Maxa din promenad

Titeln på promenaden är lite skriven med en gnutta humor för ofta associerar vi effektivitet med snabbhet. Det vi gör ska gå snabbt, vi ska hantera många bollar samtidigt men de flesta av oss ganska snabbt inser att de där med multitasking är ohållbart. Vår stenåldershjärna hänger inte med och gillar inte att det sker för mycket på en gång. Så vad händer jo! allt vi gör blir istället lite halvdant och vi förlorar energi då vi känner att vi inte räcker till. Det mest effektivaste sättet för vår hjärna att arbeta är egentligen att bara fokusera på en sak åtgången. Ni kanske har hört talat om begreppet ”mindfullness” som syftar på aktiv närvara med sin kropp och med vad som händer. Vi kan göra detta när vi är i naturen och vissa forskare hävdar att Mindfull-walking är som en slags terapi. Du blir medveten om vad som händer och du lugnar din kropp. Forskning visar att människor som är uppmärksamma på hur kroppen känns också värderar sitt mående bättre än de andra och kan därigenom läka sig själva.

 

Läs instruktionerna men lämna sedan pappret hemma. Följ istället din instinkt.

Börja med att stå på det ställe du valt att starta din promenad och känn hur dina fötter håller dig stadigt på jorden. Vi glömmer ofta bort vad som krävs för att vi ska kunna stå och uppskattar därför inte de små muskelrörelserna i kroppen som aktivt verkar för att kunna hålla oss upprätta och i balans.

Tag sedan ett djupt andetag och börja promenera på det sätt och i det tempo som du vanligtvis använder dig av.

Lägg fokus på dina fotsulor och bli medveten om hur både vänster och höger fot i symbios med varandra går från att, känna den hårda kontakten med marken till att färdas genom luften, för att i slutändan återigen komma i kontakt med marken. Bli medveten om alla de olika förnimmelserna som dina steg i en återkommande process bidrar med.

Stanna i denna medvetenhet en stund, för att sedan observera och känna upplevelsen av kontakten mellan dina tår samt hur de aktivt jobbar på insidan av dina skor. Känn även dina anklar och hur de ständigt korrigerar dina steg för balans och styrka.

När du själv känner dig redo låt sedan ditt fokus vandra upp i kroppen och bli medveten om dina vader. Känn hur intensiteten i dessa muskler förändras i processen av din rörelse och hur de arbetar för varje steg du tar. Upplev även hur vinden, luften eller kläderna rör sig kring dem i deras arbete och hur detta skapar antingen värme eller kyla.

Vill du kan du även spänna och slappna av i musklerna samt testa ett annat rörelsemönster eller tempo och upptäcka skillnader i din direkta upplevelse. Känn dig själv i rörelse. Känn hur din kropp integrerar med sin miljö.

När du önskar gå sedan tillbaka till din normala takt.

När du själv känner dig redo, låt nu ditt medvetande vandra upp genom kroppen via dina knän, lår, höfter, längst med ditt bäcken, ryggrad, mage, bröst, rörelsen i dina armar, halsen och nacken, för att sedan avslutas med närvaron av ditt ansikte.

Bli på ett liknande sätt som i vaderna medveten om dina muskler och förnimmelser. Du kan även inom dessa olika kroppsdelar förändra ditt rörelsemönster och tempo och uppmärksamma om du känner någon skillnad.

Under din resa genom din kropp, uppmärksamma även om det finns vissa tankar eller känslor som dyker upp i speciella kroppsdelar. Gör dock inte någon bedömning eller reflektion av dessa utan bara uppmärksamma att de just nu, i denna stund finns där.

Under denna upplevelse kan du också fråga dig själv vem det är som är medveten om alla dessa förnimmelser. Vem är det som känner värmen, vinden och dina fotsteg?

När du själv känner dig redo, tillåt dina rörelser att komma till ett naturligt slut. Avsluta promenaden med att återigen stå stilla på en viss plats och andas in ett djupt andetag.