Store mosse National park: Reflekterande, rekreation, samspel, vyer

SAM_1214.JPG

Jag hade inte så höga förväntningar på att besöka ett naturreservat som bestod av en endast en stor mosse. Kan låta ytterst dömande av mig men det känns lite underligt att gå runt på ett sådant platt landskap och spångar över sådana mossar får mig ofta att känna mig ganska klaustrofobisk. Fast med smörgåsar i väskan var vi dock till slut på väg och möttes av en liten parkering med bra information om de olika lederna. Det fanns vandringsleder med olika distans, funktionsmöjligheter och svårighetsgrad men också fantastiska fågeltorn och ett mycket intressant naturrum.

Vi beslutade oss för att ta vandringen runt Kävsjön och visst fanns det skyltar och visst gick vi ändå lite vilse. Så runt sjön kom vi dessvärre inte men vi fick istället se Hillerstorp, det när liggande samhället, vandra längs ängar med äpplen som finns runt omkring reservatet, och njuta av den stillheten som uppfann sig i området.

Innan hemgång tog vi också oss tid för att spendera lite tid runt naturrummet där små och stora fåglar samspelar med varandra och jag kan minnas hur vi spenderade mer än 20 minuter över att fascineras av den harmoni som infinner sig trots så många olika arter. Vi gick även upp i fågeltornet och spejade men i vintertid så var det inte så många stora fåglar på plats.

Under vandringen var det inte heller just den magnifika utsikten som gjorde att just denna nationalpark rekommenderas utan mer hur strukturen i området bidrar till många stunder av lugn, reflektion och observation. Naturrummet samt vissa av vandringslederna passar för alla åldrar, barnvagnar och rullstolar.

Vill du också besöka Store mosse Nationalpark?

Sverigesnationalparker.se/storemosse