan dess törstsläckande effekt. Oftast upplever vi människor en stor känsla av välbehag när vi får tid att vara nära, känna samt dricka vatten. Trots detta är det sällan vi ger vattnet någon större uppmärksamhet utan vi spolar i kranen och vi sätter på duschen utan att reflektera. Vara med Naturen erbjuder här en övning att prova på vandringen eller i ditt hem som fokuserar på den magiska känsla som närvaro av vatten skapar inom oss människor.

Read More

Rendez-vous svamp: Utforskande, Glädje & Intention

Rendez-vous svamp: Utforskande, Glädje & Intention

Alla aktiviteter behöver inte vara förutbestämda, utan det finns en annan typ av glädje att upptäcka genom att bara spontant gå ut i skogen. Naturaktiviteter utan en massa förväntingar skapar inte skrikande barn eller skrikande vuxna och passar därför både gammal som liten. Läs vidare om hur Vara med naturen genom aktiviteten Rendez-vous svamp utforskar en naturkontakt som i dess oförutsägbarhet bidrar med tacksamhet och Chokladhjuls-vinnande lycka!

 
Read More